Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Bu forumun amacı önümüzdeki 7-10 günü tek bir run'a bakarak değil, modellerin tutarlılığını ve sinoptik yapıyı birlikte okuyarak değerlendirmek. Aşağıdaki şablon zorunlu değil ama analiz başlıklarının çoğunun bu iskelete yaklaşmasını bekliyoruz. Şablona uymayan, tek cümlelik "haftaya kar var" tarzı başlıklar Günlük Hava Tartışması forumuna taşınır.
1. Başlık
Tarih aralığı + ana olay. Örnek: "6-13 Ekim: Balkan kaynaklı soğuk cephe ve Marmara'da poyraz". Hangi modele dayandığınızı başlıkta ya da ilk satırda belirtin (ECMWF 12z, GFS 00z gibi).
2. Sinoptik özet (1 paragraf)
500 hPa'daki oluk (trough) ve sırt (ridge) konumu, yer basınç merkezleri, cephenin ülkeye giriş zamanı. Sayı verin: "500 hPa'da 552 dam çizgisi çarşamba gecesi Trakya'ya iniyor."
3. Model durumu- Hangi run'lar incelendi (en az iki farklı model, tercihen 00z ve 12z karşılaştırması)
- Modeller arasında zamanlama ve şiddet farkı var mı
- Ensemble ortalaması deterministik run'dan ne kadar uzak
4. Bölgesel etkiler
Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu için birer satır. 850 hPa sıcaklığı, beklenen yağış aralığı (mm), rüzgar (km/s), varsa kar kotu.
5. Belirsizlik ve güven derecesi
Düşük / orta / yüksek. Neden o dereceyi verdiğinizi bir cümleyle açıklayın. 120 saat sonrası için "yüksek" güven vermek istisnadır.
6. Kaynak
MGM haftalık tahmin, model adı ve çalıştırma saati. Harici görsel eklemiyoruz; haritayı kelimelerle anlatın.
Kısa örnek
"ECMWF 12z ve GFS 00z, çarşamba gecesi Balkanlar üzerinden inen soğuk cephede uyumlu. T850 İstanbul için +12'den +5'e düşüyor, Karadeniz kıyısında 30-60 mm yağış. Güven derecesi: orta; GFS cepheyi 12 saat erken getiriyor."
Sorularınızı bu başlığın altına yazabilirsiniz. Şablon zamanla güncellenecek.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 17 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 17 üye beğendi
• bayram_797, karamanlisema, bulutKiymet, yigit_hava, Sezer_Tekirdag, onur_00, gulerpolat88, keremk58, alpMeteo, kilic58, melihturkmen, karsoner, DamlaFirtina, Serife10, erzurum61, mugla05, EgeliRuzgar
Konu: 2
Alınan Beğeni: 116 mesajda 277
Verilen Beğeni: 131
Aynen, ECMWF bu kez gerçekten tutarlı.
Modellerin hepsi aynı yöne bakıyor, bu iyi işaret.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 14 mesajda 33
Verilen Beğeni: 42
ECMWF 00Z ile 12Z arasındaki fark 5 derece, bu çok fazla.
Modeller arasında en tutarlı olan bu kez ICON oldu.
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Ayşe Hanım elinize sağlık, özellikle güven derecesi bölümü çok yerinde. Bir sorum var: haftalık analizin altına kendi istasyonumdan gözlem eklemek istersem bunu ayrı bir mesaj olarak mı yazmalıyım, yoksa analizin bir bölümü olabilir mi? Örneğin cephe geçişinden sonra Nilüfer'de basınç eğrisini ve sıcaklık düşüşünü paylaşmak istiyorum. Tahminle gözlemi aynı yerde görmek doğrulama açısından faydalı olur diye düşünüyorum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
(25.04.2025, 00:56)IstasyonHalil Yazdı: Ayşe Hanım elinize sağlık, özellikle güven derecesi bölümü çok yerinde. Bir sorum var: haftalık analizin altına kendi istasyonumdan gözlem eklemek istersem bunu ayrı bir mesaj olarak mı yazmalıyım, yoksa analizin bir... Halil Bey, gözlem her zaman hoş geldi. Analiz mesajının içine değil, ayrı bir yanıt olarak yazın; başında Gözlem - Nilüfer / Bursa - tarih saat satırı olsun. Böylece konuyu sonradan okuyan biri tahminle gerçekleşeni yan yana görür. Cephe geçişinde basınç eğrisi paylaşmanız özellikle değerli, çünkü modellerin zamanlama hatasını en net gösteren şey 3 saatlik basınç değişimidir.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alınan Beğeni: 10 mesajda 28
Verilen Beğeni: 27
Bu koşu tamamen farklı bir senaryo çizdi, ne oldu böyle?
Antalya bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
(25.04.2025, 00:56)IstasyonHalil Yazdı: Ayşe Hanım elinize sağlık, özellikle güven derecesi bölümü çok yerinde. Bir sorum var: haftalık analizin altına kendi istasyonumdan gözlem eklemek istersem bunu ayrı bir mesaj olarak mı yazmalıyım, yoksa analizin bir... Model çıktılarında 850 hPa sıcaklığı -8'e kadar düşüyor.
Sanmıyorum, ECMWF bile bu konuda geri adım attı.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 8 mesajda 16
Verilen Beğeni: 19
(24.04.2025, 21:32)necatig766 Yazdı: ECMWF 00Z ile 12Z arasındaki fark 5 derece, bu çok fazla. Bence de öyle, çıktılar arasındaki fark çok azaldı.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 6 mesajda 8
Verilen Beğeni: 17
GFS bu sistemi 10 gün önce görmüştü, hakkını verelim.
Ölçmediysen görmemişsindir.
Alınan Beğeni: 14 mesajda 33
Verilen Beğeni: 42
Bence de, ICON bu senaryoda daha tutarlı.
Alınan Beğeni: 8 mesajda 11
Verilen Beğeni: 16
(25.04.2025, 18:51)zonguldak77 Yazdı: GFS bu sistemi 10 gün önce görmüştü, hakkını verelim. ECMWF bu kez ECMWF ile aynı fikirde, bu nadir görülür.
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
(24.04.2025, 19:44)SinoptikAyse Yazdı: Bu forumun amacı önümüzdeki 7-10 günü tek bir run'a bakarak değil, modellerin tutarlılığını ve sinoptik yapıyı birlikte okuyarak değerlendirmek. Aşağıdaki şablon zorunlu değil ama analiz başlıklarının çoğunun bu... Şablona küçük bir ek: analiz başlığı açmak için lütfen 00z veya 12z run'ını bekleyin. 06z ve 18z GFS run'ları ara çalıştırmadır, daha az gözlem asimile eder ve fantezi üretme ihtimali yüksektir. "GFS 18z 240. saatte Marmara'ya -12 veriyor" diye açılan başlık, sabah 00z geldiğinde çoğu zaman çöpe gidiyor. ECMWF için zaten günde iki run var, problem yok. Ensemble kısmında da GEFS ile ENS'i karıştırmayalım; hangisine baktığınızı yazın.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Konu: 19
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
Kıyı tarafından bir soru: rüzgarı knot ile mi km/s ile mi yazalım? Ben tekne çevresinden alıştığım için knot konuşuyorum ama analizlerde km/s görüyorum, okuyan karışmasın istiyorum. Bir de fırtına kelimesini hangi eşikten sonra kullanıyoruz, onu da şablona ekleseniz iyi olur; Ege'de 30 knot esince herkes fırtına diyor.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
(27.04.2025, 16:32)EgeliRuzgar Yazdı: Kıyı tarafından bir soru: rüzgarı knot ile mi km/s ile mi yazalım? Ben tekne çevresinden alıştığım için knot konuşuyorum ama analizlerde km/s görüyorum, okuyan karışmasın istiyorum. Bir de fırtına kelimesini hangi... İyi soru. Forum genelinde kural şu: kara üzerindeki rüzgar için km/s, deniz durumu ve yelken bağlamı için knot. İkisini birden yazmak en iyisi: "Lodos 55 km/s (30 knot)". Fırtına kelimesini MGM'nin kullandığı eşikte, yani yaklaşık 62 km/s (Beaufort 8) ve üzerinde kullanıyoruz; altındaki değerler "kuvvetli rüzgar". Bu konuyu sabitledim; şablon değişirse ilk mesaj güncellenir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
|