Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Marmara Bölge Gözlem Formatı ve İlçe Listesi

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merhaba Marmara ekibi,

Bölge forumumuz büyüdükçe gözlemler dağınıklaştı; kimi mesajda ilçe yok, kiminde saat yok, kiminde sıcaklık 'çok soğuk' diye yazılmış. Bu başlıkta hem gözlem formatını hem de bölge il-ilçe gruplarını sabitliyoruz. Lütfen yeni gözlem yazmadan önce bir kez okuyun.

1. Gözlem formatı (zorunlu alanlar)

Kod:
[b]İlçe / İl[/b] - GG.AA.YYYY SS:DD Sıcaklık: 14,2 °C | Nem: %81 | Rüzgar: Poyraz 22 km/s | Basınç: 1017 hPa Gökyüzü: Parçalı bulutlu, kuzeyde stratocumulus. Not: Rakım 180 m, sensör 2 m, açık alan.
  • Saat 24 saat biçiminde, tarih tam yazılır. 'Dün gece' yetmez.
  • Sıcaklık ondalık virgülle (14,2 °C). Sensör yüksekliği ve rakım en az ilk mesajınızda belirtilsin.
  • Rüzgarı halk adıyla (poyraz, lodos, karayel, yıldız) ve km/s ile verin. Deniz kullanıcıları knot yazabilir, yanına km/s eklesin.
  • Kar gözleminde kalınlık cm, ölçüm yüzeyi (çim / beton) ve yağış türü (kar, karla karışık yağmur, sulu kar) yazılır.

2. Bölge il ve ilçe grupları
  • İstanbul Avrupa Yakası: Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Bakırköy (Florya), Arnavutköy, Çatalca, Silivri, Başakşehir, Eyüpsultan.
  • İstanbul Anadolu Yakası: Kadıköy, Üsküdar, Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe, Şile, Pendik, Tuzla, Kartal.
  • Doğu Marmara: Kocaeli (Kartepe dahil), Sakarya, Yalova, Bursa ovası (Uludağ kayak raporu ayrı forumda).
  • Trakya: Tekirdağ, Edirne, Kırklareli.
  • Güney Marmara ve Boğazlar: Çanakkale, Bandırma, Gelibolu.

Balıkesir'in Ege kıyıları (Ayvalık, Edremit) Ege forumuna, Bilecik İç Anadolu forumuna yazılır; tartışma çıkarsa hangi forum daha çok yorum alıyorsa oraya bakarız, mesele büyütülmez.

3. Kar tartışmaları

İstanbul kar dalgası senaryoları için İstanbul'a Kar Yağacak mı? forumu var. Burada yalnızca gerçekleşen kar gözlemi paylaşılır; 'ECMWF 240. saatte kar veriyor' mesajları oraya taşınır. 2022 Ocak'ını hepimiz özlüyoruz ama özlem tahmin değildir.

4. Kaynak

Resmi değer için MGM istasyonlarını (Florya, Kandilli, Sarıyer, Şile, Bursa, Çanakkale) referans alın. Kendi istasyonunuzun değeri farklıysa ikisini de yazın, kimse kimsenin ölçümüne 'yanlış' demesin.

Sorularınızı bu başlığın altına yazabilirsiniz.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alıntı
Katılmıyorum, Mayıs ayında bu kadar sıcaklık düşüşü nadirdir.
Alıntı
Aynen, Marmara için bu hafta gerçekten ilginç olacak.
Alıntı
Eline sağlık Kar Avcısı, format tam istediğim gibi. Bir soru: Bursa için rakımı hangi referansla yazalım? Nilüfer'de benim istasyon 155 m'de ama şehrin doğusu 100 m, Uludağ eteği 400 m; aynı gece aramızda 3 derece fark oluyor. 'Bursa' yazmak yanıltıcı olmasın diye her mesajda ilçe + rakım yazmayı öneriyorum. Bir de basınç değerini deniz seviyesine indirgenmiş (QNH) mi yoksa istasyon basıncı mı yazalım? Davis'te ikisi de var, herkes farklı yazınca karşılaştırılamıyor.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • karvolkan, Gulsum_Karabuk, burak_60, Yagmur_Usak
Alıntı
Halil, ikisi de çok yerinde. İlçe + rakım kural olsun, ben ilk mesaja ekledim. Basınç için deniz seviyesine indirgenmiş değer (QNH) yazalım; MGM de öyle veriyor, karşılaştırma kolaylaşır. İstasyon basıncı paylaşmak isteyen parantez içinde belirtsin. Uludağ eteği 400 m'de gece sıcaklıkları gerçekten ayrı bir dünya, o bölgeden düzenli gözlem gelirse kar kotu tartışmalarında çok işimize yarar.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Tanriverdi_Tekirdag, malatyaliumut, KonyaliMeryem
Alıntı
Bizden de haber: Bu tahminde bir yerlerde hata var; basınç düşüşü bu hızda olmaz. Sakarya'dan selamlar.
Alıntı
(10.05.2025, 04:08)KarAvcisi34 Yazdı: Halil, ikisi de çok yerinde. İlçe + rakım kural olsun, ben ilk mesaja ekledim. Basınç için deniz seviyesine indirgenmiş değer (QNH) yazalım; MGM de öyle veriyor, karşılaştırma kolaylaşır. İstasyon basıncı paylaşmak...
Bu yağış kuraklığı bitirmez ama moral olur.

Sıcak dalgası kayıtlara geçti, Marmara için tarihi bir yaz.
Alıntı
Kuraklık Marmara barajlarını vurdu, doluluk yüzde 20'nin altında.
Alıntı
Kocaeli şu an 30°C, asfalt eriyor resmen. 🔥
[-] omer_418 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havaciabdullah
Alıntı
Sel suları alt geçitleri doldurdu, Sakarya trafiği tamamen durdu.
[-] koray.demirci adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • tayfung52, diyarbakirGozlem, kar_Busra
Alıntı
Bu arada, Sağanak sonrası sıcaklık 6 derece birden düştü, cephe geçti. Takipteyim.
[-] sema.alkan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tarikk
Alıntı
(10.05.2025, 19:33)sema.alkan Yazdı: Bu arada, Sağanak sonrası sıcaklık 6 derece birden düştü, cephe geçti. Takipteyim.
Bu yorumu destekleyen bir veri göremiyorum, hangi kaynağa dayanıyorsun?
Sıcaklık düşsün de nasıl düşerse düşsün.
[-] bursa98 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sirnak372
Alıntı
Fırtınada ağaç devrilip arabanın üstüne düştü, şükür kimse yoktu içinde.

Bence abartılıyor. Bu sistem daha önce de böyle görünüp kıyıya bile varmadan dağıldı.
Alıntı
Küçük bir ekleme: MGM istasyon değerleriyle amatör istasyon değerleri arasında 1-2 derece fark normaldir; Florya kıyıda ve açık alanda, çoğumuzun sensörü ise bina çevresinde. Bu yüzden 'MGM yanlış ölçüyor' cümlesini bu forumda görmek istemiyorum. Farkı görüyorsanız ikisini de yazın, yorumu okuyucuya bırakın.

Bir de rüzgar için: fırtına kelimesi MGM eşiği olan yaklaşık 62 km/s ve üstü için kullanılır. 40 km/s lodos kuvvetli rüzgardır, fırtına değildir. Başlıklarda buna dikkat edelim.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • denizlifirtina, selcukMeteo, yigit_hava, sinanKar, Gulsum_Karabuk, bulent_antalya, elifgozlem, cemil77
Alıntı
İstasyonumda son 24 saatin ortalaması 16 derece, normalin epey üstünde.
Alıntı