Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Ölçüm Paylaşım Formatı ve Aylık Özet Tablosu

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merhaba,

Bu forum istasyon sahiplerinin ölçümlerini karşılaştırabildiği yer olsun istiyoruz; karşılaştırma için de herkesin aynı bilgileri aynı biçimde vermesi gerekiyor. Moderasyonla birlikte hazırladığımız format aşağıda. Bir cümlelik özet: sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir; sohbet de olur ama öyle yazılır.

1. Her mesajda zorunlu bilgiler
  • İlçe / il ve rakım (ör. Nilüfer / Bursa, 155 m)
  • İstasyon modeli (Davis Vantage Pro2, Ecowitt WS2910, Netatmo, kendi yapım...)
  • Sıcaklık sensörü yüksekliği ve konumu (2 m, açık alan, radyasyon kalkanı var/yok, fanlı mı)
  • Yağış ölçeri türü (huni çapı, ısıtmalı mı) ve yüksekliği
  • Rüzgar için anemometre yüksekliği (ideal 10 m, çoğumuzda 3-6 m; yazın yeter)

Bu bilgiler profilinizde ya da imzanızda varsa mesajda tekrar etmeniz gerekmez; yoksa her mesajda yazın.

2. Aylık özet tablosu şablonu

Kod:
[b]İlçe / İl, rakım[/b] - AY YYYY aylık özet İstasyon: model | Sensör: 2 m, kalkanlı | Yağış ölçer: tür Ortalama sıcaklık : 21,8 °C En yüksek : 34,1 °C (03.09, 15:20) En düşük : 10,9 °C (26.09, 07:05) Toplam yağış : 21,6 mm (en yüksek 24 saat: 12,4 mm, 18.09) Yağışlı gün (≥0,2): 4 Ort. rüzgar / maks: 9 km/s / 55 km/s (20.09, lodos) Ort. basınç : 1016 hPa Not : ...

Ay sonu özetleri için her ay tek başlık açılır, herkes altına kendi tablosunu ekler. Günlük paylaşımlar için bölge forumlarını kullanın; burada haftalık ve aylık tablolar ile karşılaştırmalar yer alır.

3. Rekor iddiası

'İstasyon rekoru' yazabilirsiniz, 'il rekoru' yazamazsınız; il rekoru MGM'nin resmi istasyonlarına aittir. Rekor iddiasında tarih, saat ve önceki değer yazılır. Sicak Dalga'nın kuralı burada da geçerli: istasyon adı ve saat yoksa rekor yoktur.

4. Birimler

Sıcaklık °C ondalık virgülle (18,4), yağış mm, rüzgar km/s (denizciler knot ekleyebilir), basınç hPa ve deniz seviyesine indirgenmiş. Kar için cm ve su eşdeğeri mm (ölçtüyseniz).

5. Kalibrasyon şüphesi

Değeriniz çevredeki MGM istasyonundan sürekli 2 dereceden fazla sapıyorsa, mesajda belirtin; birlikte bakarız. Yanlış ölçüm ayıp değil, gizlemek ayıp.

Sorular buraya. Moderasyon adına Karadeniz Yağmur ile birlikte güncelleyeceğiz.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 17 üye:
  • NiluferS248, HacerOdabasi01, serkan.kalkan, meteosinan, UnluM65, berkkar, demirelc, ozgurr00, Ozer_Aksaray, sezgin_79, erolb, mesut_hava, kemalMeteo, tunceli710, Radartuncay, KaradenizYagmur, utku_hava
Alıntı
İstasyonum 28°C gösteriyor, Mardin için resmi değer biraz farklı olabilir.
Mardin sokaklarından canlı gözlem
Alıntı
Osmaniye şu an 42°C, sıcak hava dalgası devam ediyor, üçüncü gün.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
[-] Erdem_Osmaniye adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Meteohakan
Alıntı
Moderasyon notu: formata uymayan paylaşımlar silinmez, eksik bilgi için düzenleme istenir; ikinci hatırlatmadan sonra mesaj düzenlenir. Yağış için ek kural: 24 saatlik toplam yazarken hangi saatler arası olduğunu belirtin (07-07 mi, 00-24 mü). Karadeniz'de 118 mm'in 6 saatte mi 24 saatte mi düştüğü hayati fark; burada da aynı hassasiyeti istiyorum.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • bulutNalan, Tanriverdi_Tekirdag, bayram_797, alp89, Sinoptikutku, aydoganu, SemraGozlem, SamsunliMelek, Seher.Yaman, HavaAdmin
Alıntı
Şöyle diyeyim: Bu sisin dağılması ne kadar sürer? Gözlemi olan yazsın.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ozane
Alıntı
Deniz suyu 26 dereceyken denize girilir mi?

Kuvvetli lodos var, deniz süt liman ama hava çok sıcak.
Doluya karşı örtü, tahmine karşı sabır.
Alıntı
(04.08.2025, 17:39)sanliurfaHavasi Yazdı: Şöyle diyeyim: Bu sisin dağılması ne kadar sürer? Gözlemi olan yazsın.
Teşekkürler sanliurfaHavasi, seninle aynı şehirde olmak büyük şans; her sabah mahalleden rapor geliyor.

Deniz kabardı, sahil yolundaki araçlar suyun içinde kaldı.
[-] cemil77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • tayfun_kastamonu, meteoseher, karamanlisema, meteovolkan, vedatKar, HavaAdmin
Alıntı
Halil, rüzgar için knot ekleyebilirsiniz yazmışsın, sağ ol. Benim anemometre 10 m direkte, marina kenarı, değerlerimi hep knot kaydediyorum. Tabloya knot yazıp parantezle km/s eklesem uygun mu, yoksa ana değer km/s mi olmalı? Birinden birini seçelim ki karşılaştırma yapan çarpma yapmak zorunda kalmasın.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • sibel_karabuk, umit86, kar_Nazlican
Alıntı
(05.08.2025, 04:20)EgeliRuzgar Yazdı: Halil, rüzgar için knot ekleyebilirsiniz yazmışsın, sağ ol. Benim anemometre 10 m direkte, marina kenarı, değerlerimi hep knot kaydediyorum. Tabloya knot yazıp parantezle km/s eklesem uygun mu, yoksa ana değer km/s mi...
Egeli, ana değer km/s olsun, knot parantez içinde; okuyucuların çoğu kara insanı. Deniz durumu ve yelken başlıklarında tersini yapabilirsin, orada knot ana dil. 10 m direk için tebrikler, forumda standart yüksekliğe uyan tek anemometre seninki olabilir.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • adanalinazim, tulingozlem, Sude316, ferdafirtina
Alıntı
Hazır konu açılmışken: Yıldırım düşen bölgede internet gitti, telefondan yazıyorum.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • nuray_van
Alıntı
(04.08.2025, 16:44)KaradenizYagmur Yazdı: Moderasyon notu: formata uymayan paylaşımlar silinmez, eksik bilgi için düzenleme istenir; ikinci hatırlatmadan sonra mesaj düzenlenir. Yağış için ek kural: 24 saatlik toplam yazarken hangi saatler arası olduğunu...
Teşekkür ederim, günlük özetlerin olmasa Doğu Anadolu havasından haberim olmayacaktı.
[-] necatig766 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • can_78, havaseher, alp89
Alıntı
(04.08.2025, 12:32)IstasyonHalil Yazdı: Merhaba, Bu forum istasyon sahiplerinin ölçümlerini karşılaştırabildiği yer olsun istiyoruz; karşılaştırma için de herkesin aynı bilgileri aynı biçimde vermesi gerekiyor. Moderasyonla birlikte hazırladığımız format...
3. maddeyi buraya koyduğunuz için teşekkürler. Bir ekleme: rekor iddiasında sensörün radyasyon kalkanı tipi de yazılsın. Fansız plastik kalkanla güneşli, sakin öğlende 2-3 derece fazla okuma alınır; benim eski Fine Offset'im böyleydi, 'Antalya'da 44' diye sevinirken MGM 41,2 diyordu. Şimdi fanlı kalkan kullanıyorum, fark 0,5'in altına indi.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • selcukMeteo, tamery349, cuneyt.arslan, leventKar, Hafize05, karbarkin, zafermeteo, Suna742
Alıntı
(05.08.2025, 04:20)EgeliRuzgar Yazdı: Halil, rüzgar için knot ekleyebilirsiniz yazmışsın, sağ ol. Benim anemometre 10 m direkte, marina kenarı, değerlerimi hep knot kaydediyorum. Tabloya knot yazıp parantezle km/s eklesem uygun mu, yoksa ana değer km/s mi...
Gök gürültüsü duyuyorum ama radar boş, neden olabilir?
Konya için kar bekleyen sabırlı bir kalp.
Alıntı
Şemsiyesiz çıkanlar için kötü gün, Kastamonu sokakları dere.

Sıcaklık farkı şaşırtıcı: sahilde 21, tepede 8 derece daha serin.
Alıntı
Sabitledim, teşekkürler Halil ve Karadeniz Yağmur. Yönetim notu: aylık özet başlıklarını her ayın son günü Halil açar, açamadığı ay isteyen açar ama başlık formatı korunur: 'Eylül 2026 aylık ölçüm özetleri'. Bu forum sessiz görünür ama arşiv değeri en yüksek forumlardan biri; iki yıl sonra kendi iklim tablonuzu buradan çıkaracaksınız.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • gokyuzuSerife, demirelc, yavuz_85, havaGulten, sivasGozlem
Alıntı