Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Radyasyon kalkanı testi: fanlı mı fansız mı? Nilüfer Temmuz 2026 yan yana ölçüm

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uzun zamandır söz verdiğim testin sonuçları. 1-31 Temmuz 2026 boyunca Nilüfer'de (155 m) iki sıcaklık sensörünü yan yana çalıştırdım:
  • Sensör A: Davis VP2, fanlı (24 saat aspire) radyasyon kalkanı, 2 m, çim.
  • Sensör B: Aynı model sensör, Davis'in standart fansız pasif kalkanı, 2 m, çim, A'dan 1,5 m uzakta.

İkisi de test öncesi buzlu su ve oda sıcaklığında karşılaştırıldı; başlangıç farkı 0,1 °C.

Sonuçlar (31 gün, 5 dakikalık kayıt):
Kod:
A (fanlı) B (fansız) Fark (B-A) Aylık ort. maksimum 34,1 °C 35,5 °C +1,4 °C En büyük anlık fark - - +2,8 °C (12.07 14:35, rüzgar 0) Gece (00-06) ort. fark - - -0,2 °C Rüzgar > 3 m/s ort. fark - - +0,4 °C Rüzgar < 1 m/s ort. fark - - +2,1 °C Günlük maks. tarihinde farkın 1 °C'yi aştığı gün 31 günün 24'ü

Yorum:
  • Fansız kalkan öğle saatlerinde ve rüzgarsız havada sistematik olarak fazla okuyor; fark 12 Temmuz'da 2,8 °C'ye çıktı. 12 Temmuz'da B'ye göre "40,2" yazan bir komşu "rekor" demişti; A o gün 37,4 gösterdi.
  • Gece fansız kalkan biraz düşük okuyor (ışınımla soğuma); fark küçük ama var.
  • Rüzgar 3 m/s üstündeyken fark kabul edilebilir düzeye iniyor; yani kıyıda meltemli yerlerde fansız kalkan idare eder, iç kesimde etmez.

Sonuç: Yaz maksimumlarını ciddiye alıyorsanız fanlı kalkan gerekli. Bütçesi olmayanlar için: fansız kalkanın plakalarına küçük bir 12 V bilgisayar fanı eklemek bile farkı yarıya indiriyor (Haziran'da denedim, ayrı yazarım). Kış testini Ocak'ta yapacağım; kar yansımasıyla farkın tersine dönüp dönmediğini merak ediyorum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Alıntı
(03.08.2026, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Uzun zamandır söz verdiğim testin sonuçları. 1-31 Temmuz 2026 boyunca Nilüfer'de (155 m) iki sıcaklık sensörünü yan yana çalıştırdım: Sensör A: Davis VP2, fanlı (24 saat aspire) radyasyon kalkanı, 2 m, çim. Sensör B...
Halil, bu tabloyu her yaz "rekor" tartışmasında bağlantı olarak vereceğim. 2,8 derece, iki şehir arasındaki fark kadar; sosyal medyada dolaşan 44-45'lerin çoğunun açıklaması burada. Antalya'da benzer bir yan yana ölçümü Ağustos'ta yapmıştım, kıyıda meltem sayesinde fark 1,1'de kalmıştı; senin "rüzgar 3 m/s" bulgun bunu açıklıyor. Fansız kalkanla ölçen herkes gündüz maksimumlarına 1-2 derece şüphe payı koysun, geceye koymasın.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • cagatay.oztas, erzurum95, bulutKiymet, GulayRuzgar, diyarbakirFirtina, davut_canakkale, havacibulent, kar_hande, yildiz_osmaniye
Alıntı
Değerli bir çalışma; yöntem de doğru kurulmuş (aynı sensör, aynı zemin, aynı yükseklik, tek değişken kalkan). MGM istasyonlarında kullanılan Stevenson kafesi (beyaz boyalı, panjurlu ahşap kutu) fansızdır ama hacmi ve gölgeleme geometrisi sayesinde hata küçüktür; küçük plastik pasif kalkanlar aynı performansı veremiyor. WMO karşılaştırmalarında da fanlı kalkanların rüzgarsız koşullarda pasif kalkanlara göre 1-3 °C daha doğru okuduğu raporlanmıştır; Halil'in verisi bununla örtüşüyor. Kış testini merakla bekliyorum; kar örtüsü üstünde yansıyan güneş pasif kalkanı alttan da ısıtır, fark azalmayabilir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • havaseher, zonguldakmeteo875, kardursun, SilaGozlem, Zuhal.Mardin, Merve.Osmaniye, SenayA_Siirt
Alıntı
Bu konu için gerçekten teşekkürler, yıllardır merak ettiğim şeyi anladım. Kolay gelsin.
Meteoroloji sabır işidir.
[-] kastamonuhavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havacidogukan
Alıntı
Ensemble çıktıları nereden görülebiliyor, ücretsiz bir site var mı?

Teşekkürler, açıklaman modelleri yeni öğrenenler için bile çok anlaşılır.
Alıntı
Dün geceki fırtına inanılmazdı, Sinop sahilde ağaçlar devrildi.
Amatör gözlemci, profesyonel meraklı.
[-] Hulya_76 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • adanahavasi
Alıntı
Sıcak hava dalgası yaşlılar için çok tehlikeli, komşularınızı kontrol edin.
Her sabah 07:00 ölçümü, Samsun
[-] serkan.kalkan adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • umit86, orhanKar, sivas446, ercan05, Meteozeki
Alıntı
(03.08.2026, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Uzun zamandır söz verdiğim testin sonuçları. 1-31 Temmuz 2026 boyunca Nilüfer'de (155 m) iki sıcaklık sensörünü yan yana çalıştırdım: Sensör A: Davis VP2, fanlı (24 saat aspire) radyasyon kalkanı, 2 m, çim. Sensör B...
Çeşme'den destek: bende fansız kalkan var ve yazın öğle saatinde imbat 15-20 knot esince yan komşunun fanlı Davis'iyle fark 0,3-0,5 derece. Meltemin kesildiği nadir günlerde 1,5'e çıkıyor. Yani Halil'in tablosundaki "rüzgar > 3 m/s" satırı benim bütün yazım. Kıyıda yaşayanlar fanlıyı erteleyebilir, iç kesimdekiler ertelemesin.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • selcukMeteo, zeki717, sanliurfaHavasi, Buse.Usak
Alıntı
GFS'nin 2 m sıcaklığı da fansız kalkan gibi: rüzgarsız öğlenlerde 2 derece şişirir, geceleri biraz düşük kalır. Halil'in tablosu model doğrulamasında da işime yarar; fansız kalkanla ölçülmüş gözlemi doğrulama setine sokarsam modeli haksız yere aklarım. Bundan sonra doğrulamada yalnızca fanlı veya MGM verisi. Test için teşekkürler.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • musa97, BartinliSevda, utku_816, seyitc, KarAvcisi34, yigitd74
Alıntı
Hazır konu açılmışken: Yağmur mevsimi başladı, şemsiyeler çıksın. Kolay gelsin.
Rize sabahları soğuk, forum sıcak.
Alıntı
Kış için merak ettiğim tam da HavaAdmin'in dediği: Erzurum'da Ocak'ta kar örtüsü üstünde güneşli ve rüzgarsız bir öğlen, fansız kalkanım -12 gösterirken yanındaki cıvalı termometre -14 gösteriyor; kar yansıması alttan ısıtıyor sanırım. Gece ise fansız kalkan -31'de cıvadan 0,5 derece düşük kaldı. Halil, kış testini yaparken kar tahtasının yanında ölç, çim üstü ile kar üstü fark eder. Bizde deneme için soğuk bol.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • BartinliSevda, cuneyt_kutahya, havacisalih, alperenKar, yavuz_hava
Alıntı
Konya şu an 26°C, hafif çiseliyor, rüzgar yok denecek kadar az.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
Alıntı
Teşekkürler IstasyonHalil, tam da bunu arıyordum.
Alıntı
(05.08.2026, 04:38)PalandokenKar Yazdı: Kış için merak ettiğim tam da HavaAdmin'in dediği: Erzurum'da Ocak'ta kar örtüsü üstünde güneşli ve rüzgarsız bir öğlen, fansız kalkanım -12 gösterirken yanındaki cıvalı termometre -14 gösteriyor; kar yansıması alttan...
PalandokenKar, kış testi planı şöyle: Ocak'ta Sarıalan'da (1.620 m) kar örtüsü üstünde iki sensör, biri fanlı biri fansız, 2 m; yanında Nilüfer'de çim üstünde aynı ikili. Böylece hem kar-çim hem fanlı-fansız karşılaştırması olur. Senin -12/-14 gözlemin hipotezi destekliyor: kar üstünde pasif kalkan gündüz fazla, gece az okuyor. Erzurum'dan aynı dönemde bir çift veri gönderirsen üç noktalı test olur; soğuk sizde bol, sensör bende bol.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • mustafa84, aktas_nevsehir, Yeliz_meteo, Serap.Yalova, Hulya_76, davut_canakkale, tugaya301
Alıntı
Hangi model bu tür sistemlerde daha güvenilir, GFS mi ECMWF mi?

ECMWF çıktısı için 3 saatlik yağış toplamları daha anlamlı.
Alıntı