Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Eylül sonu Ege ve Akdeniz'de 33-35 °C: Sonbahar bu yıl ne zaman gelecek?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Takvim 23 Eylül diyor ama Antalya'da hâlâ yaz. Bugün 15:20'de kendi istasyonumda (Muratpaşa, 2 m yükseklikte, fanlı kalkan) 34,1 °C okudum; nem %52, hissedilen sıcaklık 37-38 bandında. Gece minimumu 24,3 °C ile tropik gece sınırının üstünde kaldı. Son bir haftadır bu tablo değişmiyor.

Sosyal medyada "Antalya'da sonbahar yok" başlıkları dolaşıyor, ben o kadar kolay teslim olmayı sevmiyorum. Eylül sonunda Akdeniz kıyısında 32-33 °C zaten mevsim normallerinin sadece 3-4 derece üstünde; yani anormal ama olağanüstü değil. Asıl sorum şu: bu sırt (ridge) ne zaman kırılacak?

Baktığım kadarıyla:
  • Doğu Akdeniz üzerinde 500 hPa'da güçlü bir sırt oturmuş durumda.
  • 850 hPa sıcaklığı Antalya sondajı için 20-21 °C civarında; bu değerle kıyıda 33-34 °C normal.
  • Balkanlar'a 30 Eylül civarında bir oluk (trough) sarkıyor gibi ama Ege'ye ne kadar ineceği belli değil.

Model okuyan arkadaşlar, özellikle Kemal ve Ayşe: Ekim'in ilk haftasında Antalya ve İzmir için gerçekten serinleme var mı, yoksa yine 3 gün poyraz esip sonra aynı tas aynı hamam mı? Kaynak olarak MGM'nin 5 günlük tahminine baktım, 28 Eylül'e kadar 32-33 °C görünüyor, sonrası için resmi bir şey yok.

Not: "Antalya'da 40 derece hissediliyor" haberleri için ayrı bir tartışma açmayalım; hissedilen sıcaklık için nem değeri olmadan konuşulmaz.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • rizehavasi, eren_izmir, alperKar, EgeliRuzgar, mahmut.yasar, Seher.Yaman, serkan_00, Hulya.Kirikkale, DuyguA_Van
Alıntı
Bugün rüzgar hiç dinmedi, pencereler ıslık çaldı.
Bir termometre, bir defter, bir ömür.
[-] Nurcan_meteo adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • haydar74
Alıntı
(22.09.2026, 15:53)Nurcan_meteo Yazdı: Bugün rüzgar hiç dinmedi, pencereler ıslık çaldı.
Haklısın, Eylül ayının ikinci yarısı genelde böyle olur.
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • burak_60
Alıntı
(22.09.2026, 14:56)SicakDalga07 Yazdı: Takvim 23 Eylül diyor ama Antalya'da hâlâ yaz. Bugün 15:20'de kendi istasyonumda (Muratpaşa, 2 m yükseklikte, fanlı kalkan) 34,1 °C okudum; nem %52, hissedilen sıcaklık 37-38 bandında. Gece minimumu 24,3 °C ile tropik...
Emeğine sağlık, Eylül ayı için hazırladığın tablo çok işlevsel.
Radar, kahve ve sabır.
Alıntı
ECMWF 00Z çıktısı ile 12Z çıktısı arasında dağlar kadar fark var.
Alıntı
Yağmur sonrası hava o kadar temiz ki dağlar görünüyor. Takipteyim.
Konya için kar bekleyen sabırlı bir kalp.
Alıntı
(22.09.2026, 14:56)SicakDalga07 Yazdı: Takvim 23 Eylül diyor ama Antalya'da hâlâ yaz. Bugün 15:20'de kendi istasyonumda (Muratpaşa, 2 m yükseklikte, fanlı kalkan) 34,1 °C okudum; nem %52, hissedilen sıcaklık 37-38 bandında. Gece minimumu 24,3 °C ile tropik...
SicakDalga'ya kısa cevap: evet, sırt kırılıyor ama Antalya için "serinleme" derken 34'ten 28'e inmeyi kastediyorsan tamam, 22'ye inmeyi kastediyorsan Kasım'ı bekle.

ECMWF 00z (bu sabah kahvesi): 1 Ekim'de Balkanlar'dan sarkan oluk Ege'ye kadar iniyor, 850 hPa sıcaklığı İzmir'de 20'den 12 °C'ye düşüyor. Antalya'da düşüş daha yumuşak: 21'den 15'e. GFS 06z aynı fikirde ama oluğu 12 saat geç getiriyor; ICON ikisinin ortasında.

ENS üyelerine baktım: 2 Ekim'de İzmir 2 m sıcaklığı için üyelerin %70'i 27 °C altını veriyor. Antalya için bu oran %55. Yani %60 ihtimal diyorum, heyecan yapmayın, tek run'a tahmin kurulmaz.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • havacisoner, huseyin207, KahramanmarasMeteo2, mugla05, cagatay.oztas, Hatice713, emin98
Alıntı
İzmir merkezde şu an hafif yağmur var, sıcaklık 26 derece.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kastamonuhavasi
Alıntı
Çeşme'den bildiriyorum: bugün 31 °C, öğleden sonra imbat 18 knot ile hayat kurtardı. Deniz suyu hâlâ 25 derece, Alaçatı'da sörfçüler mutlu. Bizde sonbahar rüzgarla gelir, termometreyle değil; ne zaman ki meltem kesilip ilk lodos girer, o zaman yaz biter.

Kemal'in dediği 1 Ekim oluğu için tek endişem şu: kuzeyli rüzgar dönerse Çeşme'de 30-35 knot poyraz eser, tekneleri bağlarız. Serinlik güzel de fatura ağır olmasın.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • ilkert76, cemc, BayramS03, buluttuba
Alıntı
(22.09.2026, 19:44)ModelciKemal Yazdı: SicakDalga'ya kısa cevap: evet, sırt kırılıyor ama Antalya için "serinleme" derken 34'ten 28'e inmeyi kastediyorsan tamam, 22'ye inmeyi kastediyorsan Kasım'ı bekle. ECMWF 00z (bu sabah kahvesi): 1 Ekim'de Balkanlar'dan...
Kemal'in verdiği tabloyu sinoptik açıdan tamamlayayım.

Mevcut durum (23 Eylül 12z analizi): Doğu Akdeniz ve Orta Doğu üzerinde 500 hPa'da 588 dam'lık kapalı bir sırt var. Türkiye'nin güneyi bu sırtın batı kenarında; batı Avrupa'da ise derin bir oluk. Jet akımı 55° kuzeyde takılı kaldığı için oluk bize inemiyordu.

Değişim: 29-30 Eylül'de jet güneye sarkıyor, oluk Balkanlar üzerinden Ege'ye uzanıyor. Beklentim:
  • Ege kıyıları: 1 Ekim'den itibaren kuzeyli akış, 5-7 °C düşüş, İzmir 26-27 °C.
  • Akdeniz kıyıları: 2 Ekim'den itibaren 3-5 °C düşüş, Antalya 28-29 °C. Toroslar'da öğleden sonra kararsızlık.
  • Marmara ve İç Anadolu: 30 Eylül'den itibaren belirgin serinleme, Ankara gece 6-8 °C.

Belirsizlik: Oluğun ekseni 200-300 km batıda kalırsa Antalya neredeyse hiç etkilenmez. Güven derecesi: Ege için orta-yüksek, Akdeniz için orta. Kaynak: ECMWF 00z, GFS 06z, MGM haftalık değerlendirme.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • turany, meteotulin, Manisa204, cemil77, Sinoptikercan, zuhalgozlem, havaelif, MelekErbas64, kastamonuhavasi, aktas_nevsehir, nalan88
Alıntı
Bugün itibarıyla: Fırtına uyarısı ciddiye alınmalı, geçen sene ihmal edenler pişman oldu. Bakalım.
Alıntı
Bence yanlış anlaşılıyor; uyarı sarı renkte, kırmızı değil, panik yapmaya gerek yok.
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • Yeliz_meteo, cengiz_604, GulayRuzgar, rizehavasi
Alıntı
Yanlış hatırlamıyorsam 23 Eylül tarihinde de benzer bir tablo vardı ve hiç tutmadı.
[-] aydinf adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • erzurum95, hakan_hava, Tanriverdi_Tekirdag, soner566, meteosinan, mahmut.yasar, ModelciKemal, balikesirFirtina
Alıntı
Rüzgar Antalya çevresinde ağaçları devirdi, yollar kapalı.
[-] meteoeren adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sanliurfaHavasi
Alıntı
Kesinlikle, bu sistem bekleneni verecek gibi.
Alıntı