Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Sinoptik Harita Okuma Rehberi: Yer Haritası, 850 ve 500 hPa

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu forumda paylaşılan haritaları herkesin okuyabilmesi için temel bir rehber hazırladım. Uzun ama madde madde; ihtiyaç duyduğunuz bölümü okuyun.

1. Yer (yüzey) haritası
  • İzobarlar: Eşit basınç çizgileri, 4 hPa aralıklı. Çizgiler sıklaştıkça rüzgar kuvvetlenir.
  • A / Y (L / H): Alçak ve yüksek basınç merkezleri. Kuzey yarımkürede alçak etrafında saat yönünün tersine, yüksek etrafında saat yönünde dolaşım.
  • Cepheler: Mavi üçgenli çizgi soğuk cephe, kırmızı yarım daireli çizgi sıcak cephe, mor karışık oklüzyon. Semboller cephenin hareket yönünü gösterir.
  • İstasyon modeli: Küçük daire bulutluluğu, çubuk rüzgar yönünü, çubuktaki tüyler hızı (uzun tüy 10 knot, kısa 5, üçgen 50) gösterir.

2. 850 hPa haritası (yaklaşık 1.500 m)

En çok kullandığımız seviye. Sıcaklık (T850) yüzey etkilerinden arınmış hava kütlesini gösterir:
  • Kışın Marmara için kar eşiği kabaca -5/-6 °C ve altı; İç Anadolu'da -3 °C yeterli olabilir.
  • Yazın 24 °C üstü belirgin sıcak hava dalgası, 28 °C üstü aşırı sıcak.
  • Sıcaklık gradyanının sık olduğu yerde cephe vardır.

3. 500 hPa haritası (yaklaşık 5.500 m)

Atmosferin "yönlendirme" seviyesi. Jeopotansiyel yükseklik (dam) çizgileriyle çizilir:
  • Oluk (trough): Güneye sarkan alçak yükseklik dili; ön tarafında yükselme, yağış ve kararsızlık.
  • Sırt (ridge): Kuzeye uzanan yüksek yükseklik dili; çökme, açık hava, yazın sıcak.
  • Kesik alçak (cut-off low): Ana akıştan kopmuş kapalı alçak; yavaş ilerler, günlerce yağış getirebilir.
  • Blokaj (blocking): Batı akışını durduran kalıcı sırt; omega bloğu ve Rex bloğu en bilinenleri.
  • 500 hPa'da -30 °C altı soğuk çekirdek, kışın kar için güçlü işaret.

4. 300 hPa ve jet akımı

Jet çekirdeği (100 knot üstü) etrafındaki dört bölgeden sol çıkış ve sağ giriş kesimleri yükselme bölgeleridir; şiddetli hava için bakılır.

5. Okuma sırası önerisi

1. 500 hPa ile büyük deseni anla (oluk nerede, sırt nerede).
  2. 850 hPa ile hava kütlesini ve cepheyi bul.
  3. Yer haritasıyla zamanlamayı ve rüzgarı belirle.
  4. Modeller arasında farkı karşılaştır, belirsizliği yaz.

6. Kaynaklar

Ücretsiz harita için wetterzentrale.de, meteociel.fr ve tropicaltidbits.com; resmi analiz için MGM. Haritayı paylaşırken model, çalıştırma saati ve geçerlilik saatini yazın.

Sorular bu başlığın altına. Rehber zaman zaman güncellenecektir.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • KaracaS05, havacikubilay, tugrul698, gurbuzm, SudeUzun94, cetind58, isiku, BulutKovalayan, sanliurfaHavasi, IstasyonHalil
Alıntı
Ayşe Hanım çok teşekkürler, ilk defa 500 hPa haritasına bakınca bir şey anladım. Bir sorum var: oluğun ön tarafında yağış diyorsunuz; harita üzerinde "ön taraf" hangi yön? Oluk batıdan doğuya ilerliyorsa doğu tarafı mı? Fotoğraf için ne zaman çıkacağımı buna göre planlamak istiyorum.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • polat_adana, musa97, hatayFirtina, NazlicanAkbas01, burak_60, meteosevil
Alıntı
(06.06.2025, 06:50)BulutKovalayan Yazdı: Ayşe Hanım çok teşekkürler, ilk defa 500 hPa haritasına bakınca bir şey anladım. Bir sorum var: oluğun ön tarafında yağış diyorsunuz; harita üzerinde "ön taraf" hangi yön? Oluk batıdan doğuya ilerliyorsa doğu tarafı mı?...
Evet Deniz, tam olarak öyle: oluk ekseninin doğu (ilerleme yönündeki) tarafı ön taraf, batısı arka taraftır. Ön tarafta güneybatılı üst akış, yükselme ve bulut; arka tarafta kuzeybatılı akış, çökme ve açılma. Fotoğraf için ön tarafta cumulonimbus ve mammatus, arka tarafta temizlenmiş berrak gökyüzü ve güzel ışık bulursun. Yani ikisi de işe yarar, sadece farklı şeyler için.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • havaselin, Meteobekir, Sude_meteo, efeates, YesimFirtina, trabzonHavasi, NazliRuzgar, SudeFirtina, KarAvcisi34
Alıntı
ECMWF çıktısını nasıl okuyorsunuz, bir rehber var mı?
Doluya karşı örtü, tahmine karşı sabır.
[-] ferdafirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Seher.Yaman
Alıntı
Ensemble çıktıları nereden görülebiliyor, ücretsiz bir site var mı? Yanılıyorsam düzeltin.
[-] yagmur_ecrin adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ModelciKemal
Alıntı
Şunu da ekleyeyim: Modellerin hepsi aynı yöne bakıyor, bu iyi işaret. Yeni gelişme olursa yazarım.
Alıntı
(06.06.2025, 14:03)yagmur_ecrin Yazdı: Ensemble çıktıları nereden görülebiliyor, ücretsiz bir site var mı? Yanılıyorsam düzeltin.
Bu tespite katılmak zor, tek bir çıktıya bakıp genelleme yapılmış.
Alıntı
Teşekkürler, açıklamalarınla artık radar renklerini okuyabiliyorum. Takipteyim.
Alıntı
Şöyle diyeyim: Sanmıyorum, ECMWF bile bu konuda geri adım attı.
Alıntı
Rehberi yazdırıp istasyon odasının duvarına astım, ciddiyim. Bir ekleme önerim var: yer haritasında istasyon modelinde sıcaklık sol üstte, çiy noktası sol altta, basınç sağ üstte (son üç hane, ondalıklı; 1017,3 hPa için "173") yazılır. Yeni başlayanlar için bu üçünün yerini bilmek çok işe yarıyor. Kendi istasyon verimi bu formatta not etmeye başladım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • kastamonuFirtina, gokyuzuEbru, serefy, Radartugrul, caglar_hava, DamlaFirtina
Alıntı
(07.06.2025, 04:56)IstasyonHalil Yazdı: Rehberi yazdırıp istasyon odasının duvarına astım, ciddiyim. Bir ekleme önerim var: yer haritasında istasyon modelinde sıcaklık sol üstte, çiy noktası sol altta, basınç sağ üstte (son üç hane, ondalıklı; 1017,3 hPa için...
Halil'in eklemesine katılıyorum, rehbere girsin. Benden de bir uyarı: 500 hPa'da sırt gördüğünüzde "hava güzel olacak" demek her zaman doğru değil; kışın sırtın altında inversiyon (alçak seviyede sıcaklığın yükseklikle artması) ve günlerce sis olur, Ankara ve Konya bilir. Harita okumak desen görmek; tahmin yapmak deseni yerel etkiyle çarpmak. İkincisi her zaman daha zor ve modeller de orada yanılır.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • leventKar, rustu_hava, kar_Nazlican, buse.trabzon, selcuksener, yildirimv, AkinN76, DamlaFirtina, BulutKovalayan
Alıntı
Uzun vadeli çıktılar sadece eğilim gösterir, gün gün okumayın. Herkese iyi akşamlar.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
[-] Erdem_Osmaniye adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • TurkS00, erhanm63
Alıntı
Şunu da ekleyeyim: Modeller arasında en tutarlı olan bu kez ICON oldu.
Alıntı
(06.06.2025, 06:50)BulutKovalayan Yazdı: Ayşe Hanım çok teşekkürler, ilk defa 500 hPa haritasına bakınca bir şey anladım. Bir sorum var: oluğun ön tarafında yağış diyorsunuz; harita üzerinde "ön taraf" hangi yön? Oluk batıdan doğuya ilerliyorsa doğu tarafı mı?...
GFS bu sistemi 10 gün önce görmüştü, hakkını verelim.
Alıntı
ICON uzun vadede sürekli aynı hatayı yapıyor, soğuğu abartıyor.
Doluya karşı örtü, tahmine karşı sabır.
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 2 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası