Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Model Okuma 101: GFS, ECMWF ve ICON'a Giriş

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu forumda model çıktısı paylaşmadan önce okunması gereken kısa rehber. Uzun tutmadım; zaten kimse 240. saatten sonrasını okumuyor.

1. Model nedir?
Sayısal hava tahmin modeli, atmosferi üç boyutlu bir ızgaraya bölüp fizik denklemlerini ileriye doğru çözen bilgisayar programıdır. Çıktısı tahmin değil, senaryodur; tahmin, o senaryoyu okuyan insanın işidir.

2. Üç büyük model
  • GFS (ABD, NOAA): Günde 4 kez çalışır (00z, 06z, 12z, 18z), 384 saate kadar gider, ücretsiz ve her yerde. Çözünürlük ~13 km. Uzun vadede oynak; 200 saat sonrası için 'fantezi run' terimini bu modele borçluyuz.
  • ECMWF (Avrupa): 00z ve 12z ana çalıştırma, 240 saat, ~9 km. Orta vadede genelde en isabetli. Eskiden ücretliydi, şimdi temel haritalar açık. Kusuru: hatalarını tutarlı biçimde yapar, yani yanıldığında da kendinden emin görünür.
  • ICON (Almanya, DWD): Küresel 13 km, ICON-EU 7 km ve 120 saat. Kısa vadede, özellikle yağış ve kar örtüsü üstü soğumalarda çok iyi. 120 saatten sonrasını sormayın, vermiyor.

3. Çalıştırma saatleri (UTC)
00z = TSİ 03:00 verisiyle başlar, çıktılar sabah 06:30-08:00 arası gelir. 12z = TSİ 15:00, çıktılar akşam 18:30-20:00. GFS'in 06z ve 18z çıktıları ara çalıştırmadır; ciddi analizde 00z ve 12z esas alınır.

4. Ensemble
Aynı modelin başlangıç koşulları hafifçe değiştirilmiş 30-50 kopyasının çalıştırılması. GEFS (GFS'in), EPS (ECMWF'nin). Üyelerin yüzde kaçı aynı şeyi diyorsa güven o kadar. Tek bir çalıştırmaya (operasyonel run) bakıp başlık açmak, elli kişilik sınıfta en gürültülü öğrenciyi dinlemektir.

5. Hangi parametreye bakılır?
  • 850 hPa sıcaklığı (~1.500 m): Hava kütlesinin karakteri. Marmara'da kar için -5/-6 ve altı.
  • 500 hPa jeopotansiyel: Oluk (trough) ve sırt (ridge) yapısı, sistemin nereden geleceği.
  • 2 m sıcaklık: Yerde ne olacağı, ama sınır tabaka hatalarıyla dolu.
  • Yağış türü ve miktarı: mm cinsinden, kar için kar kotu ile birlikte.

6. Ücretsiz kaynaklar
Wetterzentrale (klasik haritalar), Meteociel (Avrupa modelleri, meteogram), Tropical Tidbits (GFS/ECMWF/ICON yan yana, animasyon), Windy (görsel, hızlı). Halil'in karşılaştırma başlığı forumda var.

7. Forum kuralı
Başlık açarken model adı ve çalıştırma saati zorunlu: 'ECMWF 12z: ...'. 'Modeller kar veriyor' başlığı düzenlenir. 168 saat sonrası için 'olasılık' kelimesi kullanmadan yazılan mesaj benim tarafımdan iğnelenir, uyarmadım demeyin.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alıntı
(31.10.2025, 22:08)ModelciKemal Yazdı: Bu forumda model çıktısı paylaşmadan önce okunması gereken kısa rehber. Uzun tutmadım; zaten kimse 240. saatten sonrasını okumuyor. 1. Model nedir? Sayısal hava tahmin modeli, atmosferi üç boyutlu bir ızgaraya bölüp...
Teşekkürler Kemal, sabitliyorum. Bir ek: ECMWF'nin 'kendinden emin yanılma' kusuru özellikle Akdeniz alçak basınçlarının konumunda görülüyor; 72 saat öncesinden bile merkez 150-200 km oynayabiliyor ve bu, Antalya'ya 80 mm ile 15 mm arasındaki fark demek. Yani ECMWF'yi seviyoruz ama Akdeniz'de ICON ve AROME ile çapraz kontrol şart.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • havaselin, RabiaA551, havaneslihan, sakaryameteo648, CerenFirtina, zafermeteo, elifgozlem, HavaAdmin
Alıntı
Yeni başlayanlar için pratik ekleme: Meteociel'de 'meteogram' sekmesi tek bir nokta için sıcaklık, yağış ve rüzgarı zaman serisi olarak gösteriyor; haritayı okumaktan çok daha kolay. Ben kendi istasyonumun konumuna en yakın ızgara noktasını seçip modelin 2 m sıcaklığını kendi ölçümümle karşılaştırıyorum; bir ay sonra hangi modelin Nilüfer için sistematik hata yaptığını görüyorsunuz. Bende GFS yaz öğle saatlerinde 1,5 derece sıcak.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • yagmur_Yasemin, rustu_hava, celal77, kastamonuhavasi, Sinoptikercan, KonyaliMeryem, fatihkar
Alıntı
(01.11.2025, 08:50)IstasyonHalil Yazdı: Yeni başlayanlar için pratik ekleme: Meteociel'de 'meteogram' sekmesi tek bir nokta için sıcaklık, yağış ve rüzgarı zaman serisi olarak gösteriyor; haritayı okumaktan çok daha kolay. Ben kendi istasyonumun konumuna en...
Sıcaklık sıfırın biraz üzerinde bile olsa lapa lapa yağabilir, nem yeterliyse.
GFS ile ECMWF arasında kalan adam
[-] utku_816 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • alperKar, yagmur_Kader, havaciabdullah
Alıntı
Eskişehir yüksek kesimlerinde kar, merkezde -4°C ile yağmur.

Yağarsa okulların tatil olma ihtimali yüksek.
Radar ve uydu takibi sabah kahvesiyle birlikte
[-] tamerkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • esino828
Alıntı
Elli kişilik sınıfta en gürültülü öğrenci benzetmesi için teşekkürler, bir sonraki fantezi run başlığında bunu hatırlayacağım ve yine de açacağım. Şaka bir yana, yeni gelenler için: kar takip başlıklarında 850 hPa -6 kuralını kitaptan değil, 20 yıl İstanbul'da hayal kırıklığından öğrendik; rehberdeki değer gerçek.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • ahmetKar, havaNalan, kurtulus88, bayburthavasi, sercanKar, gulbahar558
Alıntı
Kar kalınlığı için asıl mesele zemin sıcaklığı, onu unutmayalım. Gözlemi olan yazsın.
Davis Vantage Pro2, çim üstü 1,5 m · Hanak / Ardahan
[-] handeo870 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • keremk58
Alıntı
GFS 00Z ile 12Z arasındaki fark 5 derece, bu çok fazla.
Beyaz örtü sevdalısı.
ICON-EU ve AROME meraklısı
Alıntı
Kar kalınlığı ile yağış miktarı arasındaki ilişki nedir, 10 mm kaç santim kar eder?

Saatlik tahmine bakmakta fayda var, yağış tipi çok hızlı değişiyor.
Kahramanmaraş rüzgarı benden sorulur.
[-] karozan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • gulerpolat88
Alıntı
Rehber için teşekkürler; eğitim forumundan da bağlantı verdim. Bir terim düzeltmesi: 'çözünürlük 13 km' ifadesi ızgara aralığıdır; modelin gerçekten çözebildiği en küçük yapı bunun 4-6 katıdır, yani GFS 60-70 km'den küçük olayları (tek bir sağanak hücresi, Boğaz'daki yerel kar bandı) görmez. Yeni üyeler 'model bizim ilçeye kar vermiyor' derken bunu akılda tutsun.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • taskinb, tarikkar, karcuneyt, cerengozlem, MusHavasi, aksaray24, AsliEkinci78, trabzonlipelin, Fadime.Sanliurfa, EgeliRuzgar, IstasyonHalil, elaziglierol
Alıntı
(02.11.2025, 17:38)HavaAdmin Yazdı: Rehber için teşekkürler; eğitim forumundan da bağlantı verdim. Bir terim düzeltmesi: 'çözünürlük 13 km' ifadesi ızgara aralığıdır; modelin gerçekten çözebildiği en küçük yapı bunun 4-6 katıdır, yani GFS 60-70 km'den...
Doğru düzeltme, etkin çözünürlük notunu rehbere ekledim. Kar Avcısı için de özel madde: '240. saatte İstanbul'a kar başlığı açmadan önce bu rehberi tekrar okuyun' diye 8. madde koydum. Herkesin faydalanması için.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • koray_aydin, yusuf_231, kardursun, yildiz_osmaniye, Meteonuri, SicakDalga07, SinoptikAyse
Alıntı
Aynen, ICON bu kez gerçekten tutarlı.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • sinoptikdogukan, erhankeskin, bulutSelin, emrekar, Isil00
Alıntı
(02.11.2025, 12:29)DamlaE_Kahramanmaras Yazdı: GFS 00Z ile 12Z arasındaki fark 5 derece, bu çok fazla.
Katılıyorum, bu sefer sıcaklıklar gerçekten normalin altında kalacak gibi.
[-] sivasmeteo68 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • gulbahar558
Alıntı
Rehber iyi, bir sorum var: '2 m sıcaklık sınır tabaka hatalarıyla dolu' diyorsun. Antalya'da yaz öğleden sonrası ECMWF 36 der, MGM merkez 39 ölçer; bu 3 derece modelin sınır tabaka hatası mı, yoksa istasyonun şehir içinde olmasından mı? İkisini ayırmadan 'model yanıldı' demek bana kolaycı geliyor. Ayrıca rehbere 2 m nem tahmininin de en az sıcaklık kadar hatalı olduğunu eklemeni öneririm; hissedilen sıcaklık için o daha önemli.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • tamery349, necatis91, SivasMeteo868, ozane
Alıntı
Kar tutar mı yoksa erir mi, zemin sıcaklığı ne durumda?
Rüzgarı ölçen, dalgayı sayan.
Min-maks termometre ve manuel yağış kabı · 35 m
[-] KoseY04 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • aygun_ordu
Alıntı