Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Kışa hazırlık: kar lastiğini ne zaman takıyorsunuz? Şehir şehir tarihler

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eylül bitiyor, Erzurum'da sabahlar eksiye indi; bizde kar lastiği sohbeti başladı. Foruma sorayım: hangi şehirdesiniz, lastiği ne zaman takıyorsunuz ve neye göre karar veriyorsunuz?

Erzurum için benim takvimim:
  • 15 Ekim civarı takılır. Erken değil; 2024'te 12 Ekim'de 8 cm kar vardı, lastiksiz yakalananlar yokuşta kaldı.
  • Yasal zorunluluk tarihi başka, gerçek ihtiyaç başka. Sabah minimumu üst üste üç gün 5 °C'nin altına inince takarım; 7 °C kuralı diye bir şey var, aşağıda anlatan olur.
  • Zincir bagajda Ekim'den Mayıs'a durur. Palandöken yolunda Nisan'da bile lazım olabilir.
  • Nisan sonu, mayıs başı çıkarılır. Bir yıl 1 Mayıs'ta 20 cm kar yağdı, kimse şaşırmadı.

Batı'daki arkadaşlar için sorum daha ilginç: İstanbul'da kışın üç gün kar için yedi ay kar lastiği taşımak mantıklı mı, yoksa 'dört mevsim' lastik yeter mi? Bursa'da Uludağ'a çıkanlar ne yapıyor? Antalya'da lastik diye bir kavram var mı?

Kimseyi korkutmak için değil, birbirimizden öğrenmek için soruyorum. Hava forumuyuz sonuçta; lastik de meteorolojinin bir sonucu.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • tugayMeteo, isikn73, gokyuzuSerife, Siirt507, van389, HazalRuzgar, Derya_Sirnak, kastamonuGozlem, Sinoptikenes, havacikubilay, MineOzkan76, barank, BulutKovalayan
Alıntı
(21.09.2026, 00:32)PalandokenKar Yazdı: Eylül bitiyor, Erzurum'da sabahlar eksiye indi; bizde kar lastiği sohbeti başladı. Foruma sorayım: hangi şehirdesiniz, lastiği ne zaman takıyorsunuz ve neye göre karar veriyorsunuz? Erzurum için benim takvimim: 15 Ekim...
İstanbul'dan cevap: 1 Aralık'ta takıyorum, yasal tarihle aynı, ama asıl sebep 1 Aralık civarında 850 hPa'nın ilk kez sıfırın altına inmesi. 2022 Ocak'ında Çekmeköy'de lastiksiz kalanları gördüm, yokuşlarda araçlar yan yattı; o günden beri 'üç gün kar için yedi ay' hesabını yapmıyorum, yokuşta bir kez kalmak yetiyor. Dört mevsim lastik düz yerde idare eder, Anadolu Yakası tepelerinde etmez.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • Radarsavas, isikn73, serkan_00, Seher.Yaman, tarikkar, BayramS03, dursunmeteo, aktas_nevsehir, OnerS91
Alıntı
7 °C kuralını ben anlatayım: yaz lastiğinin kauçuğu 7 °C altında sertleşir ve tutuşu düşer, kar olmasa bile fren mesafesi uzar. Bu yüzden karar 'kar yağacak mı' değil, 'günlük ortalama sıcaklık 7 °C altına indi mi' sorusuna göre verilmeli. Bursa ovasında bu genelde Aralık'ın ilk haftası; Uludağ'a çıkacaksam Kasım ortası takıyorum çünkü otel bölgesinde Kasım'da kar tutuyor. İstasyonumun son beş yıl ortalamasına göre Nilüfer'de 7 °C'nin altına inen ilk hafta 28 Kasım - 5 Aralık.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • kaan_bolu, kastamonuhavasi, Hulya_76, rukiye_71, MeteoYesim, sedatKar, havanazan, rustu_hava, dursunmeteo, cengiz_604, DamlaFirtina
Alıntı
Tahminciler haklı çıkınca 'demiştim' diyor, yanılınca 'meteoroloji olasılık işi' diyor. Harika meslek.

Bugün doğum günüm, hava da güzel; ikisi bir arada.
Alıntı
Çeşme: kar lastiği yok, hiç olmadı, palmiyeler şahit. Bir arkadaş 2022'de takmıştı, Mart'ta çıkardı, bir gün bile kar görmedi. İzmir'in iç ilçeleri (Ödemiş, Kiraz) ve Bozdağ tarafı ayrı hikaye; oraya kışın çıkacaksan zincir bulundur. Bizim asıl derdimiz kış lastiği değil, lodosta tuzlu suyun jantı çürütmesi.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • Ekinci_Sanliurfa, meteosinan, Meteoismail, gokyuzuAyse, faruk02, tunao55, karalperen
Alıntı
Hava durumu bir yana, Kayseri çayı gerçekten farklı mı?

Konu dışı ama forumun mobil görünümü çok iyi olmuş.
[-] meteohilal adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • meralkahraman64
Alıntı
Meteoroloji uygulaması yüzde 40 yağmur diyor, yani kesin bir şey yok diyor. Ben de öyle diyebilirdim.

Bu soğukta en iyisi sıcak çorba, tarifi olan paylaşsın.
İlk kar hepimizin.
[-] sevgiruzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Tanriverdi_Tekirdag
Alıntı
Havayla ilgisi yok ama bu hafta sonu maç var, kim izleyecek?
Kar tanesi kadar sabırlı ol.
[-] AynurSimsek59 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • Acar_Kahramanmaras, tamer992
Alıntı
(21.09.2026, 04:26)IstasyonHalil Yazdı: 7 °C kuralını ben anlatayım: yaz lastiğinin kauçuğu 7 °C altında sertleşir ve tutuşu düşer, kar olmasa bile fren mesafesi uzar. Bu yüzden karar 'kar yağacak mı' değil, 'günlük ortalama sıcaklık 7 °C altına indi mi'...
Ankara: Kasım'ın ikinci yarısı. Halil'in 7 °C ölçütü doğru; Ankara'da günlük ortalama genelde 15 Kasım civarında bu eşiğin altına iner ve radyasyon donuyla sabahları buzlanma başlar. Kar lastiğinin faydası Ankara'da kardan çok sabah buzlanmasında; Çankaya'nın yokuşlarında Aralık sabahı 06:30'da siyah buz (görünmeyen ince buz tabakası) en büyük risk. Yasal zorunluluk tarihi için karayollarının duyurusunu takip edin, il il değişebiliyor.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • selcuk_756, Batman317, vedatKar, sirnakmeteo980, ModelciKemal, veyselmeteo, ozlemruzgar, DamlaFirtina, sivas446, cagatay.oztas
Alıntı
Sıcaklık rekoru kırıldı mı bilmiyorum ama bende kırıldı, dayanamıyorum.
Alıntı
Tokat gezisi planlıyorum, hava dışında öneriniz var mı?
Alıntı
(21.09.2026, 04:26)IstasyonHalil Yazdı: 7 °C kuralını ben anlatayım: yaz lastiğinin kauçuğu 7 °C altında sertleşir ve tutuşu düşer, kar olmasa bile fren mesafesi uzar. Bu yüzden karar 'kar yağacak mı' değil, 'günlük ortalama sıcaklık 7 °C altına indi mi'...
Antalya'da 'kar lastiği' kelimesini lastikçide söyleyince gülümsüyorlar, ama Saklıkent kayak merkezine (1.850 m, şehre 50 km) çıkacaksan Aralık-Mart arası zincir zorunlu, çoğu kişi kapıda öğreniyor. Sahilde yıl boyu yaz lastiği. Şüpheci notum: 'dört mevsim lastik her yerde yeter' diyen satıcıya 7 °C kuralını sorun, cevap alamazsınız.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • nihat_335, UsakHavasi, trabzonlipelin, SudeFirtina, kastamonuhavasi, ElvanFirtina
Alıntı
Konu dışı olacak ama yeni telefon önerisi olan var mı?
[-] gul83 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tamery349
Alıntı
Tatil için Marmara tarafını düşünüyorum, ne dersiniz?
Alıntı
Of kıyısı: kar lastiği gerekmiyor, kışın kıyıda sıcaklık nadiren sıfırın altına iner; ama yağmurda aşınmış lastik daha büyük tehlike, derin oluk şart. 300 m üzerine, yayla yollarına çıkacaksan Kasım'dan Nisan'a zincir bagajda. Karadeniz'in asıl kış sorunu kar değil, kıyı yolundaki heyelan ve su birikintisinde kayma; lastik değil hız meselesi.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • aydinmeteo, karshavasi, sinoptiktarik, SemraGozlem, sakaryameteo648, eminarslan, nihatkurt
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 2 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası