Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Meteoroloji öğrencileri ve mezunları: hangi üniversite, hangi şehir?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merhaba,

Eylül'de üniversiteler açıldı ve özel mesaj kutuma üç ayrı 'meteoroloji okuyorum, forumda başka öğrenci var mı?' sorusu düştü. Tek tek cevaplamak yerine başlık açıyorum.

Meteoroloji mühendisliği okuyanlar, mezunlar, yan dallardan (fizik, coğrafya, çevre, uçak mühendisliği) gelip meteorolojiye kayanlar: hangi üniversite, kaçıncı sınıf, hangi şehirdesiniz? İsim, öğrenci numarası falan istemiyoruz; bölüm ve şehir yeterli.

Benim durumum: mühendislik mezunuyum ama meteoroloji değil, tamamen kendi kendime öğrendim. İlk model çıktısını 2011'de açtım, ne olduğunu anlamam iki yıl sürdü. O yüzden öğrencilere gıpta ediyorum: sizin dinamik meteoroloji dersinde iki haftada öğrendiğinizi ben iki yılda söktüm.

İkinci amaç: forumda eğitim bölümünü canlandırmak. Öğrenciler ders notlarında takıldığı yerleri sorsun, HavaAdmin gibi meslekten üyeler cevaplasın. Termodinamik diyagram okumaktan hâlâ korkan varsa el kaldırsın, birlikte korkalım.

Küçük uyarı: 'hangi üniversite daha iyi' tartışması açmıyoruz; hepsi iyi, hepsinde uykusuz gece var.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • Bayram_Nevsehir, DamlaFirtina, sezgin_79, Meteokoray, karshavasi, doganu, meteofikret, SicakDalga07
Alıntı
(22.09.2026, 14:56)ModelciKemal Yazdı: Merhaba, Eylül'de üniversiteler açıldı ve özel mesaj kutuma üç ayrı 'meteoroloji okuyorum, forumda başka öğrenci var mı?' sorusu düştü. Tek tek cevaplamak yerine başlık açıyorum. Meteoroloji mühendisliği okuyanlar...
Hava o kadar sıcak ki Bolu kaldırımlarında yumurta kızartma videosu çekenler var.

Bahçede ekim zamanı geldi mi, tecrübesi olan var mı?
Alıntı
Şöyle diyeyim: Gökyüzü karardı, herkes 'geliyor' dedi; sonra gece oldu, akşam olmuş sadece. 😄 Yeni gelişme olursa yazarım.
Alıntı
(22.09.2026, 14:56)ModelciKemal Yazdı: Merhaba, Eylül'de üniversiteler açıldı ve özel mesaj kutuma üç ayrı 'meteoroloji okuyorum, forumda başka öğrenci var mı?' sorusu düştü. Tek tek cevaplamak yerine başlık açıyorum. Meteoroloji mühendisliği okuyanlar...
Güzel başlık. Ben İTÜ Meteoroloji mezunuyum, uzun yıllar önce; şu an Ankara'da çalışıyorum. Öğrenci arkadaşlara söyleyeceğim tek şey: dinamik meteorolojiyi ilk seferde anlamamak normaldir, ikinci okumada yerine oturur. Termodinamik diyagram (Skew-T) korkusu olanlar için eğitim forumunda kısa bir 'adım adım okuma' başlığı hazırlıyorum; Kemal'in korkusunu da orada gideririz.

Soru sorarken hangi kitaptan çalıştığınızı yazarsanız aynı notasyonu kullanırız.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • karzafer, kenan.aksoy, erzurum95, tarik_65, sinoptikemin, cetind58, buseo_tekirdag, Meteoosman
Alıntı
Sabah 5'te uyanıp foruma bakan sadece ben miyim?
[-] kemalMeteo adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • karbekir
Alıntı
Fırtınayı balkondan izliyordum, komşunun anteni üstümden geçti.
Rize sabahları soğuk, forum sıcak.
[-] meteosinan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • yusuf_595
Alıntı
Ben de meteoroloji mezunuyum, İstanbul'da kaldım. Öğrencilere tavsiyem: sinoptik dersini sadece sınav için değil, her gün 15 dakika gerçek haritayla çalışarak alın. Bir yıl boyunca her sabah 500 hPa ve yer haritasına bakan öğrenci, mezuniyette çoğu meslektaşının önüne geçer; bunu deneyimle söylüyorum. Sorularınızı sinoptik forumuna bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • isiku, Serap.Yalova, Meteozeki, radaralper, YesimFirtina, yildirimv, yigitd74, yasaro81, hatay61
Alıntı
Bugün Denizli pazarı çok kalabalıktı, güzel hava insanları dışarı çıkarmış.
Alıntı
(22.09.2026, 15:44)gul83 Yazdı: Şöyle diyeyim: Gökyüzü karardı, herkes 'geliyor' dedi; sonra gece oldu, akşam olmuş sadece. 😄 Yeni gelişme olursa yazarım.
Konu dışı ama yeni avatar çok yakışmış gul83.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
[-] aktas_nevsehir adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • KahramanmarasMeteo2
Alıntı
(22.09.2026, 20:29)kemalMeteo Yazdı: Sabah 5'te uyanıp foruma bakan sadece ben miyim?
Hoş geldin kemalMeteo. Kışın sabahları burada nöbet tutulur, hazır ol.
Alıntı
Dolu yağınca camdan bakan tek ben değilim herhalde, telefon elde canlı yayın gibi.
Alıntı
Ben meteoroloji okumadım, elektronik teknikeriyim; sensörlerle ilgim oradan. Öğrenci arkadaşlar staj için amatör istasyon verisi kullanmak isterse Nilüfer istasyonumun iki yıllık 5 dakikalık ham verisini paylaşabilirim, kalibrasyon notlarıyla birlikte. Ödevde 'veri kaynağı: amatör istasyon, pasif kalkan, +0,7 °C sapma olası' yazmayı unutmasınlar yeter.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • HavaAdmin, nalan88, zonguldakHavasi, barank, kastamonuhavasi, ertugrulgul, YesimFirtina
Alıntı
(23.09.2026, 03:20)IstasyonHalil Yazdı: Ben meteoroloji okumadım, elektronik teknikeriyim; sensörlerle ilgim oradan. Öğrenci arkadaşlar staj için amatör istasyon verisi kullanmak isterse Nilüfer istasyonumun iki yıllık 5 dakikalık ham verisini paylaşabilirim...
Bu hafta Mersin için beş farklı tahmin okudum, beşi de tuttu; sadece farklı günlerde.
Mersin sabahları soğuk, forum sıcak.
Alıntı
Sohbet başlığı hep en aktif olan, hava sadece bahane.
Erzurum sabahları soğuk, forum sıcak.
Alıntı
(22.09.2026, 17:02)HavaAdmin Yazdı: Güzel başlık. Ben İTÜ Meteoroloji mezunuyum, uzun yıllar önce; şu an Ankara'da çalışıyorum. Öğrenci arkadaşlara söyleyeceğim tek şey: dinamik meteorolojiyi ilk seferde anlamamak normaldir, ikinci okumada yerine oturur....
Sıcaklık rekoru kırıldı mı bilmiyorum ama bende kırıldı, dayanamıyorum.
[-] gul83 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • halilt87
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası