Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Kış gözlemi için ekipman: termos, mont, eldiven ve kamera tavsiyeleri

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kasım geldi, ilk soğuk dalgası kapıda; gece kar gözlemi yapacak arkadaşlar için ekipman başlığı açıyorum. Yıllardır Çekmeköy'de gece 02:00'de bahçede kar cetveliyle dikilen biri olarak öğrendiklerim:

Giyim:
  • Üç katman: termal içlik, polar, rüzgar geçirmez dış. Poyraz 40 km/s'de -2 °C, -10 gibi hissettirir; asıl düşman rüzgar.
  • Eldiven: ince dokunmatik iç eldiven + kalın dış eldiven. Telefona yazmak için dış eldiveni çıkarırsın, iç eldiven kalır.
  • Bere ve boyunluk. Kulak donunca gözlem biter.

Ölçüm:
  • Kar cetveli: 50 cm'lik, cm bölmeli, açık renkli. Beyaz tahta üzerinde ölçüm (kar tahtası) standarttır; üç noktadan ölç, ortalamasını al.
  • El feneri: kırmızı ışıklı olanı gece görüşünü bozmaz, kar tanesi türünü (lapa / kuru / buz) görmek için beyaz ışık da lazım.
  • Termometre: 2 m'de, rüzgardan korunmuş; araç termometresine güvenme.

Diğer: Termos (çay, kahve değil; kahve idrar söktürür, gece çok çıkarsın), kağıt defter (telefon -5'te kapanıyor), yedek pil cebin içinde.

2022 Ocak'ta üç gece üst üste dışarıdaydım; ikinci gece parmaklarım tutmayınca bu listeyi yazmaya başladım. Eklemek isteyen, özellikle Doğu'dan gerçek soğuğu bilenler ve fotoğrafçılar, buyursun.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alıntı
(31.10.2025, 19:44)KarAvcisi34 Yazdı: Kasım geldi, ilk soğuk dalgası kapıda; gece kar gözlemi yapacak arkadaşlar için ekipman başlığı açıyorum. Yıllardır Çekmeköy'de gece 02:00'de bahçede kar cetveliyle dikilen biri olarak öğrendiklerim: Giyim: Üç katman...
-30 için ekler: pamuklu içlik giyme, terleyince donar, yün veya sentetik olacak. Bot bir numara büyük, kalın yün çorapla; ayak sıkışırsa kan gitmez, üşür. Telefonu iç cepte, vücuda yakın taşı; -25'te dışarıda 3 dakika dayanır. Ölçüm yaparken ağzını kapat, nefes buharı termometreye değmesin, 2 derece yükseltir. Bir de: -35'te yüzü kapatmadan 10 dakikadan fazla durma, burun ucu donar, tecrübeyle sabit. Bunlar bize göre sıradan, size göre hayat kurtarır.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • selcukMeteo, havaNalan, Tanriverdi_Tekirdag, davutKar, yigitd74, IgdirHavasi, MeteoHavva, serefy, YucelE94, rizehavasi, yusuf.genc, gulbahar558, sanliurfaHavasi, havacisahin
Alıntı
(31.10.2025, 19:44)KarAvcisi34 Yazdı: Kasım geldi, ilk soğuk dalgası kapıda; gece kar gözlemi yapacak arkadaşlar için ekipman başlığı açıyorum. Yıllardır Çekmeköy'de gece 02:00'de bahçede kar cetveliyle dikilen biri olarak öğrendiklerim: Giyim: Üç katman...
İzmir için kar dedikçe yağmur yağıyor, artık yağmur diyelim de kar yağsın.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • meteosinan, kastamonuhavasi
Alıntı
Kamera tarafı: yedek pilleri iç cepte sıcak tut, soğukta kapasite yarıya iner. Dışarıdan sıcak eve girince lens buğulanır; kamerayı kapalı çantada bir saat bekletin, çantaya silika jel paketi koyun. Kar tanesi çekimi için makro lens ve siyah kumaş; el feneriyle yandan aydınlatın. Tripod ayakları kara batmasın diye kar tabağı takın. Ve en önemlisi: kar yağarken vizörden değil, gözle bakmayı unutmayın; kare kaçar, an kaçmasın.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • selcukMeteo, erhankeskin, musa97, Sude_meteo, kardursun, kar_Nazlican, sivas446, AksarayHavasi, yagmur_Leyla, EgeliRuzgar, tamerkar
Alıntı
Kar tahtası için pratik çözüm: 40x40 cm beyaz boyalı kontrplak, üstüne kar yağınca cetvelle ölç, sonra tahtayı sıfırla (üstünü temizle) ve yeniden koy; 6 saatlik yeni kar ile toplam kalınlığı ayrı ayrı kaydedebilirsin. Yağış eşdeğeri için kardan bir örnek al, ev sıcaklığında erit, mm olarak ölç; 10 cm kar genelde 8-12 mm suya karşılık gelir ama lapa karda 20 mm olur. Davis'in yağış ölçeri karda güvenilmez, ısıtıcısı yoksa hiç sayma.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • havacikursat, bekirMeteo, ozm, kahramanmaras95, harunKar, havacidursun, gokyuzuEbru, dogukan616
Alıntı
Barometre düştü, benim de motivasyonum düştü; aynı sistem herhalde.
[-] havacibulent adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • tarikkar, bulutSelin
Alıntı
Kar ekipmanı konusunda söz hakkım yok ama giysi için katkı: yelken ceketi rüzgar geçirmez ve su geçirmezdir, kapüşonu tam oturur, kar gözlemi için biçilmiş kaftan; yelkenci arkadaşı olan ödünç alsın. Bir de denizci eldiveni, avuç içi kaymaz, cetveli tutarken kaymaz. Ben Çeşme'de bu listeyi lodos gözlemi için kullanıyorum, kar yerine tuzlu su.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • Sinoptikfaruk, gokyuzuArzu, Serap.Yalova, karvolkan, Meteozeki, erzurum61
Alıntı
Güvenlik maddesi ekliyorum, listede yok: gece gözlemine çıkarken birine haber verin, buzlanmış yolda tek başına düşen kişiyi kimse görmez. Yansıtıcı yelek ya da şerit; araç sürücüleri kar yağarken yaya görmez. Yol kenarında ölçüm yapmayın, bahçe veya park. Ve MGM turuncu kod varsa 'gözlem için çıkıyorum' demeyin, pencereden bakın; uyarı gözlemciler için de geçerli.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • ahmetKar, hatay05, kaan_bolu, gokyuzunuray, gokyuzuSerife, Batman317, meteoseher, aydinmeteo, YucelE94, kastamonuhavasi, bayburthavasi, KaradenizYagmur
Alıntı
Burası bağımlılık yapar, hoş geldin. Beş sene önce ben de bir soru sormak için üye olmuştum.

Kış aylarında Güneydoğu Anadolu için en iyi lastik markası hangisi, tecrübesi olan?
Alıntı
Karadeniz gözlemcisi için düzeltme: montu değil yağmurluğu öne alın; kıyıda kar yerine 5 °C'de yatay yağmur yağar, mont on dakikada sırılsıklam olur. Su geçirmez not defteri ve kurşun kalem, tükenmez ıslak kağıda yazmaz. Yağış ölçerin hunisini gece başında temizleyin. Yayla gözlemine çıkacaksanız Kar Avcısı'nın listesi aynen geçerli, artı zincir.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • cengiz_604, samsunlihamza, recep_63, serefy, fidan83, SinoptikAyse
Alıntı
Uykusuz gece, çocuk hasta; en azından yağmur sesi var.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • baris_992
Alıntı
(31.10.2025, 21:50)PalandokenKar Yazdı: -30 için ekler: pamuklu içlik giyme, terleyince donar, yün veya sentetik olacak. Bot bir numara büyük, kalın yün çorapla; ayak sıkışırsa kan gitmez, üşür. Telefonu iç cepte, vücuda yakın taşı; -25'te dışarıda 3 dakika...
Tahmin tutmadı diye kimse meteorologları kovmuyor, tek şanslı meslek. 😄
Kars için kar günü sayacı: sıfırlandı.
Alıntı
Listeyi toparladım, ilk mesaja ekleyeceğim: pamuk yasak, telefon iç cepte, pil cepte, kar tahtası ve sıfırlama, yağış eşdeğeri, silika jel, yansıtıcı yelek, turuncu kodda pencere, Karadeniz'de yağmurluk. Teşekkürler herkese; bu listeyle 2022'de üçüncü gece de dışarıda kalırdım. İlk dalga için hazırız, 850 hPa'yı bekliyoruz.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • gokyuzuArzu, Bayram_Nevsehir, ahmetKar, elazigliemre, Sivas58, NazlicanAkbas01, SicakDalga07, HavaAdmin, havaGulten
Alıntı
Sohbet başlığı hep en aktif olan, hava sadece bahane.

İstanbul gezisi planlıyorum, hava dışında öneriniz var mı?
Alıntı
İstanbul'a kar konusu her yıl açılıyor, kar gelmiyor ama konu 200 sayfa oluyor.
Alıntı