Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Ürgüp'ten merhaba: bulut kovalayan bir fotoğrafçı aranıza katıldı

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Herkese merhaba,

Nevşehir Ürgüp'ten yazıyorum, 1.050 m rakım. Mesleğim fotoğrafçılık değil ama son üç yıldır boş zamanımın tamamı gökyüzüne bakmakla geçiyor: bulutlar, şimşek, sis denizleri ve geceleri Samanyolu. Kapadokya'da sabah balonlarını çekmek için erken kalkarken bulutlara takıldım, sonra bulutların adlarını öğrenmek istedim, sonra buradayım.

En çok sevdiğim şey lentikuler (mercek) bulutlar; Erciyes'in rüzgar altında kaldığı günlerde Ürgüp üzerinden kat kat görünüyor. Geçen ay bir cumulonimbus'un örs kısmında mammatus yakaladım, gün batımında pembeydi. Fotoğrafları görsel kuralları öğrenince fotoğraf forumunda betimleyerek paylaşacağım.

Model okumam çok zayıf. Sorularım şöyle olacak: 'Yarın öğleden sonra Kapadokya'da cumulonimbus gelişir mi, kaçta çıkmalıyım?' Sabrınıza sığınıyorum.

Ekipman: aynasız gövde, 14 mm ve 24-105 mm lensler, şimşek için tetikleyici, timelapse için hareketli kızak. İstasyonum yok ama küçük bir basınç-nem ölçerim var.

Tanıştığımıza sevindim, teşekkürler.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • meteosenay, Sinoptikfaruk, aksaray24, AsliEkinci78, bursaFirtina, eren_izmir, taner_217, vedatKar, tugaykose, SanliurfaliSabiha
Alıntı
Hoş geldiniz. Sorularınız tam olarak bizim sevdiğimiz türden; 'kaçta çıkmalıyım' sorusunun cevabı meteorolojinin kendisidir.

Lentikuler için pratik kural: Erciyes üzerinde 700 hPa seviyesinde (yaklaşık 3.000 m) rüzgar 40 km/s'yi geçiyor ve orta seviyede nem yeterliyse, dağın rüzgar altı tarafında dalga bulutu oluşur. Windy'de 700 hPa rüzgar ve nem katmanlarına bakmayı öğrenirseniz bir gün önceden planlayabilirsiniz. Kapadokya için güneybatılı akışta Ürgüp tam rüzgar altında kalıyor, şansınız yüksek.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • turkan88, havaseher, Figen.Isik, emine.ozkan, Gulsum_Karabuk, Derya_Sirnak, havacisedat, bayburthavasi, ModelciKemal, havaciozan, KarAvcisi34, meteoeren
Alıntı
(08.01.2026, 02:56)BulutKovalayan Yazdı: Herkese merhaba, Nevşehir Ürgüp'ten yazıyorum, 1.050 m rakım. Mesleğim fotoğrafçılık değil ama son üç yıldır boş zamanımın tamamı gökyüzüne bakmakla geçiyor: bulutlar, şimşek, sis denizleri ve geceleri Samanyolu....
Hoş geldin. Fotoğraf için model okuma kuralı basit: öğleden sonra CAPE 800-1000 J/kg üstü ve rüzgar kesmesi (shear) düşükse Kapadokya'da 14:00-17:00 arası yerel cumulonimbus gelişir, örs olur, mammatus da olur. Shear yüksekse hücreler doğuya kaçar, Kayseri'yi çekersin. Bahar aylarında sana günlük 'çık / çıkma' yazarım, eğlenceli olur.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • burak.durmaz, oktaybayram, cagatay.oztas, hasan_hava, murat_794, sevgi_63, Merve.Osmaniye, yagmur_Meral
Alıntı
Hoş geldin! Kapadokya'da kar üstünde peribacaları... o kareyi bekliyoruz. Ürgüp 1.050 m, kışın bizden çok daha şanslısın; İç Anadolu'ya dalga geldiğinde ilk kar fotoğrafı senden gelsin.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • simseka, gurkan253, ozane, kardursun
Alıntı
(08.01.2026, 08:08)SinoptikAyse Yazdı: Hoş geldiniz. Sorularınız tam olarak bizim sevdiğimiz türden; 'kaçta çıkmalıyım' sorusunun cevabı meteorolojinin kendisidir. Lentikuler için pratik kural: Erciyes üzerinde 700 hPa seviyesinde (yaklaşık 3.000 m) rüzgar...
Ayşe hanım, çok teşekkür ederim; 700 hPa rüzgar katmanını bu akşam Windy'de buldum, hiç bakmadığım bir yerdi. Kemal, CAPE eşiği notunu aldım, bahar gelince kapınızı çalacağım.

Kar üstünde peribacaları bende var aslında, Ocak 2025'ten; ama o zaman forumu bilmiyordum. Şimdi yeni kar bekliyorum, bu sefer tarih ve konumla.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • Bayram_Nevsehir, oktaybayram, sukruelmas, CerenFirtina, emin98, vedatKar
Alıntı
(08.01.2026, 11:32)ModelciKemal Yazdı: Hoş geldin. Fotoğraf için model okuma kuralı basit: öğleden sonra CAPE 800-1000 J/kg üstü ve rüzgar kesmesi (shear) düşükse Kapadokya'da 14:00-17:00 arası yerel cumulonimbus gelişir, örs olur, mammatus da olur. Shear...
Bir meteoroloji sevdalısı daha, hoş geldin. Burada herkes biraz deli, alışırsın.

Yağmurlu havada kitap öneren var mı?
[-] erolb adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Nurcan_meteo, gokyuzucigdem, utku_816
Alıntı
Hoş geldiniz. Basınç-nem ölçeriniz varsa ölçüm paylaşımlarına siz de katılabilirsiniz; hangi model olduğunu yazarsanız kalibrasyon hakkında fikir veririm. Bir de küçük bir ipucu: gece astrofotoğraf için çiğ noktası ile sıcaklık farkı 2 dereceden az olunca lens buğulanır, ısıtıcı bant şart. Çiğ noktasını istasyon verisinden takip etmek işinizi kolaylaştırır.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • Hatice713, bayram_797, trabzonlipelin, SicakDalga07, ilayda534
Alıntı
(10.01.2026, 00:20)IstasyonHalil Yazdı: Hoş geldiniz. Basınç-nem ölçeriniz varsa ölçüm paylaşımlarına siz de katılabilirsiniz; hangi model olduğunu yazarsanız kalibrasyon hakkında fikir veririm. Bir de küçük bir ipucu: gece astrofotoğraf için çiğ noktası ile...
IstasyonHalil kar diyorsa yağmur yağar, forumun nazarı.

Kar sevenler grubuna katılmak isteyenler mesaj atsın.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
[-] aktas_nevsehir adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • havacisedat, can_85
Alıntı
(10.01.2026, 00:20)IstasyonHalil Yazdı: Hoş geldiniz. Basınç-nem ölçeriniz varsa ölçüm paylaşımlarına siz de katılabilirsiniz; hangi model olduğunu yazarsanız kalibrasyon hakkında fikir veririm. Bir de küçük bir ipucu: gece astrofotoğraf için çiğ noktası ile...
Kışın en güzel yanı: sıcak çorba ve pencereden kar izlemek.
Alıntı
Hoş geldin! Çeşme'de şimşek az ama sis denizi hiç yok, o yüzden fotoğraflarını heyecanla bekliyorum. Timelapse kızağını hangi hızda çalıştırıyorsun bulutlar için? Ben tekneden meltem bulutlarını çekmeye çalışıyorum, hep hızlı kalıyor.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • denizli91, ersoyc, kastamonuhavasi
Alıntı
Modellere göre her hafta kar yağıyor, gerçekte üç yılda bir.
Yozgat yağmurları anlatılmaz, yaşanır.
Alıntı
Hoş geldiniz. Fotoğraf forumunda kural gereği harici görsel bağlantısı yok, ancak karelerinizi çekim yeri, tarih ve saatle betimleyip bulut türünü yazmanız hem eğitici oluyor hem de arşiv oluşturuyor. Bulut türlerini doğru adlandırmanız (calvus, capillatus, mammatus) forumdaki çoğu üyeden ileride; bu konuda küçük bir rehber yazmanızı rica edebilirim ilerleyen aylarda.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • MeteoYesim, karmustafa, bilgin99, karsoner, KarAvcisi34, erzurumFirtina, bayburthavasi
Alıntı
(12.01.2026, 20:50)HavaAdmin Yazdı: Hoş geldiniz. Fotoğraf forumunda kural gereği harici görsel bağlantısı yok, ancak karelerinizi çekim yeri, tarih ve saatle betimleyip bulut türünü yazmanız hem eğitici oluyor hem de arşiv oluşturuyor. Bulut türlerini...
Bu forumda kar bekleyenlerin sabrı olsa dünyayı kurtarırdı.
Antalya gözlemcisi | Balkon istasyonu
Alıntı
Fırtına uyarısı okuyup balkondaki saksıyı almayan komşum yine şaşırdı.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ozane
Alıntı
Bu soğukta dışarı çıkmak yerine GFS çıktısına bakıp üşüyorum, daha ekonomik.
Alıntı