Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
Herkese merhaba,
Nevşehir Ürgüp'ten yazıyorum, 1.050 m rakım. Mesleğim fotoğrafçılık değil ama son üç yıldır boş zamanımın tamamı gökyüzüne bakmakla geçiyor: bulutlar, şimşek, sis denizleri ve geceleri Samanyolu. Kapadokya'da sabah balonlarını çekmek için erken kalkarken bulutlara takıldım, sonra bulutların adlarını öğrenmek istedim, sonra buradayım.
En çok sevdiğim şey lentikuler (mercek) bulutlar; Erciyes'in rüzgar altında kaldığı günlerde Ürgüp üzerinden kat kat görünüyor. Geçen ay bir cumulonimbus'un örs kısmında mammatus yakaladım, gün batımında pembeydi. Fotoğrafları görsel kuralları öğrenince fotoğraf forumunda betimleyerek paylaşacağım.
Model okumam çok zayıf. Sorularım şöyle olacak: 'Yarın öğleden sonra Kapadokya'da cumulonimbus gelişir mi, kaçta çıkmalıyım?' Sabrınıza sığınıyorum.
Ekipman: aynasız gövde, 14 mm ve 24-105 mm lensler, şimşek için tetikleyici, timelapse için hareketli kızak. İstasyonum yok ama küçük bir basınç-nem ölçerim var.
Tanıştığımıza sevindim, teşekkürler.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Hoş geldiniz. Sorularınız tam olarak bizim sevdiğimiz türden; 'kaçta çıkmalıyım' sorusunun cevabı meteorolojinin kendisidir.
Lentikuler için pratik kural: Erciyes üzerinde 700 hPa seviyesinde (yaklaşık 3.000 m) rüzgar 40 km/s'yi geçiyor ve orta seviyede nem yeterliyse, dağın rüzgar altı tarafında dalga bulutu oluşur. Windy'de 700 hPa rüzgar ve nem katmanlarına bakmayı öğrenirseniz bir gün önceden planlayabilirsiniz. Kapadokya için güneybatılı akışta Ürgüp tam rüzgar altında kalıyor, şansınız yüksek.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• turkan88, havaseher, Figen.Isik, emine.ozkan, Gulsum_Karabuk, Derya_Sirnak, havacisedat, bayburthavasi, ModelciKemal, havaciozan, KarAvcisi34, meteoeren
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
(08.01.2026, 02:56)BulutKovalayan Yazdı: Herkese merhaba, Nevşehir Ürgüp'ten yazıyorum, 1.050 m rakım. Mesleğim fotoğrafçılık değil ama son üç yıldır boş zamanımın tamamı gökyüzüne bakmakla geçiyor: bulutlar, şimşek, sis denizleri ve geceleri Samanyolu.... Hoş geldin. Fotoğraf için model okuma kuralı basit: öğleden sonra CAPE 800-1000 J/kg üstü ve rüzgar kesmesi (shear) düşükse Kapadokya'da 14:00-17:00 arası yerel cumulonimbus gelişir, örs olur, mammatus da olur. Shear yüksekse hücreler doğuya kaçar, Kayseri'yi çekersin. Bahar aylarında sana günlük 'çık / çıkma' yazarım, eğlenceli olur.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Konu: 24
Alınan Beğeni: 167 mesajda 1.374
Verilen Beğeni: 150
Hoş geldin! Kapadokya'da kar üstünde peribacaları... o kareyi bekliyoruz. Ürgüp 1.050 m, kışın bizden çok daha şanslısın; İç Anadolu'ya dalga geldiğinde ilk kar fotoğrafı senden gelsin.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
(08.01.2026, 08:08)SinoptikAyse Yazdı: Hoş geldiniz. Sorularınız tam olarak bizim sevdiğimiz türden; 'kaçta çıkmalıyım' sorusunun cevabı meteorolojinin kendisidir. Lentikuler için pratik kural: Erciyes üzerinde 700 hPa seviyesinde (yaklaşık 3.000 m) rüzgar... Ayşe hanım, çok teşekkür ederim; 700 hPa rüzgar katmanını bu akşam Windy'de buldum, hiç bakmadığım bir yerdi. Kemal, CAPE eşiği notunu aldım, bahar gelince kapınızı çalacağım.
Kar üstünde peribacaları bende var aslında, Ocak 2025'ten; ama o zaman forumu bilmiyordum. Şimdi yeni kar bekliyorum, bu sefer tarih ve konumla.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 5 mesajda 12
Verilen Beğeni: 23
(08.01.2026, 11:32)ModelciKemal Yazdı: Hoş geldin. Fotoğraf için model okuma kuralı basit: öğleden sonra CAPE 800-1000 J/kg üstü ve rüzgar kesmesi (shear) düşükse Kapadokya'da 14:00-17:00 arası yerel cumulonimbus gelişir, örs olur, mammatus da olur. Shear... Bir meteoroloji sevdalısı daha, hoş geldin. Burada herkes biraz deli, alışırsın.
Yağmurlu havada kitap öneren var mı?
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Hoş geldiniz. Basınç-nem ölçeriniz varsa ölçüm paylaşımlarına siz de katılabilirsiniz; hangi model olduğunu yazarsanız kalibrasyon hakkında fikir veririm. Bir de küçük bir ipucu: gece astrofotoğraf için çiğ noktası ile sıcaklık farkı 2 dereceden az olunca lens buğulanır, ısıtıcı bant şart. Çiğ noktasını istasyon verisinden takip etmek işinizi kolaylaştırır.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 25 mesajda 66
Verilen Beğeni: 77
(10.01.2026, 00:20)IstasyonHalil Yazdı: Hoş geldiniz. Basınç-nem ölçeriniz varsa ölçüm paylaşımlarına siz de katılabilirsiniz; hangi model olduğunu yazarsanız kalibrasyon hakkında fikir veririm. Bir de küçük bir ipucu: gece astrofotoğraf için çiğ noktası ile... IstasyonHalil kar diyorsa yağmur yağar, forumun nazarı.
Kar sevenler grubuna katılmak isteyenler mesaj atsın.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 65 mesajda 146
Verilen Beğeni: 121
(10.01.2026, 00:20)IstasyonHalil Yazdı: Hoş geldiniz. Basınç-nem ölçeriniz varsa ölçüm paylaşımlarına siz de katılabilirsiniz; hangi model olduğunu yazarsanız kalibrasyon hakkında fikir veririm. Bir de küçük bir ipucu: gece astrofotoğraf için çiğ noktası ile... Kışın en güzel yanı: sıcak çorba ve pencereden kar izlemek.
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
Hoş geldin! Çeşme'de şimşek az ama sis denizi hiç yok, o yüzden fotoğraflarını heyecanla bekliyorum. Timelapse kızağını hangi hızda çalıştırıyorsun bulutlar için? Ben tekneden meltem bulutlarını çekmeye çalışıyorum, hep hızlı kalıyor.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 6 mesajda 17
Verilen Beğeni: 30
Modellere göre her hafta kar yağıyor, gerçekte üç yılda bir.
Yozgat yağmurları anlatılmaz, yaşanır.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
Hoş geldiniz. Fotoğraf forumunda kural gereği harici görsel bağlantısı yok, ancak karelerinizi çekim yeri, tarih ve saatle betimleyip bulut türünü yazmanız hem eğitici oluyor hem de arşiv oluşturuyor. Bulut türlerini doğru adlandırmanız (calvus, capillatus, mammatus) forumdaki çoğu üyeden ileride; bu konuda küçük bir rehber yazmanızı rica edebilirim ilerleyen aylarda.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Alınan Beğeni: 6 mesajda 16
Verilen Beğeni: 39
(12.01.2026, 20:50)HavaAdmin Yazdı: Hoş geldiniz. Fotoğraf forumunda kural gereği harici görsel bağlantısı yok, ancak karelerinizi çekim yeri, tarih ve saatle betimleyip bulut türünü yazmanız hem eğitici oluyor hem de arşiv oluşturuyor. Bulut türlerini... Bu forumda kar bekleyenlerin sabrı olsa dünyayı kurtarırdı.
Antalya gözlemcisi | Balkon istasyonu
Alınan Beğeni: 83 mesajda 196
Verilen Beğeni: 148
Fırtına uyarısı okuyup balkondaki saksıyı almayan komşum yine şaşırdı.
Alınan Beğeni: 10 mesajda 19
Verilen Beğeni: 19
Bu soğukta dışarı çıkmak yerine GFS çıktısına bakıp üşüyorum, daha ekonomik.
|