Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Bursa Nilüfer'den merhaba: Davis Vantage Pro2 ile kendi verimi paylaşmaya geldim

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Herkese merhaba,

Bursa Nilüfer'den yazıyorum, rakım 155 m, balkondan Uludağ'ın kuzey yamacı görünüyor. Havaya ilgim 2012 Ocak'ında Bursa'da 40 cm kar ölçtüğüm gün başladı; iki yıldır da kendi istasyonumla ölçüyorum.

Kurulum:
  • Davis Vantage Pro2 kablosuz (6152), sıcaklık-nem sensörü 2 m yükseklikte, çim zemin, kuzey cephe
  • Anemometre çatıda, zeminden 10 m
  • Ecowitt WH40 yağış ölçer, ayrı olarak 1,5 m yükseklikte açık alanda
  • Veri 5 dakikada bir Weather Underground'a gidiyor

Bu yaz ölçtüğüm en yüksek değer 2 Ağustos 2025 saat 15:40'ta 36,8 °C oldu; aynı gün MGM Bursa istasyonu 37,1 vermiş, farkı makul buluyorum.

Sorum: WU'ya veri gönderirken 'rapid fire' seçeneğini açanlar oldu mu, sunucu tarafında sorun yaşıyor musunuz? Bir de yağış ölçeri kışın nasıl koruyorsunuz, kar için ısıtıcı şart mı?

Ölçüm paylaşımları bölümünde günlük min-maks yazmayı planlıyorum. Tanıştığımıza memnun oldum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • ilyas_hava, unsalr, IlaydaGozlem, sivas446, AkinN76, kutahyaGozlem, DamlaE_Kahramanmaras, tunao55, karcaglar, sercanKar
Alıntı
Bu hafta çok yoğundum, foruma ancak girebildim; neler kaçırdım?
Alıntı
(08.08.2025, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Herkese merhaba, Bursa Nilüfer'den yazıyorum, rakım 155 m, balkondan Uludağ'ın kuzey yamacı görünüyor. Havaya ilgim 2012 Ocak'ında Bursa'da 40 cm kar ölçtüğüm gün başladı; iki yıldır da kendi istasyonumla ölçüyorum....
Hoş geldin Halil! Bursa'dan Davis sahibi bir üye, kışın Uludağ kar takibinde çok işimize yarayacaksın. Nilüfer 155 m ile Çekmeköy 180 m neredeyse aynı kotta; kar dalgalarında karşılaştırma yapmak isterim.

2012 Ocak'ı Bursa'da yaşamışsın, o dalga İstanbul'da da güzeldi, Çekmeköy'de 35 cm vardı. Isıtıcı konusunda Halil'e ben cevap veremem ama yağış ölçere kar dolunca sabah eritip huniye dökenler var, ilkel ama çalışıyor.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • nigdemeteo602, sibel_karabuk, karengin
Alıntı
Hoş geldiniz Halil Bey. Kurulum özetiniz örnek niteliğinde; sensör yüksekliği ve zemin tipini yazmanız çok önemli, çoğu paylaşımda bu bilgi eksik oluyor.

Bir sorum var: sıcaklık sensörünüz radyasyon kalkanı (Davis'in pasif kalkanı) içinde mi, yoksa fanlı (FARS) modelde mi? Bursa'da yaz öğleden sonrası rüzgar zayıfsa pasif kalkan 0,5-1 °C fazla gösterebiliyor; MGM ile 0,3 derecelik farkınız iyi ama kaynağını bilmek isterim.

Yağış ölçer ısıtıcısı Bursa ovası için şart değil; kar günleri yılda 5-10 günü geçmiyor. Uludağ'da olsaydınız başka konuşurduk.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • HacerOdabasi01, balikesir83, GulbaharPehlivan65, aydinHavasi, koray.demirci, bilgini, havaGulten
Alıntı
Gökyüzü karardı, herkes 'geliyor' dedi; sonra gece oldu, akşam olmuş sadece. 😄
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • gokyuzuEbru
Alıntı
(08.08.2025, 03:38)KarAvcisi34 Yazdı: Hoş geldin Halil! Bursa'dan Davis sahibi bir üye, kışın Uludağ kar takibinde çok işimize yarayacaksın. Nilüfer 155 m ile Çekmeköy 180 m neredeyse aynı kotta; kar dalgalarında karşılaştırma yapmak isterim. 2012 Ocak'ı...
Hava tahmini yapmanın en zor tarafı, geleceği bilmemek.

Bugün Şanlıurfa pazarı çok kalabalıktı, güzel hava insanları dışarı çıkarmış.
Alıntı
(08.08.2025, 12:02)HavaAdmin Yazdı: Hoş geldiniz Halil Bey. Kurulum özetiniz örnek niteliğinde; sensör yüksekliği ve zemin tipini yazmanız çok önemli, çoğu paylaşımda bu bilgi eksik oluyor. Bir sorum var: sıcaklık sensörünüz radyasyon kalkanı (Davis'in...
Teşekkürler hocam, güzel soru. Pasif kalkan kullanıyorum, fanlı modeli bütçe sebebiyle almadım. Bu yaz rüzgarsız günlerde MGM ile farkı izledim:

Kod:
Tarih Rüzgar Davis MGM Bursa Fark 21.07.2025 4 km/s 35,9 35,2 +0,7 02.08.2025 14 km/s 36,8 37,1 -0,3 15.08.2025 3 km/s 34,4 33,7 +0,7

Yani dediğiniz gibi: rüzgar 5 km/s'nin altına inince +0,7 civarı sapma var. Kış için ısıtıcıyı ertelediğimi not ettim. Kar günlerinde Kar Avcısı'nın dediği gibi elle eritmeyi deneyeceğim.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • Sinoptikfaruk, SedaFirtina, ridvankoc, meteosinan, Derya_Sirnak, DamlaFirtina, sanliurfaHavasi
Alıntı
Bu forumda tanıştığımız arkadaşlarla yazın kamp yaptık, güzel anıydı.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kastamonulicoskun
Alıntı
Hoş geldiniz Halil Bey. Tablonuz çok güzel; forumda 'benim termometrem 39 gösterdi' yerine bu tür karşılaştırmalı veri görmek istiyoruz. Ölçüm paylaşımları bölümünde günlük yazmaya başlarsanız ay sonunda min-maks tablosunu sabitlerim.

WU rapid fire için: sunucu tarafında sorun olmuyor, ama internetiniz koparsa konsol arşivi 5 dakikalık kalıyor, yani kayıp veriyi geri yükleyemiyorsunuz. Ben o yüzden 5 dakikalık normal gönderimi öneririm.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • gokyuzuArzu, Sinoptikfaruk, bekirMeteo, MineOzkan76, SudeGozlem, SicakDalga07
Alıntı
(08.08.2025, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Herkese merhaba, Bursa Nilüfer'den yazıyorum, rakım 155 m, balkondan Uludağ'ın kuzey yamacı görünüyor. Havaya ilgim 2012 Ocak'ında Bursa'da 40 cm kar ölçtüğüm gün başladı; iki yıldır da kendi istasyonumla ölçüyorum....
Tahmin tutmadı diye kimse meteorologları kovmuyor, tek şanslı meslek. 😄
[-] tamerkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • cagataymeteo, rizeGozlem, bulent_antalya, sezgin_79, Meteonuri, utku_hava
Alıntı
Hoş geldin Halil. Anemometren çatıda 10 metrede, güzel; çoğu kişi balkona koyup rüzgar ölçtüğünü sanıyor. Davis'in kepçeli anemometresi düşük rüzgarda biraz geç başlar (eşik 1,5 knot civarı), lodosta sorun yok ama 3-4 knot meltemde 0 gösterebilir, şaşırma.

Çeşme'ye yolun düşerse tekneden 30 knot ölçtürürüm sana.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • kaan_303, yildirimv, cetind58
Alıntı
Bursa'da Davis, Eskişehir'de ben hâlâ pencereden termometreye bakıyorum. Hoş geldin Halil, komşu sayılırız. Kışın Uludağ'a kar verecek run'ları sana özel etiketleyeceğim; GFS 240. saatte 80 cm verirse önce sen görürsün, sonra hep beraber güleriz.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • NeslihanGozlem, Hulya_76, demirs86, kilic58, ilker_adana, veyselmutlu, DeryaGozlem
Alıntı
Hoş geldiniz. WH40 yağış ölçer bende de var; devrilen kova (tipping bucket) tipinde 0,1 mm çözünürlük iyi ama şiddetli sağanakta (60 mm/saat üstü) yüzde 5-8 eksik sayıyor, bilginiz olsun. Ben kalibrasyon için 100 ml suyu şırıngayla 10 dakikada döküp 15,7 mm görmem gerektiğini biliyorum; sizinki de aynı çapta olduğu için deneyebilirsiniz.

Bursa'da 60 mm/saat nadir, Karadeniz'de her sonbahar görüyoruz; o yüzden takıntım.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • polat_adana, havaneslihan, gokyuzuDuygu, erolb, harun_hava
Alıntı
(08.08.2025, 17:32)IstasyonHalil Yazdı: Teşekkürler hocam, güzel soru. Pasif kalkan kullanıyorum, fanlı modeli bütçe sebebiyle almadım. Bu yaz rüzgarsız günlerde MGM ile farkı izledim: (kod) Yani dediğiniz gibi: rüzgar 5 km/s'nin altına inince +0,7 civarı...
Ben artık modellere değil, kedimin uyuduğu yere bakıyorum; kalorifere yaklaştıysa soğuk geliyor.
Modeller tahmin eder, gökyüzü karar verir.
[-] kaan04 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tamery349
Alıntı
Fırtına önce çatıları sonra tahminleri uçurdu. 🌪️
Gözlem noktası: Manisa merkez, balkon istasyonu.
Alıntı