Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim (Modeller Ne Diyor?)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ayşe sinyallerden gitti, ben de modellerden gideceğim. Seasonal modeller Ekim çıktılarını verdi; ne diyorlar, ben ne diyorum, ikisini ayrı yazıyorum.

1) Seasonal modeller ne diyor? (Aralık-Ocak-Şubat ortalaması)
  • ECMWF (SEAS5): Türkiye geneli normalin 0.5-1 °C üzerinde. Yağışta Karadeniz normal, güney yarı normalin hafif altında.
  • Çoklu model ortalaması: Benzer; sıcak sinyal daha belirgin, yağışta sinyal yok.
  • UKMO: Aralık-Ocak'ta Balkanlar üzerinde yüksek basınç eğilimi, yani biraz daha soğuk bir kuzey akış ihtimali.
Not: Seasonal modellerin bizim bölgedeki becerisi düşük. Kuzey Avrupa'da biraz beceri var, Türkiye'de sıcaklıkta zayıf, yağışta neredeyse yok. Bu çıktıları 'hafif eğilim' olarak okuyun.

2) Benim yorumum (olasılıklarla)
  • Kışın genel olarak normalin üzerinde sıcak geçmesi: %65
  • Ocak'ta en az bir kez Balkanlar üzerinden soğuk giriş (Trakya'da kar): %40
  • Şubat'ta Marmara'da çok günlük kar olayı: %35
  • İstanbul kıyıda 5'ten fazla kar günü: %20
  • Ankara'da 20 cm üstü tek seferlik kar: %30

Model iklimi notu
Seasonal çıktılardaki anomaliler, modelin kendi iklimine göre hesaplanır; yani 'normalin 0.5 °C üzeri' ifadesi gerçek gözlem ortalamasına değil, modelin geçmiş yıllardaki kendi tahminlerinin ortalamasına göredir. Bu yüzden küçük anomalileri ciddiye almıyorum. 0.5 °C'nin altındaki sinyalleri 'gürültü', 1 °C üstündekileri 'eğilim' olarak okuyorum.

Bu kural sayesinde her Ekim çıktısında heyecanlanıp her Kasım çıktısında hayal kırıklığı yaşamaktan kurtuluyorum.

3) Ayşe ile farkım
Ayşe Ocak'ı ılık-kurak gördü, ben UKMO'nun Balkan sinyali yüzünden Ocak'ta biraz daha umutluyum. Şubat'ta ise o benden daha iddialı. Sezon sonunda ikimizi yan yana puanlayacağım.

4) Model karnesi planı
Bu sezon her önemli olay için 'hangi model kaç gün önceden yakaladı' tablosu tutacağım. ECMWF, GFS, ICON ve UKMO. Mart'ta karneyle döneceğim.

Heyecan yapmayın; ama rakamları da unutmayın.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • UnluM65, gulbahar558, YesimFirtina, sezgin_79, tugaykose, Songul_89, aydogank, tamer992, gokyuzuEsra, yagmur_Meral, ozane, aziz_hatay, ozgurr00
Olasılık vermen çok güzel, karnede puanlaması da kolay olur. Ocak için %40'ı fazla buluyorum ama tartışmayacağım; Mart'ta rakamlar konuşsun. Ama Şubat için verdiğin %35'e bence daha yüksek bir değer düşer, stratosfer sinyali güçlenirse güncelleme yaparsın diye umuyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • RizeliSukran, bernaruzgar, ibrahimavci, tugrula710
İstanbul kıyıda 5'ten fazla kar günü için %20... Kemal, sen hep böyle kalp kırıcı rakamlar veriyorsun. Ama gerçekçi olduğunu biliyorum. Ben kendi içimde %30 diyorum, kayıtlara geçsin. Bir de Anadolu Yakası yüksek kesimleri için ayrı bir olasılık verirsen onu da takip edeceğim.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • denizli91, cahit730
(21.10.2024, 09:17)KarAvcisi34 Yazdı: İstanbul kıyıda 5'ten fazla kar günü için %20... Kemal, sen hep böyle kalp kırıcı rakamlar veriyorsun. Ama gerçekçi olduğunu biliyorum. Ben kendi içimde %30 diyorum, kayıtlara geçsin. Bir de Anadolu Yakası yüksek...
Kayıtlara geçti. Karnede senin %30'unu da ayrıca puanlarım. Tutarsa sana bir kahve borcum olsun. Tutmazsa da senden bir kahve bekliyorum, çünkü kalp kırıklığının da bir bedeli olmalı. Kahve şartı ikimiz için de geçerli, anlaştık mı?
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • recep61, CerenFirtina, meteosevil, gulerpolat88
Seasonal modellerin Türkiye'de becerisinin düşük olduğunu söylüyorsunuz. O zaman neden bakıyoruz? Hiç bakmasak daha mı iyi olur? Beceri düşükse bu çıktıları paylaşmak yanlış beklentiye sebep olmuyor mu, bunu merak ediyorum.
Hava durumu değil, hava tutkusu.
(22.10.2024, 20:33)ertugrulgul Yazdı: Seasonal modellerin Türkiye'de becerisinin düşük olduğunu söylüyorsunuz. O zaman neden bakıyoruz? Hiç bakmasak daha mı iyi olur? Beceri düşükse bu çıktıları paylaşmak yanlış beklentiye sebep olmuyor mu, bunu merak...
Düşük beceri sıfır beceri değil. Özellikle sıcaklıkta 'normalin üstü' sinyali, iklim ısındığı için son yıllarda epey tutuyor. Yağışta ise yazı tura kadar. Bakmamızın sebebi, tahmini kurmak değil, kendi öncü sinyal yorumumuzla çelişip çelişmediğini görmek. Çelişiyorsa ikinci kez düşünürüm.
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Meteoosman, murat_794, sezgin_79
UKMO'nun Balkan yüksek sinyali ilginç, ben de gördüm. Ama bu tür sinyaller çoğu zaman Ekim çıktısından Kasım çıktısına değişiyor. Kasım güncellemesini de bu konuya ekler misin? İki ayın tutarlılığı bence sinyalin kendisinden daha önemli.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • BatiKaradenizBora, yildizgozlem, dogan67
(23.10.2024, 21:05)EnsembleEce Yazdı: UKMO'nun Balkan yüksek sinyali ilginç, ben de gördüm. Ama bu tür sinyaller çoğu zaman Ekim çıktısından Kasım çıktısına değişiyor. Kasım güncellemesini de bu konuya ekler misin? İki ayın tutarlılığı bence sinyalin...
Kasım güncellemesi: ECMWF sıcak sinyali korudu, hatta biraz güçlendirdi. UKMO'nun Balkan yüksek sinyali zayıfladı. Ocak'taki %40'ı %30'a indiriyorum. Şubat %35 olarak kalıyor. Bu arada Ece'nin dediği tutarlılık kontrolü işe yaradı: sinyal zayıflayınca olasılığı da indirdim, karnede bu dürüstlüğü de puanlayın.
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • havasule, bernaruzgar, elvank105, SicakDalga07
Ocak bitti, Balkan soğuğu gelmedi, İstanbul'da kar yok. Şubat için hâlâ %35 mi? Bölge konusunda moraller bozuk, herkes kışı kapattı gibi konuşuyor; bir umut ışığı varsa duymak isteriz. Sessiz okuyan çok kişi var, cevabınızı bekliyoruz.
İstanbul bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
Bulut fotoğrafı arşivi: 2022'den beri
[-] tarikk adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • figenk818
Hayır, yükseltiyorum: %60. Stratosferdeki ısınmanın ardından ECMWF ensemble'ında Şubat'ın ikinci yarısı için İskandinav bloğu üyelerin yarısından fazlasında var. GFS ensemble'ı da benzer. İki modelin ensemble'ı aynı şeyi söyleyince rakam yükselir.
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • havaGulten, dogant
Tipi Kar Fırtınası sonucu: Çekmeköy toplam 38 cm, İstanbul kıyıda 4 kar günü. Yani benim %30'luk '5'ten fazla' iddiam da, senin %20'n de tutmadı, 4'te kaldı. Kahve borcu yok, ama ben yine de ısmarlarım.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • SudeFirtina, tamer_hava, Isil00