Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Ağustos 2025 Sıcak Dalgası Değerlendirmesi (25 Temmuz-5 Ağustos 2025)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temmuz sonundan Ağustos başına kadar süren sıcak dalgası sona erdi. Bu kez sırtın merkezi batıdaydı; Ege ve İç Ege'de olağanüstü değerler görüldü, bizde ise olağan üstü değil, uzun bir sıcak yaşandı.

Sinoptik tablo
Kuzey Afrika sırtı Libya'dan Ege'ye doğru uzandı; 850 hPa sıcaklığı Ege'de 27-28 °C, Güneydoğu'da 28 °C civarında. Sırtın doğu kenarında kuzeybatılı akış Güneydoğu'ya kuru hava taşıdı; bu yüzden bizde nem düşük kaldı, gece serinlemesi ise zayıf.

Gerçekleşme (gölge sıcaklığı)
Kod:
Bölge En yüksek Hissedilen Gece en düşük Cizre / Silopi 45 °C 42 °C 30 °C Şanlıurfa 43 °C 41 °C 29 °C Diyarbakır 42 °C 40 °C 25 °C Adana 39 °C 46 °C 28 °C Kahramanmaraş 40 °C 39 °C 24 °C

Karşılaştırma: 2023 dalgası
2023'teki Eyyam-ı Bahur dalgasına göre Güneydoğu'da en yüksekler bir derece daha düşük, ama gece en düşükler neredeyse aynı. Adana'da hissedilen sıcaklık yine tablonun en yükseği. Bu iki dalga arasında benim çıkardığım ders şu: Güneydoğu'da sıcak dalgasını en yüksek sıcaklıkla değil, kaç gece 28 °C'nin üstünde kaldığıyla ölçmek gerekiyor. 2025'te Şanlıurfa'da bu sayı 9 gece.

Orman yangını riski
Kuru hava ve rüzgarla birlikte Amanoslar ve Toroslar'ın güney yamaçlarında yangın riski çok yüksekti. Bu dönemde ormanlık alanlara ateşle yaklaşmamak ve resmi uyarılara uymak, ne kadar tekrar etsek de azdır.

Tahminim ne dedi?
Yaz başı notumda "Temmuz sonu - Ağustos başında 10 günlük bir dalga, Güneydoğu'da 44-45" demiştim. Süre ve değer tuttu, dalganın batıda daha şiddetli olacağını ise öngörmedim.
Kahramanmaraş | Kıyıda yağmur, yaylada kar, arada 40 km. | Kar kotu metreyle yazılır.
[-] TorosKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • ilker279, havanazan, Meteobatuhan, isiku, okurk, bulutNeslihan, KahramanmarasHavasi, yozgat646, havasule, Seher.Yaman, Meryem_78, SudeGozlem
"Kaç gece 28'in üstünde kaldı" ölçütüne bayıldım; bunu Antalya için de uygulayacağım. Sosyal medyada yine 50 dereceyi gösteren araç göstergeleri dolaştı; senin tablonun yanına koyunca farkı herkes görebiliyor. Batıdaki şiddeti de tahmin etmek zordu, ECMWF bile son hafta yakaladı.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • meteosevil, BatiKaradenizBora, riza_83
(09.08.2025, 21:15)SicakDalga07 Yazdı: "Kaç gece 28'in üstünde kaldı" ölçütüne bayıldım; bunu Antalya için de uygulayacağım. Sosyal medyada yine 50 dereceyi gösteren araç göstergeleri dolaştı; senin tablonun yanına koyunca farkı herkes görebiliyor. Batıdaki...
Aynen SicakDalga07. Gece eşiği sağlık açısından da daha anlamlı; insan bedeni gündüzü tolere eder, geceyi dinlenemeden geçirdiğinde zorlanır. Antalya'da 28 yerine nem yüzünden 27 eşiği daha uygun olabilir, ikimiz sayıları karşılaştırırız.
Kahramanmaraş | Kıyıda yağmur, yaylada kar, arada 40 km. | Kar kotu metreyle yazılır.
[-] TorosKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • koray.oz, cembalci, SudeGozlem, rustue87
Ege tarafından kısa not: Manisa'da 44,6 °C ölçüldü, Bornova'daki istasyonum 43,8 dedi. Senin "batıda şiddetli" tespitin doğru. 2023'e göre bu sefer anomali tamamen bizdeydi. Bir de gece rüzgarları vardı, sıcak ve kuru; yangın için en kötü kombinasyon.
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.
[-] EgeMeltem adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • ramazantan, DeryaGozlem, AsliEkinci78
Harran'da tarlada çalışanlar için bu dalga gerçekten ağırdı, öğlen 12'den 4'e kadar herkes gölgeye çekildi. Gece 29 derece yazmışsın, köyde hiç serinlik hissetmedik, tam öyle.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • BayramS03
Dalganın bitişi dikkat çekiciydi: 5-6 Ağustos'ta kuzeyden gelen oluk Toroslar'ın kuzeyinde kuru fırtınalar, Kayseri ve Sivas çevresinde yıldırım yaptı. Yağışsız yıldırım bu kuru toprakta yangın riskini yükselten ikinci etkendi. Sıcak dalgalarının sonunu da takip etmek gerekiyor.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • ZulalFirtina, SudeUzun94
(12.08.2025, 09:33)KonvektifCan Yazdı: Dalganın bitişi dikkat çekiciydi: 5-6 Ağustos'ta kuzeyden gelen oluk Toroslar'ın kuzeyinde kuru fırtınalar, Kayseri ve Sivas çevresinde yıldırım yaptı. Yağışsız yıldırım bu kuru toprakta yangın riskini yükselten ikinci...
Güzel ekleme KonvektifCan. Dalganın bitişinde bizde de Elbistan-Afşin hattında kuru gök gürültüsü oldu, yağış 1-2 mm'de kaldı. Kuru fırtına tanımını bir sonraki yaz yazısında ayrıca açacağım, çok kişi bilmiyor.
[-] TorosKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • sila_08, SeherGozlem, meteofunda, NazlicanAkbas01, osman_91
Adana'dan: bu tablo sayesinde neden termometre 39'dayken bu kadar zorlandığımızı anladım. Nemli sıcak ile kuru sıcak arasındaki farkı çevremdekilere artık senin tablonla anlatıyorum. Teşekkürler.
[-] ilker_adana adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ozane