16.11.2025, 20:26
Geçen kış kuru geçti, karnesinde yağışa 10 verdim ama bunun sevindirici bir tarafı yoktu. Bu kış için beklentilerim daha iyi.
Başlangıç durumu
Beklentilerim (Aralık-Şubat)
Sıcaklık ayrı puanlanacak
Geçen yıl karnede verdiğim sözü tutuyorum: sıcaklık için ayrı bir satır. Ocak sonu - Şubat başında kuzeyden bir soğuk sokulması bekliyorum. EnsembleEce'nin panelinde de stratosferde ısınma ihtimali Aralık sonu için dikkat çekmeye başladı. Isınma olursa soğuk dalga bizim bölgeye kadar sarkabilir.
Yol notu
Kar kotu 1.000-1.200 m'ye inince Tarsus-Pozantı otoyolunun Toros geçişi ve Gülek hattı kar sınırının tam içinde kalır. Kıyıdan yağmurda yola çıkan sürücü, 30 dakika sonra karla karşılaşır; en çok kaza bu geçişte olur. Kasım sonundan itibaren zinciri bagajda tutun, Kıbrıs alçağı haberini gördüğünüz gün seyahat saatini gündüze alın. Kıyıda yağmur, yaylada kar; aradaki 40 km'yi hafife almayın.
Güven: Yağış için orta, kar kotu için orta, soğuk dalga zamanlaması için düşük.
Özet: Normale yakın yağış, geçen yıldan belirgin daha karlı Toroslar, Ocak sonu soğuk dalga ihtimali. Kıyıda yağmur, yaylada kar; bu kış yaylada gerçekten kar.
Başlangıç durumu
- Doğu Akdeniz 24 °C; yaz sıcak dalgalarının ardından deniz hâlâ ılık.
- Ekim sonunda 29-30 Ekim alçağı Mersin kıyısına 60 mm bıraktı. Sonbahar yağışları geçen yıldan iyi, Kahramanmaraş'ta Eylül-Kasım toplamı ortalamanın %80'i.
- Ekim-Kasım'da Akdeniz'e inen olukların daha doğuda, Ege ve Kıbrıs üzerinde yoğunlaştığını görüyorum. Geçen yılki "batıda kalan oluk" düzeni kırılmış görünüyor.
Beklentilerim (Aralık-Şubat)
- Yağış: Normale yakın, Aralık ve Şubat'ta biraz üstü.
- Toroslar kar kotu: Sezon ortalaması 1.000-1.200 m. En az bir kez 700 m'ye inen kar; Pozantı ve Gülek geçişinde 3-5 gün yol aksatan kar.
- Kahramanmaraş şehir: İki üç karlı gün, birinde şehir merkezinde 10 cm üstü.
- Göksun-Elbistan: Sürekli kar örtüsü Ocak ortasından Şubat sonuna kadar, en fazla 40 cm.
- Adana-Mersin kıyısı: Kıbrıs alçaklarıyla 2-3 kuvvetli yağış günü. Saatlik 40 mm üstü yağışlarda şehir içi taşkın riski; AFAD ve MGM uyarılarını takip edin.
Sıcaklık ayrı puanlanacak
Geçen yıl karnede verdiğim sözü tutuyorum: sıcaklık için ayrı bir satır. Ocak sonu - Şubat başında kuzeyden bir soğuk sokulması bekliyorum. EnsembleEce'nin panelinde de stratosferde ısınma ihtimali Aralık sonu için dikkat çekmeye başladı. Isınma olursa soğuk dalga bizim bölgeye kadar sarkabilir.
Yol notu
Kar kotu 1.000-1.200 m'ye inince Tarsus-Pozantı otoyolunun Toros geçişi ve Gülek hattı kar sınırının tam içinde kalır. Kıyıdan yağmurda yola çıkan sürücü, 30 dakika sonra karla karşılaşır; en çok kaza bu geçişte olur. Kasım sonundan itibaren zinciri bagajda tutun, Kıbrıs alçağı haberini gördüğünüz gün seyahat saatini gündüze alın. Kıyıda yağmur, yaylada kar; aradaki 40 km'yi hafife almayın.
Güven: Yağış için orta, kar kotu için orta, soğuk dalga zamanlaması için düşük.
Özet: Normale yakın yağış, geçen yıldan belirgin daha karlı Toroslar, Ocak sonu soğuk dalga ihtimali. Kıyıda yağmur, yaylada kar; bu kış yaylada gerçekten kar.
Kahramanmaraş | Kıyıda yağmur, yaylada kar, arada 40 km. | Kar kotu metreyle yazılır.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)