Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
Bu forumda üç yıldır okuyorum, hâlâ bazı başlıklarda "bunu bir yerden düzgün öğrenmem lazım" diyorum. İnternette dağınık bilgi çok, sistemli kaynak az. Sizden istediğim, kişi adı değil kaynak türü: hangi seviyeye hangi tür kitap, nereden bulunur.
Benim durumum ve aradığım şey- Lise fiziği hatırlıyorum, üniversite matematiği zayıf. Diferansiyel denklem görürsem kapatırım.
- En çok sıcak hava dalgaları, nem ve hissedilen sıcaklık, Akdeniz alçak basınçları ilgimi çekiyor.
- Türkçe tercih ederim; İngilizce okuyabilirim ama yavaş.
Şimdiye kadar baktıklarım- MGM'nin sitesindeki eğitim ve sözlük sayfaları: temel tanımlar için iyi, derinlik yok.
- Üniversitelerin açık ders notları: bazı bölümler PDF olarak ders notu paylaşıyor; kalitesi değişken, bir kısmı doğrudan İngilizce kitabın çevirisi.
- Popüler bilim kitapları: keyifli ama forumda tartışılan düzeyde değil; T850 geçmiyor.
Sorularım
- Türkçe yazılmış, üniversite birinci sınıf düzeyinde "genel meteoroloji" ders kitabı var mı? Baskısı bulunuyor mu?
- Sinoptik meteoroloji için Türkçe kaynak var mı, yoksa İngilizce'ye mecbur muyum?
- İngilizce'ye geçeceksem hangi tür kitapla başlanır: "atmosfer bilimine giriş" tarzı genel kitaplar mı, doğrudan tahmin odaklı olanlar mı?
- Kitap dışında sistemli kaynak: açık çevrimiçi kurslar, kurum yayınları, MGM'nin kendi eğitim materyalleri?
Kişi adı yazmayalım, forum kuralı; yayınevi veya kurum adı yerine kitabın türünü ve nasıl bulunduğunu yazarsanız yeterli. Şüpheci olduğumu bilirsiniz: "şu kitap harika" yerine "şu kitaptan şunu öğrendim" daha ikna edici.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• selcukMeteo, havaneslihan, kutahyahavasi, MeteoNazan, hatayFirtina, serkan.kalkan, necatit987, gulerpolat88, ferdafirtina, engink96, NiluferC498, karsoner
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
(01.06.2026, 00:32)SicakDalga07 Yazdı: Bu forumda üç yıldır okuyorum, hâlâ bazı başlıklarda "bunu bir yerden düzgün öğrenmem lazım" diyorum. İnternette dağınık bilgi çok, sistemli kaynak az. Sizden istediğim, kişi adı değil kaynak türü: hangi seviyeye hangi... Kaynak türüne göre yazayım. Birinci soru: evet, Türkçe genel meteoroloji ders kitapları var; çoğu üniversite yayınevlerinden ve meteoroloji bölümlerinin kendi basımlarından çıkıyor, büyük sahaflarda ve üniversite kitapçılarında bulunur. Matematik düzeyi lise üstü ama diferansiyel denklem çoğunlukla yok. İkinci soru: sinoptik için Türkçe kaynak az ve eski; MGM'nin kendi personeli için hazırladığı eğitim notları en sistemli Türkçe kaynak, bir kısmı kurumun sitesinde açık. Üçüncü soru: İngilizce'de "introduction to the atmosphere" tarzı genel kitaplar sizin profilinize uygun; bol şekil, az denklem. Dördüncü: Avrupa meteoroloji eğitim programlarının çevrimiçi modülleri ücretsiz ve İngilizce, uydu ve sinoptik için çok iyi.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• nihat_335, meteokerem, serkan.kalkan, tokatlifigen, SivasMeteo868, KonyaliMeryem, AsliEkinci78, Tokat381, mutlub, karali, gokyuzuEsra, EgeliRuzgar
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Sinoptik için önerim biraz farklı: kitap yerine uygulama. Her gün 00z yer haritasını ve 500 hPa haritasını açıp cepheleri kendiniz çizin; bir ay sonra herhangi bir sinoptik kitabın ilk yarısını zaten biliyor olursunuz. Kitap olarak İngilizce "synoptic-dynamic meteorology" türü ders kitapları vardır ama denklem ağırlıklıdır; sizin için ikinci aşama. Türkçe için MGM'nin eğitim notlarına katılıyorum; cephe analizi bölümü özellikle iyi. Bir de benim öğrenme yolum: forumda yanlış yazdığımda düzeltilmek; kitaptan daha hızlı öğretiyor.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Konu: 0
Alınan Beğeni: 1 mesajda 1
Verilen Beğeni: 16
Nem oranı bu kadar yüksekken sıcaklık nasıl hissedilir?
İzmir | Gözlem ve fotoğraf
Alınan Beğeni: 4 mesajda 4
Verilen Beğeni: 25
(01.06.2026, 13:56)SinoptikAyse Yazdı: Sinoptik için önerim biraz farklı: kitap yerine uygulama. Her gün 00z yer haritasını ve 500 hPa haritasını açıp cepheleri kendiniz çizin; bir ay sonra herhangi bir sinoptik kitabın ilk yarısını zaten biliyor olursunuz.... ICON kısa vadede çok başarılı, ama 5 gün sonrasına bakmayın.
Yağmur sesi en iyi müziktir.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 18 mesajda 50
Verilen Beğeni: 59
Dünkü fırtına Doğu Anadolu için son 20 yılın en şiddetlisi olabilir.
Alınan Beğeni: 65 mesajda 146
Verilen Beğeni: 121
Ensemble ortalaması daha güvenilir, tek koşuya bakıp karar vermeyin.
Alınan Beğeni: 51 mesajda 127
Verilen Beğeni: 83
(01.06.2026, 00:32)SicakDalga07 Yazdı: Bu forumda üç yıldır okuyorum, hâlâ bazı başlıklarda "bunu bir yerden düzgün öğrenmem lazım" diyorum. İnternette dağınık bilgi çok, sistemli kaynak az. Sizden istediğim, kişi adı değil kaynak türü: hangi seviyeye hangi... Katılıyorum, ancak yüksek kesimler için ayrı düşünmek lazım.
Teşekkürler, bu forum olmasa Bursa havasını hiç bu kadar yakından takip edemezdim.
Alınan Beğeni: 2 mesajda 4
Verilen Beğeni: 38
Şunu da ekleyeyim: Dolu için araba örtüsü işe yarıyor mu, deneyen var mı? Yanılıyorsam düzeltin.
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Sayısal tahmin ve model konusunda Türkçe kitap neredeyse yok; olanlar da doktora tezinden dönüştürülmüş. İngilizce'de model doğrulama üzerine yazılmış ders kitapları var ama sizin ilgi alanınız için gereksiz. Benim tavsiyem farklı bir tür: model merkezlerinin (ECMWF gibi) yayınladığı "kullanıcı rehberi" belgeleri. Ücretsiz, İngilizce, denklemsiz ve tam olarak "bu haritayı nasıl okurum" sorusuna cevap veriyor. Kitaptan çok forumun sabit konuları kadar pratik. Diferansiyel denklem görünce kapatan biri için ideal.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Ölçüm tarafı için: Dünya Meteoroloji Örgütü'nün gözlem ve ölçüm rehberi (İngilizce, ücretsiz PDF) sensör yerleşimi ve kalibrasyon konusunda tek kaynak; ben Davis'i kurarken sürekli açıktı. Türkçe olarak MGM'nin gözlemci el kitabı benzeri yayınları var, eskice ama temel. Nem ve hissedilen sıcaklık için ise bir kitaptan çok, hissedilen sıcaklık formüllerini anlatan kurum sayfaları yeterli; formülü bir kez kendiniz hesap tablosuna dökünce kalıcı öğreniyorsunuz. Ben öyle öğrendim, tavsiye ederim.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
(02.06.2026, 02:26)ModelciKemal Yazdı: Sayısal tahmin ve model konusunda Türkçe kitap neredeyse yok; olanlar da doktora tezinden dönüştürülmüş. İngilizce'de model doğrulama üzerine yazılmış ders kitapları var ama sizin ilgi alanınız için gereksiz. Benim... Kemal, model merkezi rehberleri fikri aklıma hiç gelmemişti; açtım, gerçekten "bu harita ne demek" düzeyinde ve denklem yok. Bu hafta sonu ECMWF'nin ensemble açıklama bölümünü okuyacağım. Halil, hissedilen sıcaklık formülünü tabloya dökme fikrini de deneyeceğim; Antalya'nın Ağustos'unda o tablo bana lazım.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Alınan Beğeni: 27 mesajda 92
Verilen Beğeni: 74
Hangi model bu tür sistemlerde daha güvenilir, GFS mi ECMWF mi?
Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
Popüler bilim tarafını küçümsemeyelim derim; benim gibi görsel öğrenen biri için bulut atlası türü kitaplar (bol fotoğraflı, tür tür açıklamalı) meteorolojiye kapı oldu. Türkçe'de çeviri bulut atlası ve gökyüzü gözlem rehberleri var; T850 geçmiyor ama cumulonimbus'un aşamalarını orada öğrendim, sonra buraya geldim. İleri seviye için değil, başlangıç için sıralamanın ilk kitabı bunlardan biri olabilir.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Alınan Beğeni: 18 mesajda 37
Verilen Beğeni: 59
(03.06.2026, 00:38)SicakDalga07 Yazdı: Kemal, model merkezi rehberleri fikri aklıma hiç gelmemişti; açtım, gerçekten "bu harita ne demek" düzeyinde ve denklem yok. Bu hafta sonu ECMWF'nin ensemble açıklama bölümünü okuyacağım. Halil, hissedilen sıcaklık... Bu modelin kıyı bölgelerdeki zaafı bilinen bir şey.
|