Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Günlük Başlık Formatı ve Tahmin Paylaşım Rehberi

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu forum, Türkiye geneli için bugün ve yarının hava durumunu tartıştığımız yerdir. Düzenli ve okunabilir kalması için aşağıdaki kurallara uyulmasını rica ediyorum.

1. Başlık formatı

Her gün için tek bir ana başlık açılır. Format şu şekildedir:

Kod:
27 Eylül 2026 Pazar - Türkiye Geneli Hava Durumu

Ayın adı Türkçe ve büyük harfle başlar, gün adı yazılır, tire ve boşluklar korunur. Aynı gün için ikinci başlık açıldığında ilkiyle birleştirilir. Günün başlığını kim açarsa açsın, yönetim ekibi başlığı gerektiğinde düzenleyebilir.

2. Tahmin paylaşırken
  • Hangi kaynağa dayandığınızı belirtin: MGM tahmini, GFS 00z, ECMWF 12z, ICON, radar veya uydu görüntüsü.
  • Tek bir model çalıştırmasından (run) kesin sonuç çıkarmayın. "GFS 06z İstanbul'a kar veriyor" bir gözlemdir; "İstanbul'a kar yağacak" bir iddiadır ve kaynak ister.
  • Sıcaklık değerlerini birim ve ondalıkla yazın: 18,4 °C. Yağışı mm ve süreyle: "6 saatte 22 mm".
  • Belirsizliği söyleyin. "Olasılık yükseldi", "modeller arasında uyum yok" gibi ifadeler bu forumda zayıflık değil, dürüstlüktür.

3. Gözlem paylaşırken

Gözlem formatı basit ve her mesajda aynıdır:

Kod:
[b]İlçe / İl[/b] - 27.09.2026 07:10 Sıcaklık: 14,2 °C | Nem: %81 | Rüzgar: Poyraz 22 km/s | Basınç: 1017 hPa Gökyüzü: Parçalı bulutlu. Kısa açıklama.

Saat ve ilçe olmayan gözlem, gözlem değildir. Sensörünüz varsa yüksekliğini belirtmeniz tartışmaları kısaltır; yoksa "balkon termometresi" demek de yeterlidir, en azından ne okuduğumuzu biliriz.

4. Nelerden kaçınmalı
  • Sansasyonel başlık ve büyük harfle bağırma.
  • Ekran görüntüsünü yorumsuz bırakma. Harita paylaşıyorsanız iki cümleyle ne gördüğünüzü yazın.
  • Bölgeye özgü uzun tartışmalar. İstanbul kar senaryosu için ilgili özel forum, Karadeniz sel riski için bölge forumu vardır; burada özet geçip oraya bağlantı verin.
  • Panik yaratan dil. MGM uyarısı varsa kodunu ve illerini yazın, ötesine geçmeyin.

5. Moderasyon

Bu forumun günlük düzeninden ben ve ModelciKemal sorumluyuz. Kural dışı mesajlar önce düzenlenir, tekrarında uyarı verilir. Bir kararımıza itirazınız varsa Öneri & Şikayet bölümünde nazik bir başlık açmanız yeterlidir.

Güzel bir tartışma ortamı için teşekkürler. Sorularınızı bu başlığın altına yazabilirsiniz.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • faruk02, osman_91, mersinGozlem, Seda76, demirs86, yildiz_osmaniye, kar_Gulsum, niluferfirtina, demira, hamiyet336, Gamze_68, bulutAyse
Alıntı
(02.05.2025, 19:44)SinoptikAyse Yazdı: Bu forum, Türkiye geneli için bugün ve yarının hava durumunu tartıştığımız yerdir. Düzenli ve okunabilir kalması için aşağıdaki kurallara uyulmasını rica ediyorum. 1. Başlık formatı Her gün için tek bir ana başlık...
Çok teşekkürler, sayende bugünkü toplantımı iptal ettim ve iyi ki etmişim.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • veyselmeteo, AynurSimsek59
Alıntı
Ayşe Hanım elinize sağlık, çok net olmuş. Bir soru: gözlem formatındaki basınç değeri istasyon basıncı mı, deniz seviyesine indirgenmiş basınç mı olsun? Benim Davis Vantage Pro2 ikisini de gösteriyor ama forumda karşılaştırma yapılacaksa indirgenmiş (QNH) değerin daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Nilüfer 155 metrede olduğu için aradaki fark yaklaşık 18 hPa, karışıklık çıkabilir.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • cengiz930, sedatKar, zonguldakliramazan, malatyaliumut, ilhandemirci, EgeliRuzgar
Alıntı
Bu yağmuru ECMWF üç gün önceden yakalamıştı, tebrikler.
Alıntı
(03.05.2025, 01:08)IstasyonHalil Yazdı: Ayşe Hanım elinize sağlık, çok net olmuş. Bir soru: gözlem formatındaki basınç değeri istasyon basıncı mı, deniz seviyesine indirgenmiş basınç mı olsun? Benim Davis Vantage Pro2 ikisini de gösteriyor ama forumda...
Haklısınız Halil Bey, önemli bir ayrıntı. Deniz seviyesine indirgenmiş basınç kullanalım; MGM ve sinoptik haritalar da bu değeri kullanır, dolayısıyla karşılaştırma doğrudan yapılabilir. İstasyonu bu değeri vermeyen arkadaşlar rakımlarını yazsın, gerisini biz hallederiz. Rehbere bu notu ekledim.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • havaTuba, erhankeskin, cagatay.oztas, zuhalgozlem
Alıntı
(02.05.2025, 19:44)SinoptikAyse Yazdı: Bu forum, Türkiye geneli için bugün ve yarının hava durumunu tartıştığımız yerdir. Düzenli ve okunabilir kalması için aşağıdaki kurallara uyulmasını rica ediyorum. 1. Başlık formatı Her gün için tek bir ana başlık...
Kesinlikle katılıyorum, geçen hafta da böyle söyleyenler haklı çıktı.
Alıntı
Saygı duyuyorum ama aynı fikirde değilim; nem oranı bu kadar düşükken sağanak beklemek zor.

Bu yağmurun ardından sıcaklıklar belirgin düşecek.
[-] FigenRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • karserkan, ModelciKemal, sakaryameteo566
Alıntı
(03.05.2025, 02:56)SinoptikAyse Yazdı: Haklısınız Halil Bey, önemli bir ayrıntı. Deniz seviyesine indirgenmiş basınç kullanalım; MGM ve sinoptik haritalar da bu değeri kullanır, dolayısıyla karşılaştırma doğrudan yapılabilir. İstasyonu bu değeri vermeyen...
Bu sistem geçen yılki gibi mi olacak sizce?
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Sinoptikirfan, meteosinan, tunceli710
Alıntı
Yağmur kesildi ama bulutlar hâlâ tehditkar duruyor.
Alıntı
Katılıyorum. Bu tablo son üç gündür hiç değişmedi, güven veriyor.

Aynen, Akdeniz için bu hafta gerçekten ilginç olacak.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
[-] Erdem_Osmaniye adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • yasar_423
Alıntı
Rüzgar için de bir standart koyalım mı? Ben denizde knot konuşuyorum ama karadaki arkadaşlar km/s yazıyor. Önerim: karada km/s, deniz gözlemlerinde knot ve yanına parantezle km/s. Yani "25 knot (46 km/s)" gibi. Böylece Çeşme'den yazdığımda kimse hesap makinesi aramaz.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • kenanu680, levent87, bartinmeteo226, SudeFirtina
Alıntı
(03.05.2025, 08:46)sanliurfaHavasi Yazdı: Kesinlikle katılıyorum, geçen hafta da böyle söyleyenler haklı çıktı.
Yanlış hatırlamıyorsam 4 Mayıs tarihinde de benzer bir tablo vardı ve hiç tutmadı.
Alıntı
(04.05.2025, 01:38)EgeliRuzgar Yazdı: Rüzgar için de bir standart koyalım mı? Ben denizde knot konuşuyorum ama karadaki arkadaşlar km/s yazıyor. Önerim: karada km/s, deniz gözlemlerinde knot ve yanına parantezle km/s. Yani "25 knot (46 km/s)" gibi. Böylece...
Kabul. Knot yazıp km/s'yi eklemeyen denizci arkadaşları 1,852 ile çarpmaya mahkum ederiz. Bir ekleme de benden: model paylaşımlarında çalıştırma saatini UTC olarak yazın ve isterseniz yanına TSİ ekleyin. "GFS 12z (TSİ 15)" gayet anlaşılır. 18z çıktısını gece yarısı heyecanla paylaşan arkadaşlar, o run'ın Türkiye için istatistiksel olarak en zayıfı olduğunu da hatırlasın.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • yagmur_Asli, havacisalih, tulingozlem, sinem.ardahan, ozkanMeteo, yavuz_hava, SicakDalga07
Alıntı
Yağış başladı, ilk damlalar 14:10 civarında geldi.
Antalya bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
Alıntı
Osmaniye şu an 26°C, gökyüzü kurşun grisi, hava ağır.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
[-] Erdem_Osmaniye adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • diyarbakirlimetin, sezgin_79, cemc
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası