02.05.2025, 19:44
Bu forum, Türkiye geneli için bugün ve yarının hava durumunu tartıştığımız yerdir. Düzenli ve okunabilir kalması için aşağıdaki kurallara uyulmasını rica ediyorum.
1. Başlık formatı
Her gün için tek bir ana başlık açılır. Format şu şekildedir:
Ayın adı Türkçe ve büyük harfle başlar, gün adı yazılır, tire ve boşluklar korunur. Aynı gün için ikinci başlık açıldığında ilkiyle birleştirilir. Günün başlığını kim açarsa açsın, yönetim ekibi başlığı gerektiğinde düzenleyebilir.
2. Tahmin paylaşırken
3. Gözlem paylaşırken
Gözlem formatı basit ve her mesajda aynıdır:
Saat ve ilçe olmayan gözlem, gözlem değildir. Sensörünüz varsa yüksekliğini belirtmeniz tartışmaları kısaltır; yoksa "balkon termometresi" demek de yeterlidir, en azından ne okuduğumuzu biliriz.
4. Nelerden kaçınmalı
5. Moderasyon
Bu forumun günlük düzeninden ben ve ModelciKemal sorumluyuz. Kural dışı mesajlar önce düzenlenir, tekrarında uyarı verilir. Bir kararımıza itirazınız varsa Öneri & Şikayet bölümünde nazik bir başlık açmanız yeterlidir.
Güzel bir tartışma ortamı için teşekkürler. Sorularınızı bu başlığın altına yazabilirsiniz.
1. Başlık formatı
Her gün için tek bir ana başlık açılır. Format şu şekildedir:
Kod:
27 Eylül 2026 Pazar - Türkiye Geneli Hava DurumuAyın adı Türkçe ve büyük harfle başlar, gün adı yazılır, tire ve boşluklar korunur. Aynı gün için ikinci başlık açıldığında ilkiyle birleştirilir. Günün başlığını kim açarsa açsın, yönetim ekibi başlığı gerektiğinde düzenleyebilir.
2. Tahmin paylaşırken
- Hangi kaynağa dayandığınızı belirtin: MGM tahmini, GFS 00z, ECMWF 12z, ICON, radar veya uydu görüntüsü.
- Tek bir model çalıştırmasından (run) kesin sonuç çıkarmayın. "GFS 06z İstanbul'a kar veriyor" bir gözlemdir; "İstanbul'a kar yağacak" bir iddiadır ve kaynak ister.
- Sıcaklık değerlerini birim ve ondalıkla yazın: 18,4 °C. Yağışı mm ve süreyle: "6 saatte 22 mm".
- Belirsizliği söyleyin. "Olasılık yükseldi", "modeller arasında uyum yok" gibi ifadeler bu forumda zayıflık değil, dürüstlüktür.
3. Gözlem paylaşırken
Gözlem formatı basit ve her mesajda aynıdır:
Kod:
[b]İlçe / İl[/b] - 27.09.2026 07:10
Sıcaklık: 14,2 °C | Nem: %81 | Rüzgar: Poyraz 22 km/s | Basınç: 1017 hPa
Gökyüzü: Parçalı bulutlu. Kısa açıklama.Saat ve ilçe olmayan gözlem, gözlem değildir. Sensörünüz varsa yüksekliğini belirtmeniz tartışmaları kısaltır; yoksa "balkon termometresi" demek de yeterlidir, en azından ne okuduğumuzu biliriz.
4. Nelerden kaçınmalı
- Sansasyonel başlık ve büyük harfle bağırma.
- Ekran görüntüsünü yorumsuz bırakma. Harita paylaşıyorsanız iki cümleyle ne gördüğünüzü yazın.
- Bölgeye özgü uzun tartışmalar. İstanbul kar senaryosu için ilgili özel forum, Karadeniz sel riski için bölge forumu vardır; burada özet geçip oraya bağlantı verin.
- Panik yaratan dil. MGM uyarısı varsa kodunu ve illerini yazın, ötesine geçmeyin.
5. Moderasyon
Bu forumun günlük düzeninden ben ve ModelciKemal sorumluyuz. Kural dışı mesajlar önce düzenlenir, tekrarında uyarı verilir. Bir kararımıza itirazınız varsa Öneri & Şikayet bölümünde nazik bir başlık açmanız yeterlidir.
Güzel bir tartışma ortamı için teşekkürler. Sorularınızı bu başlığın altına yazabilirsiniz.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)