Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

GFS-ECMWF-UKMO YORUMLAMALARI (Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım 2025)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UKMO 00z çıktısındaki yüzey sıcaklıkları sizce güvenilir mi? T850 ile yüzey arasındaki fark bana biraz tuhaf geldi.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • SaadetFirtina, havahazal, ilayda534
Şu ana kadar modeller oldukça iyi gitti, akşam run'ı sonucu netleştirir. Run saatleri tam olarak kaçta çıkıyor, biri özetleyebilir mi?
[-] HazalRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havacitugay
Cephenin geçişi 5 Ağustos öğle saatlerinde bekleniyor.
T850 ne demek, yeni başlayanlar için anlatabilir misiniz?
Ensemble grafiği görmeden yorum yapmam
[-] sedatKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Seda76
(31.07.2025, 22:11)niluferfirtina Yazdı: Model 39 demişti, ölçüm tam tuttu. Tropik gece sayısının yıllara göre değişimini gösteren bir grafik var mı? Merak ediyorum, artış ne boyutta.
Emeğine sağlık, bu detaylı açıklama için çok teşekkürler. 🙏
[-] Sinoptikcem adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Songul_89
(30.07.2025, 19:25)KonyaliMeryem Yazdı: Bugün itibarıyla: Forumun ilk yıllarında bu kadar kalabalık değildik, şimdi konular ne kadar hızlı akıyor. Bakalım.
KonyaliMeryem bizde de 40 derece, gölge bile kurtarmıyor.
Kontrol run'ı ana run'dan epey sapmış, belirsizlik yüksek demek.
ICON'un 120 saatlik çıktısı ECMWF'ye oldukça yakın, bu ikili yan yana gelince ben daha rahat ediyorum.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
  • ozane, karshavasi, Hulya.Kirikkale
4 gün sonrası için bir şey demek şimdilik falcılık olur.

Önce sinoptik tabloya bakalım.
  • karali, radaryasin, bernaruzgar
8 Ağustos öğleden sonra için Bursa tarafında gök gürültülü sağanak ihtimali artıyor.
Bulutları sayarak büyüdüm.
[-] kar_Nazlican adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Meteozeki
(03.08.2025, 08:18)sedatKar Yazdı: Cephenin geçişi 5 Ağustos öğle saatlerinde bekleniyor. T850 ne demek, yeni başlayanlar için anlatabilir misiniz?
GFS 18z çıktısını paylaşabilir misiniz, telefondan açamıyorum.
[-] eskisehirFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ozk
Şimdilik izlemeye alıyorum, 5 gün içine girdiğinde konuşuruz. Bu sezon için genel beklentiniz ne?
Kar sevenler kulübü üyesi ❄️
[-] eren_izmir adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bayram_797
Yüksek çözünürlüklü ICON-EU ve ALADIN kıyı şeridindeki yağışı daha iyi yakalıyor, globaller burada yetersiz kalıyor.

CAPE var ama shear zayıf.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • BayramS03, baris715, GizemGozlem
Şu anki tabloya göre 7 Ağustos civarı bir değişim bekliyorum, ama bunu kesin bir tahmin olarak değil eğilim olarak yazıyorum.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • yasin.altin, alperenKar, bulutSule
Arkadaşlarım artık bana hava durumunu sormuyor, çünkü cevap yarım saat sürüyor. Yeni gelişme olursa yazarım.
Bu kadar kısa vadede bile yayılım yüksekse, sistemin kendisi zaten öngörülmesi zor bir sistemdir.

Kar bantları kurulabilir, takipteyim.
Samsun / Atakum | Deniz 12 °C, 850 hPa -8 °C: kar bantları kurulur. | Karayel yoksa kıyıya kar yok.
[-] SamsunKarayel adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • ferdafirtina, AnkaraSinoptik, emin98, baris715
ECMWF 12z yağışı arttırmış, özellikle Orta-Doğu Karadeniz tarafında toplamlar yükselmiş.
Model takibi: ECMWF 00z/12z, GFS dört run
[-] yalcin107 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • mert_trabzon