17.05.2026, 20:42
Güneydoğu'nun sıcak üçgeni için özel konu: Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin. Antalya'dan biri olarak bu konuyu açmam biraz iddialı, ama Güneydoğu yazlarının kuru sıcağı ile bizim nemli sıcağımızı karşılaştırmayı yıllardır seviyorum.
Bölgenin iklimi
Rapor formatı
Bu konunun kuralları
Benim klasik kuralım: gölge, siperlik, 1,5-2 m. Harran'da tarlada, güneşte ölçülen 55 derece bu konuya yazılmaz. Resmi rekorlar için MGM açıklaması şart.
Merak ettiğim
Kuru sıcakta gece-gündüz farkı: Harran'da gündüz 44, gece 26 mı? Mardin'de gece kaç? Bu yaz düzenli veri toplayalım.
Bölgenin iklimi
- Şanlıurfa ve Harran ovası: 400-550 m, yazları Türkiye'nin en sıcak yerlerinden. Temmuz-Ağustos'ta 40 °C üzeri gün sayısı çok yüksek. Kışlar ılıman, ara sıra kar.
- Diyarbakır: Dicle vadisinde, 650 m. Yazları çok sıcak ve kuru; kışları Şanlıurfa'dan soğuk, kar daha sık.
- Mardin: 1.000 m'lik yamaçta eski şehir, altında uçsuz bucaksız Mezopotamya ovası. Yaz geceleri ovadan daha serin; kışın kar görebilir.
- Toz taşınımı: Suriye ve Irak çöllerinden gelen toz, bahar ve yaz başında görüşü düşürür.
Rapor formatı
Kod:
İl/İlçe · saat · sıcaklık · olay · nem
Harran · 14:00 · 43,6 °C · açık, toz · %11Bu konunun kuralları
Benim klasik kuralım: gölge, siperlik, 1,5-2 m. Harran'da tarlada, güneşte ölçülen 55 derece bu konuya yazılmaz. Resmi rekorlar için MGM açıklaması şart.
Merak ettiğim
Kuru sıcakta gece-gündüz farkı: Harran'da gündüz 44, gece 26 mı? Mardin'de gece kaç? Bu yaz düzenli veri toplayalım.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)