Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Sensör Kalibrasyonu ve Radyasyon Kalkanı Deneyleri

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bir yıldır bahçemde yürüttüğüm kalkan deneyinin sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Amaç: aynı sensörle farklı kalkanların gündüz ve gece ne kadar fark yarattığını ölçmek.

Düzenek
Dört aynı model sıcaklık sensörü aldım ve önce hepsini bir kutunun içinde, gölgede, 48 saat yan yana çalıştırıp aralarındaki farkı ölçtüm (ortak kalibrasyon). En büyük fark 0,2 °C'ydi; bu farkı düzeltme olarak uyguladım. Sonra dördünü bahçede aynı yükseklikte (1,5 m), 2 metre arayla şu kalkanlara yerleştirdim:
  1. Kalkansız (sadece üstte küçük bir güneşlik)
  2. Ev yapımı tabak tipi kalkan (8 saksı altlığı)
  3. Hazır fansız kalkan
  4. Fanlı kalkan (referans)

Sonuçlar (Temmuz 2023, 31 gün ortalaması, referansa göre fark)
Kod:
Durum Kalkansız Tabak tipi Fansız hazır Gündüz, açık, rüzgarsız +4,8 °C +1,1 °C +0,9 °C Gündüz, açık, rüzgarlı +2,3 °C +0,5 °C +0,4 °C Gündüz, bulutlu +1,2 °C +0,3 °C +0,2 °C Gece -0,6 °C -0,2 °C -0,1 °C Günlük maksimum +5,6 °C +1,3 °C +1,0 °C

Çıkarımlar
  • Kalkansız ölçüm yaz gündüzü tamamen güvenilmez: maksimumda 5-6 derece fazla.
  • Ev yapımı tabak tipi kalkan hazır fansız kalkana çok yakın; parası olmayan için mükemmel çözüm.
  • Gece kalkansız sensör biraz düşük okuyor: açık gökyüzüne ışıma yapıyor.
  • Rüzgar, fansız kalkanların hatasını yarıya indiriyor.

Kalibrasyon için basit yöntem
Sensörlerinizi bir kez ortak bir ortamda (gölgede, kutu içinde) 24-48 saat yan yana tutun; aradaki sabit farkı not edin. Tek sensörünüz varsa en yakın resmi istasyonla bulutlu ve rüzgarlı günlerde karşılaştırın; bu günlerde kalkan hatası en az olduğu için kalan fark kalibrasyon farkıdır.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • nihatkurt, zonguldakGozlem, BulutKovalayan, celal77, bulent_antalya, sakaryameteo566, zonguldak77, mugla86, kastamonuhavasi, aydoganu, SamsunliMelek, oguzyildiz, emine.ozkan
Alıntı
Halil, bu tablo her yaz bana 'Antalya 47 derece' yazanlara göstereceğim belge olacak. Kalkansız +5,6 °C maksimum farkı sosyal medyadaki abartıların tam açıklaması. Deneyi Antalya'da tekrarlasan fark daha da büyük çıkar diye tahmin ediyorum, güneş açısı ve süresi daha fazla.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • elvank105, harun_hava
Alıntı
(05.08.2023, 21:06)SicakDalga07 Yazdı: Halil, bu tablo her yaz bana 'Antalya 47 derece' yazanlara göstereceğim belge olacak. Kalkansız +5,6 °C maksimum farkı sosyal medyadaki abartıların tam açıklaması. Deneyi Antalya'da tekrarlasan fark daha da büyük çıkar...
Katılıyorum. Güneydeki bir arkadaş aynı düzeneği kurarsa sonuçları karşılaştırabiliriz. Ben malzeme listesini ve sensörlerin kalibrasyon adımlarını özel mesajla da paylaşabilirim.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • cahit730, turany, karmustafa, UzunVadeciMert
Alıntı
İstatistik tarafından bir soru: 31 günlük ortalamanın yanında farkların dağılımına (standart sapma) da baktın mı? Özellikle rüzgarsız açık günlerde tabak tipi kalkanın hatası tutarlı mı, yoksa bazı günler 2-3 dereceye çıkıyor mu? Düzeltme katsayısı uygulamak için tutarlılık önemli.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • kayserifirtina, elazigliemre, yigitd74
Alıntı
(06.08.2023, 10:02)EnsembleEce Yazdı: İstatistik tarafından bir soru: 31 günlük ortalamanın yanında farkların dağılımına (standart sapma) da baktın mı? Özellikle rüzgarsız açık günlerde tabak tipi kalkanın hatası tutarlı mı, yoksa bazı günler 2-3 dereceye...
Güzel soru Ece. Tabak tipi için rüzgarsız açık günlerde fark ortalama 1,1 °C, standart sapma 0,4 °C; en kötü gün 2,1 °C. Yani tutarlı ama sabit değil; düzeltme katsayısı uygulamak yerine rapora 'fansız kalkan' notu düşmek daha dürüst. Kalkansız için standart sapma 1,3 °C, orada düzeltme anlamsız.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • ElvanFirtina, barank, Hulya_76
Alıntı
Bugün Antalya merkezde güneşli ve sakin bir gün, en yüksek 35 derece.
Dolu geldiğinde araba kapalıda olsun.
Alıntı
Hissedilen sıcaklık nasıl hesaplanıyor, nem mi rüzgar mı daha etkili? Gözlemi olan yazsın.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
[-] karmustafa adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • KoseY04
Alıntı
Deneyinizi okuyup tabak tipi kalkan yaptım. Kalkansızken öğlen 38 gösteren sensör şimdi 34,5 gösteriyor, resmi istasyon 34. Teşekkürler!
Gökyüzü en iyi öğretmendir.
Raspberry Pi + BME280 ile kendi kurduğum istasyon
[-] manisafirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • SinoptikAyse
Alıntı
Tokat merkezde hava şu an 18 derece, gökyüzü parçalı bulutlu.
Sisli sabahlar, berrak akşamlar.
Raspberry Pi + BME280 ile kendi kurduğum istasyon
[-] Tokat381 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kayserifirtina
Alıntı
Kayseri için bu hafta ne bekleyelim, yorumlayabilecek biri var mı?
Alıntı
12z geldi mi arkadaşlar, sitede hâlâ eski çıktı görünüyor bende. Yağış ölçer için hangi modeli önerirsiniz?
Ölçüm: Davis Vantage Vue · Fatih / İstanbul, 15 m
[-] bulentKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tolga_83
Alıntı
Nem sensörleri için de benzer bir deney yapılabilir mi? Konvektif analizde çiğ noktası çok önemli ve amatör sensörlerin nem ölçümü yüksek nemde (%90 üstü) sapıyor gibi.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • buluttuba, tugaya301
Alıntı
(02.03.2024, 19:35)KonvektifCan Yazdı: Nem sensörleri için de benzer bir deney yapılabilir mi? Konvektif analizde çiğ noktası çok önemli ve amatör sensörlerin nem ölçümü yüksek nemde (%90 üstü) sapıyor gibi.
Nem için ev ortamında yapılabilecek en iyi kontrol tuzlu su testi: kapalı bir kavanozda doymuş sofra tuzu çözeltisinin üstündeki hava 20-25 °C'de yaklaşık %75 bağıl nemde dengelenir. Sensörü 12 saat kavanozda bırakıp okumasına bakarsın. Yüksek nem sapması için ise ayrı bir test gerekir; bu yaz deneyeceğim.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • meteoleyla, havaciabdullah
Alıntı