11.01.2026, 19:44
Güneydoğu'da kar başlığı açmak bana düştü; Erzurum'dan yazıyorum ama veriler Mardin'den.
Dün gece Doğu Akdeniz'den giren alçak basınç, arkasındaki Sibirya kaynaklı soğuk hava ile Güneydoğu'da birleşti. 850 hPa sıcaklığı bölgede -6 °C'ye kadar indi; Mardin gibi 1.000 m üstündeki yerleşimlerde bu, doğrudan kar demek.
Gözlemler (12.01.2026, kaynak: MGM istasyonları ve bölgeden üye bildirimleri):
Kar kotu bu sistemde 750-800 m civarında oturdu. Gaziantep ve Mardin'in kar görmesi, Şanlıurfa'nın yağmur alması tamamen rakımla ilgili; hava kütlesi hepsinde aynı.
Bizim tarafta (Erzurum) sabah -21 °C, kar örtüsü 52 cm; alışık olduğumuz şeyler. Ama Mardin'de kar bölge için yılda bir-iki kez olan bir olay ve fotoğrafları gerçekten güzel; Deniz'in oraya gitmesi lazım.
MGM Mardin, Gaziantep, Siirt ve Şırnak için sarı kod (kar ve buzlanma) yayınladı. Kar akşama kadar aralıklı sürer, yarın açılma ile birlikte don var: Mardin için -6 °C bekliyorum.
Bölgeden gözlem ve kalınlık bildiren olursa sevinirim.
Dün gece Doğu Akdeniz'den giren alçak basınç, arkasındaki Sibirya kaynaklı soğuk hava ile Güneydoğu'da birleşti. 850 hPa sıcaklığı bölgede -6 °C'ye kadar indi; Mardin gibi 1.000 m üstündeki yerleşimlerde bu, doğrudan kar demek.
Gözlemler (12.01.2026, kaynak: MGM istasyonları ve bölgeden üye bildirimleri):
- Mardin Merkez (Artuklu, 1.050 m): 07:00'de -2,3 °C, kar örtüsü 6 cm. Eski şehir sokakları beyaz, taş evlerin üstü kapalı.
- Midyat (900 m): 4 cm, karla karışık yağmura dönüyor.
- Kızıltepe (500 m): Yağmur, 0 cm. Aynı ilde 550 m rakım farkı, kar-yağmur sınırını belirledi.
- Diyarbakır (670 m): Sabah 0,4 °C, karla karışık yağmur, tutmadı.
- Siirt (900 m): 3 cm.
- Gaziantep (850 m): 5 cm, şehirde ulaşım aksadı.
- Şanlıurfa (520 m): Yağmur, 1,8 °C.
Kar kotu bu sistemde 750-800 m civarında oturdu. Gaziantep ve Mardin'in kar görmesi, Şanlıurfa'nın yağmur alması tamamen rakımla ilgili; hava kütlesi hepsinde aynı.
Bizim tarafta (Erzurum) sabah -21 °C, kar örtüsü 52 cm; alışık olduğumuz şeyler. Ama Mardin'de kar bölge için yılda bir-iki kez olan bir olay ve fotoğrafları gerçekten güzel; Deniz'in oraya gitmesi lazım.
MGM Mardin, Gaziantep, Siirt ve Şırnak için sarı kod (kar ve buzlanma) yayınladı. Kar akşama kadar aralıklı sürer, yarın açılma ile birlikte don var: Mardin için -6 °C bekliyorum.
Bölgeden gözlem ve kalınlık bildiren olursa sevinirim.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)