Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Sonbahar-Kış 2026 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim (İlk Seasonal Çıktılar)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eylül çıktıları geldi. Bu yıl erken başlıyorum, çünkü Ayşe ön izlenim formatına geçti ve ben de model tarafını erkenden masaya koymak istiyorum. Ekim ve Kasım çıktılarıyla bu konuyu güncelleyeceğim; her güncellemede olasılıkları da güncelleyeceğim.

1) Eylül seasonal çıktıları (Ekim-Kasım-Aralık)
  • ECMWF (SEAS5): Türkiye geneli normalin 0.5-1.5 °C üzeri. Ege ve Batı Akdeniz'de Ekim-Kasım yağışında hafif pozitif sinyal.
  • Çoklu model ortalaması: Sıcaklıkta aynı yön, yağışta sinyal zayıf.
  • ENSO tahminleri: Zayıf La Niña eşiğinde dolaşan, nötre yakın bir kış.

2) Sonbahar için olasılıklarım
  • Ekim'de Ege veya Akdeniz kıyısında 24 saatte 50 mm üstü en az bir olay: %55
  • Ekim sonuna kadar Doğu Anadolu yüksek kesimlerde (2.000 m üstü) ilk kalıcı kar örtüsü: %70
  • Kasım'da Ankara'da ilk kar: %35
  • Sonbaharın (Eylül-Kasım) genel olarak normalin üzerinde sıcak geçmesi: %70

3) Kış için ilk söz
Aralık-Şubat çıktıları Ekim'de gelecek. Şimdiden söyleyebileceğim tek şey: iki kış üst üste sert bir soğuk pencere yaşadık ve insanlar üçüncüsünü bekliyor. Modeller bu beklentiyi ne destekliyor ne reddediyor. Kış tahmini Ekim sonunda.

Seasonal çıktıları nasıl okuyorum?
Üç kural: tek bir modelin tek ay çıktısına bakmam, en az iki modelin aynı yönü göstermesini beklerim; Eylül çıktısını Ekim ve Kasım çıktılarıyla karşılaştırırım, tutarlılık sinyalin kendisinden önemlidir; ve Türkiye için yağış sinyallerini neredeyse hiç kullanmam, çünkü bu bölgede yağış becerisi yazı-tura düzeyinde.

Bu üç kurala uymayan bir yorum görürseniz beni uyarın; kendi kurallarımı çiğnediğim zamanlar oluyor.

Kısacası bu yazı bir tahmin değil, modellerin şu an ne söylediğinin dürüst bir özeti.

4) Model karnesi yenilikleri
Geçen sezon deneysel olarak eklediğim yapay zekâ modeli desen tahmininde şaşırtıcı iyiydi. Bu sezon onu ana karneye alıyorum; yağış ürünlerini ayrıca puanlayacağım.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • diyarbakirGozlem, Siirt507, bayburthavasi, buluttuba, cetind58, Zeliha_79, Meteonuri, HavaAdmin, gurkan08
Alıntı
Vds satın al

Bu Konudaki Mesajlar
Sonbahar-Kış 2026 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim (İlk Seasonal Çıktılar) - Yazar: ModelciKemal - 12.09.2026, 21:05