Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Sensör Kalibrasyonu ve Radyasyon Kalkanı Deneyleri

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bir yıldır bahçemde yürüttüğüm kalkan deneyinin sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Amaç: aynı sensörle farklı kalkanların gündüz ve gece ne kadar fark yarattığını ölçmek.

Düzenek
Dört aynı model sıcaklık sensörü aldım ve önce hepsini bir kutunun içinde, gölgede, 48 saat yan yana çalıştırıp aralarındaki farkı ölçtüm (ortak kalibrasyon). En büyük fark 0,2 °C'ydi; bu farkı düzeltme olarak uyguladım. Sonra dördünü bahçede aynı yükseklikte (1,5 m), 2 metre arayla şu kalkanlara yerleştirdim:
  1. Kalkansız (sadece üstte küçük bir güneşlik)
  2. Ev yapımı tabak tipi kalkan (8 saksı altlığı)
  3. Hazır fansız kalkan
  4. Fanlı kalkan (referans)

Sonuçlar (Temmuz 2023, 31 gün ortalaması, referansa göre fark)
Kod:
Durum Kalkansız Tabak tipi Fansız hazır Gündüz, açık, rüzgarsız +4,8 °C +1,1 °C +0,9 °C Gündüz, açık, rüzgarlı +2,3 °C +0,5 °C +0,4 °C Gündüz, bulutlu +1,2 °C +0,3 °C +0,2 °C Gece -0,6 °C -0,2 °C -0,1 °C Günlük maksimum +5,6 °C +1,3 °C +1,0 °C

Çıkarımlar
  • Kalkansız ölçüm yaz gündüzü tamamen güvenilmez: maksimumda 5-6 derece fazla.
  • Ev yapımı tabak tipi kalkan hazır fansız kalkana çok yakın; parası olmayan için mükemmel çözüm.
  • Gece kalkansız sensör biraz düşük okuyor: açık gökyüzüne ışıma yapıyor.
  • Rüzgar, fansız kalkanların hatasını yarıya indiriyor.

Kalibrasyon için basit yöntem
Sensörlerinizi bir kez ortak bir ortamda (gölgede, kutu içinde) 24-48 saat yan yana tutun; aradaki sabit farkı not edin. Tek sensörünüz varsa en yakın resmi istasyonla bulutlu ve rüzgarlı günlerde karşılaştırın; bu günlerde kalkan hatası en az olduğu için kalan fark kalibrasyon farkıdır.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • nihatkurt, zonguldakGozlem, BulutKovalayan, celal77, bulent_antalya, sakaryameteo566, zonguldak77, mugla86, kastamonuhavasi, aydoganu, SamsunliMelek, oguzyildiz, emine.ozkan
Alıntı

Bu Konudaki Mesajlar
Sensör Kalibrasyonu ve Radyasyon Kalkanı Deneyleri - Yazar: IstasyonHalil - 05.08.2023, 20:08