13.09.2025, 20:07
Çanakkale istasyonumun verilerini paylaşıyorum. Benim ölçümümün merkezinde rüzgar var; sıcaklık ve yağış ikinci planda.
İstasyon bilgisi
Ağustos 2025 rüzgar istatistiği
Boğaz etkisi
Yazın Çanakkale'de poyraz neredeyse kesintisiz: ayın %71'i kuzeydoğulu. Karadeniz ile Ege arasındaki basınç farkı Boğaz'da kanalize olup hızlanıyor. Aynı saatlerde Bozcaada'daki bir arkadaşın ölçümü benimkinin yaklaşık %80'i; yani Boğaz'ın içi açık denizden bile daha rüzgarlı olabiliyor.
Neden önemli?
Sıcak dalgası döneminde kuvvetli ve kuru poyraz, orman yangını riskini en yükseğe çıkaran faktör. Bu yüzden rüzgar kayıtlarımı yangın mevsiminde bölge forumunda da paylaşıyorum.
İstasyon bilgisi
Kod:
Model : Davis Vantage Pro2, fansız kalkan, sensör 1,5 m
Rüzgar : 10 m direk, hamle kaydı 2,5 sn, yön 16 sektör
Not : Boğaz eksenine (KD-GB) açık konumAğustos 2025 rüzgar istatistiği
Kod:
Yön dağılımı : KD (poyraz) %71 | K %9 | GB (lodos) %6 | diğer %14
Ortalama hız : 17,4 knot
10 dk ortalaması 20 knot üstü saat oranı: %38
En kuvvetli hamle: 38 knot, KD (3 Ağustos 15:40)
Sıcaklık : ort 26,2 °C | en yüksek 36,4 °C (1 Ağustos)Boğaz etkisi
Yazın Çanakkale'de poyraz neredeyse kesintisiz: ayın %71'i kuzeydoğulu. Karadeniz ile Ege arasındaki basınç farkı Boğaz'da kanalize olup hızlanıyor. Aynı saatlerde Bozcaada'daki bir arkadaşın ölçümü benimkinin yaklaşık %80'i; yani Boğaz'ın içi açık denizden bile daha rüzgarlı olabiliyor.
Neden önemli?
Sıcak dalgası döneminde kuvvetli ve kuru poyraz, orman yangını riskini en yükseğe çıkaran faktör. Bu yüzden rüzgar kayıtlarımı yangın mevsiminde bölge forumunda da paylaşıyorum.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)