Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
Sonunda karar verdim: Ürgüp'teki bahçeye bir istasyon kuruyorum. Amacım iki şey: fotoğraf planlaması (rüzgar, nem, basınç düşüşü ile bulut oluşumunu önceden kestirmek) ve foruma düzenli ölçüm göndermek. Halil'in rehberini okudum, yer hazır: çim alan, duvara 6 m, güneye açık, anemometre için 4 m'lik direk.
İki seçenek arasında kaldım: - Ecowitt WS90 (ultrasonik rüzgar, haptik yağış sensörü, hepsi bir arada, güneş paneli) + GW2000 ağ geçidi.
- Davis Vantage Pro2 kablosuz, fansız kalkan, klasik kepçeli yağış ölçer, konsol.
Fiyat farkı büyük, Davis yaklaşık üç kat. Sorularım:
- Ultrasonik rüzgar sensörü hareketli parça olmadığı için bakım istemiyor deniyor; Kapadokya'nın tozu ve kışın kırağısı sorun olur mu?
- Haptik yağış sensörü (damlaların vuruşunu sayan) kepçeli kadar güvenilir mi?
- Sıcaklık doğruluğu için WS90'ın kalkanı yeterli mi, yoksa ayrı sensör mü gerekir?
- Kışın Ürgüp'te -15 °C oluyor; hangisi pil ve panel açısından daha dayanıklı?
- Verileri foruma ve Weather Underground'a göndermek ikisinde de kolay mı?
Bütçe önemli ama beş yıl kullanacağım bir şey için doğru olanı almayı tercih ederim. Deneyimi olan herkesin görüşü değerli, teşekkürler.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Beklediğim soru. Kısa karşılaştırma tablom (kendi deneyimim ve forumdaki 6-7 kullanıcının notları):
Kod: Özellik WS90 + GW2000 Davis VP2 (fansız)
Sıcaklık ±0,5 °C, kalkan zayıf ±0,3 °C, kalkan iyi
Nem sensörü 2-3 yılda kayar 5+ yıl stabil
Rüzgar ultrasonik, bakımsız kepçeli, yatak 3-5 yıl
Yağış haptik, hafif yağışta kepçe, kalibre edilir
iyi, sağanakta düşük
Güneş/UV dahil ek modül
Veri erişimi yerel API, WU, kolay WeatherLink, WU, kolay
Fiyat 1x ~3x
Ömür (tahmin) 4-6 yıl 10+ yıl
Sorularına kısaca: 1) Toz ultrasonik yüzeyde birikince hız düşük okur, ayda bir silmek yeter; kırağı sabahları 1-2 saat hata olur. 2) Haptik sensör hafif yağışta iyi, saatte 20 mm üstünde %15-20 eksik sayar; ayrı kepçeli ölçer ekle. 3) WS90'ın kalkanı küçük ve fansız, yazın öğlen 1,5 °C fazla okur; ayrı sensörü fanlı kalkana koy. 4) İkisi de -20'ye dayanır, WS90'a pil yedeği tak. 5) İkisi de kolay.
Önerim: WS90 + ayrı fanlı sıcaklık sensörü + ayrı kepçeli yağış ölçer. Toplam yine Davis'in yarısı.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını 14 üye beğendi
• yozgat646, Sinoptikfaruk, karcuneyt, oktaybayram, eren_izmir, AkinN76, bulutyeliz, Radartuncay, faruk02, caglart, ertugrul_280, burak_60, Radarmuharrem, kaanmeteo
Konu: 0
Alınan Beğeni: 3 mesajda 3
Verilen Beğeni: 19
(07.09.2026, 05:14)IstasyonHalil Yazdı: Beklediğim soru. Kısa karşılaştırma tablom (kendi deneyimim ve forumdaki 6-7 kullanıcının notları): (kod) Sorularına kısaca: 1) Toz ultrasonik yüzeyde birikince hız düşük okur, ayda bir silmek yeter; kırağı sabahları... ECMWF sıcaklık tahmini Rize için 2 derece yüksek kalmış.
Her sabah 07:00 ölçümü, Rize
Konu: 3
Alınan Beğeni: 97 mesajda 244
Verilen Beğeni: 218
(07.09.2026, 02:56)BulutKovalayan Yazdı: Sonunda karar verdim: Ürgüp'teki bahçeye bir istasyon kuruyorum. Amacım iki şey: fotoğraf planlaması (rüzgar, nem, basınç düşüşü ile bulut oluşumunu önceden kestirmek) ve foruma düzenli ölçüm göndermek. Halil'in... Yağış toplamı beklentinin altında kaldı, sistem hızlı geçti.
ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:ozane adlı üyenin bu mesajını 1 üye beğendi
• umit86
Alınan Beğeni: 1 mesajda 2
Verilen Beğeni: 27
Aynen, gözlemim de bunu destekliyor; Yozgat sabahtan beri kapalı.
İlk kar hepimizin.
Konu: 19
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
Rüzgar tarafı için deneyimim: geçen yaz bir arkadaşın WS90'ını Çeşme'deki Davis'imin yanına 2 hafta koyduk. Sakin havada (5-10 knot) ikisi neredeyse aynı; 20 knot üstünde WS90 yaklaşık %5 düşük okudu, ani hamlelerde (gust) fark %10'a çıktı. Tuzlu havada ultrasonik yüzeyde tuz kristali birikip bir sabah 0 knot okudu, silince düzeldi. Kapadokya'da tuz yok, toz var; Halil'in dediği gibi ayda bir bez yeter. Bakımsızlık avantajı gerçek; benim Davis yatağını üç yılda iki kez değiştirdim.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Alınan Beğeni: 6 mesajda 21
Verilen Beğeni: 51
Yağış radarında hücre Tekirdağ üzerine geldi, dışarı çıkmayın.
Alınan Beğeni: 2 mesajda 2
Verilen Beğeni: 19
Şunu da ekleyeyim: Dolu tanesi ceviz büyüklüğündeydi, arabalarda hasar var. Herkese iyi akşamlar.
Sıcaklık, nem, rüzgar; gerisi laf.
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
(07.09.2026, 05:14)IstasyonHalil Yazdı: Beklediğim soru. Kısa karşılaştırma tablom (kendi deneyimim ve forumdaki 6-7 kullanıcının notları): (kod) Sorularına kısaca: 1) Toz ultrasonik yüzeyde birikince hız düşük okur, ayda bir silmek yeter; kırağı sabahları... Halil'in 3. maddesinin altını çiziyorum: WS90'ın kendi sıcaklık sensörüyle yazın rekor tartışmasına girme, girersen kaybedersin. Antalya'da denedim, Ağustos öğleninde fanlı Davis'ten 1,8 °C fazla okudu; sabah ve gece fark 0,2. Yani gündüz maksimumların sistematik olarak yüksek çıkar. Ayrı sensör ve fanlı kalkan şart; kalkanı kendin de yapabilirsin, forumda anlatılmıştı. Yağış tarafında da sağanakta düşük okuma doğru; Antalya'da 60 mm'lik bir Ekim yağışında haptik %25 eksik saymıştı.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Alınan Beğeni: 1 mesajda 9
Verilen Beğeni: 31
(07.09.2026, 06:27)leventg328 Yazdı: ECMWF sıcaklık tahmini Rize için 2 derece yüksek kalmış. leventg328 haklı, geçen hafta da benzer bir durum yaşadık.
Doğru diyorsun, bunu ben de istasyonumdan teyit ettim.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 28 mesajda 50
Verilen Beğeni: 100
Ben de yazayım: Yağmur yağıyor, çocuklar su birikintilerinde zıplıyor; iyi ki mevsim var.
Alınan Beğeni: 6 mesajda 21
Verilen Beğeni: 51
Tekirdağ 20°C, yağmurla birlikte hava iyice serinledi.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 3 mesajda 14
Verilen Beğeni: 38
Sinoptik haritada Akdeniz üzerindeki oluk giderek derinleşiyor.
Alınan Beğeni: 1 mesajda 5
Verilen Beğeni: 11
(07.09.2026, 08:21)ozane Yazdı: Yağış toplamı beklentinin altında kaldı, sistem hızlı geçti. Eylül ayı bu kadar sıcak geçmemişti, kayıtlara bakıyorum inanamıyorum.
Konu: 21
Alınan Beğeni: 173 mesajda 1.523
Verilen Beğeni: 162
Kış tarafı benden. Erzurum'da -30'da WS90 gördüm, çalışıyor; ama süper kapasitör Aralık'ta kısa günlerde ve kar kaplı panelde boşalıp sabaha karşı veri kesiyor. Pil yedeği takılıysa sorun yok. Davis'in ISS'i de -30'da çalışır, lityum pil şart, alkalin -20'de ölür. Ürgüp'te -15 ikisine de serin gelir. Panel açısını dik tut ki kar kaysın. Bir de: ultrasonik sensörün üstüne kar yığılınca rüzgar 0 okur; Davis'in kepçesi donunca da 0 okur. Kışın ikisi de sabah 10'a kadar yalan söyler, alışırsın.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
|