31.12.2022, 23:52
Yeni yıl, yeni konu. 2023'ün ilk model konusunu açıyorum; 2021 ve 2022 konuları yakında Arşiv'e taşınacak.
Kısa hatırlatma: Model + saat + parametre. Kıyı / yüksek kesim ayrımı. Fantezi etiketli. Aynı run'ı beş kişi yazmasın, alıntılayıp ekleyin.
Ocak 2023'e girerken:
Benim olasılıklarım: Ocak'ın ilk yarısında Marmara'da kar %10. İkinci yarı için %30. Doğu Anadolu için normal kış, İç Anadolu'da ise kurak geçen Aralık'ın ardından yağışa ihtiyacımız var; ECMWF'nin 10 günlük toplamı İç Anadolu için hâlâ zayıf.
Geçen yıl Boran'la kurduğumuz çıtayı bu yıl aşmak zor, ama model konusunun asıl amacı bu değil: Neyin neden olmadığını anlamak da bir o kadar öğretici. İyi yıllar.
Kısa hatırlatma: Model + saat + parametre. Kıyı / yüksek kesim ayrımı. Fantezi etiketli. Aynı run'ı beş kişi yazmasın, alıntılayıp ekleyin.
Ocak 2023'e girerken:
- Aralık, Avrupa'nın batısında çok güçlü bir sırtla kapandı. Balkanlarda ve Batı Türkiye'de sıcaklıklar normalin epey üzerinde.
- ECMWF EPS Ocak'ın ilk 10 günü için benzer, sıcak bir desen gösteriyor. İkinci yarı için yayılım artıyor, AO'nun negatife dönmesiyle bir değişim sinyali var ama zayıf.
- La Niña hâlâ sürüyor, ancak zayıflama eğiliminde. Stratosferde polar vorteks güçlü; bu durum soğuğun kutupta kilitli kalmasına yardım ediyor.
Benim olasılıklarım: Ocak'ın ilk yarısında Marmara'da kar %10. İkinci yarı için %30. Doğu Anadolu için normal kış, İç Anadolu'da ise kurak geçen Aralık'ın ardından yağışa ihtiyacımız var; ECMWF'nin 10 günlük toplamı İç Anadolu için hâlâ zayıf.
Geçen yıl Boran'la kurduğumuz çıtayı bu yıl aşmak zor, ama model konusunun asıl amacı bu değil: Neyin neden olmadığını anlamak da bir o kadar öğretici. İyi yıllar.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)