Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
Üç yıl Netatmo kullandıktan sonra Nisan 2025'te Davis Vantage Pro2'ye (fanlı kalkan) geçtim; Netatmo'yu söküp atmadım, altı ay yan yana çalıştırdım. Antalya Muratpaşa, 2 m, çim, iki cihaz arası 2 m. Sonuçlar, özellikle Netatmo ile "rekor" ölçüp paylaşanlar için:
Kod: Nisan-Ekim 2025 Davis (fanlı) Netatmo (kendi kılıfı) Fark
Ort. günlük maksimum 31,6 °C 33,1 °C +1,5
Ort. günlük minimum 21,9 °C 21,7 °C -0,2
En büyük anlık fark - - +3,4 (14.08 15:20)
Nem, ort. gündüz %54 %47 -7
Nem, ort. gece %71 %70 -1
Basınç (indirgenmiş) - - ±0,5 hPa, sorun yok
Yorumlar:- Netatmo'nun dış modülünün radyasyon kalkanı yok; güneş gören her saat fazla okuyor. Kuzeye bakan gölgeli bir yere astım, yine de öğleden sonra yansıyan ışıkla 1,5 derece şişti. 14 Ağustos'ta 3,4 derece: Netatmo 41,9, Davis 38,5. Tahmin edin sosyal medyaya hangisi düştü.
- Gece değerleri neredeyse aynı; yani Netatmo minimum sıcaklık için güvenilir, maksimum için değil.
- Nem sensörü gündüz %7 düşük okuyor, bu da sensörün ısınmasıyla ilgili: ısınan sensör bağıl nemi düşük hesaplar. Hissedilen sıcaklık hesabına giren nem yanlışsa hissedilen de yanlış.
- Basınç ve gece sıcaklığı için Netatmo yeterli; sıcak iklimde gündüz maksimumu için değil.
Bu tabloyu yazmamın nedeni Netatmo'yu kötülemek değil; iç mekân kullanımı ve basit takip için iyi cihaz. Ama Antalya'da Ağustos maksimumunu Netatmo ile ölçüp "rekor" demeyin; en az 1,5 derece hediye alıyorsunuz.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını 16 üye beğendi
• bulutKiymet, Duygu.Aydin, Kubra660, baris_992, aktass62, yozgat646, Sultan_97, hakanm84, caglart, kayserifirtina, veyselmutlu, ilhandemirci, vedatmeteo, KarAvcisi34, KaradenizYagmur, bilgin99
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Temiz karşılaştırma, tablo için teşekkürler. Netatmo dış modülü tasarım olarak duvara asılmak için yapılmış, kendisi hem sensör hem kılıf; ışınım hatası kaçınılmaz. İstersen üçüncü bir seçenek: Netatmo modülünü fansız bir pasif kalkanın içine yerleştirmek. Bursa'da bir arkadaşta denedik, gündüz fark +1,5'ten +0,6'ya indi; fanlı kalkana koymak modül boyutundan dolayı zor. Nem sapması da kalkanla yarıya indi, senin "ısınan sensör düşük nem" açıklaman doğru.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 6 mesajda 17
Verilen Beğeni: 30
(21.10.2025, 22:50)IstasyonHalil Yazdı: Temiz karşılaştırma, tablo için teşekkürler. Netatmo dış modülü tasarım olarak duvara asılmak için yapılmış, kendisi hem sensör hem kılıf; ışınım hatası kaçınılmaz. İstersen üçüncü bir seçenek: Netatmo modülünü fansız... Kar yağışı için nem ve sıcaklık dışında neye bakmalıyız?
Yozgat yağmurları anlatılmaz, yaşanır.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 116 mesajda 277
Verilen Beğeni: 131
Sıcaklık sıfırın biraz üzerinde bile olsa lapa lapa yağabilir, nem yeterliyse. Kolay gelsin.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
Bu tür karşılaştırmalar, forumun "gözlem kalitesi" ilkesinin en somut hali; teşekkürler. Bir genelleme: cihaz sınıfı ne olursa olsun, gece minimumları neredeyse her sensörde tutar, gündüz maksimumları ise kalkan ve havalandırmaya bağlıdır. Dolayısıyla forumda paylaşılan "en düşük" değerlere güvenmek kolay, "en yüksek" değerlerde cihaz ve kurulum sorulmalı. SicakDalga'nın yıllardır sorduğu "istasyon adı ve saat" sorusunun teknik gerekçesi bu tabloda.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Konu: 19
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
(21.10.2025, 19:44)SicakDalga07 Yazdı: Üç yıl Netatmo kullandıktan sonra Nisan 2025'te Davis Vantage Pro2'ye (fanlı kalkan) geçtim; Netatmo'yu söküp atmadım, altı ay yan yana çalıştırdım. Antalya Muratpaşa, 2 m, çim, iki cihaz arası 2 m. Sonuçlar, özellikle... Netatmo'nun rüzgar modülünü de bir yaz kullanmıştım, ultrasonik ve bakımsız; sakin havada iyi, 20 knot üstünde %10 düşük okudu ve tuzlu spreyde bir sabah tamamen sustu. Sıcaklık tarafında SicakDalga'nın tablosuna tek itirazım yok, Çeşme'de de gündüz farkı +1,2 idi, meltem biraz kurtarıyordu. Davis'e geçince ilk fark ettiğim, öğle maksimumunun "daha sıkıcı" olmasıydı; rekor gitti, doğruluk geldi.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Alınan Beğeni: 41 mesajda 96
Verilen Beğeni: 74
(21.10.2025, 19:44)SicakDalga07 Yazdı: Üç yıl Netatmo kullandıktan sonra Nisan 2025'te Davis Vantage Pro2'ye (fanlı kalkan) geçtim; Netatmo'yu söküp atmadım, altı ay yan yana çalıştırdım. Antalya Muratpaşa, 2 m, çim, iki cihaz arası 2 m. Sonuçlar, özellikle... Tutar mı sorusunun cevabı: zemin sıcaklığı sıfırın altındaysa evet.
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Doğrulama için not: Antalya'daki Netatmo kullanıcılarının gündüz verisiyle ECMWF'yi karşılaştırınca model 1,5 derece "soğuk" çıkıyordu; SicakDalga'nın tablosu bunu açıkladı, model değil sensör sıcak. Doğrulama setinden Netatmo gündüz verilerini çıkarıyorum, gece verileri kalıyor. Cihaz karşılaştırması bir başlık, model karnesi düzeltmesi bedava.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alınan Beğeni: 53 mesajda 137
Verilen Beğeni: 111
Kar sevenler toplanın, bu hafta sonu Marmara için ciddi bir sinyal var. ❄️
Bu kış Yalova için en az bir kez lapa lapa kar görmek istiyorum.
Beyaz örtü sevdalısı.
Alınan Beğeni: 65 mesajda 146
Verilen Beğeni: 121
Elektrikler gitti, jeneratörle yazıyorum; Ege fırtınası ciddi.
barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:barank adlı üyenin bu mesajını 1 üye beğendi
• sedatKar
Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
Ürgüp için istasyon düşünüyorum ve Netatmo ile başlamak aklımdaydı, bütçe dostu diye. Bu tabloya göre gece ve basınç için yeter, gündüz maksimumlarına güvenilmez; peki bulut ve fotoğraf planlaması için (basınç düşüşü, nem artışı) yeterli olur mu, yoksa baştan doğru cihaza mı gideyim? Teşekkürler SicakDalga, tablo çok açıklayıcı.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
(24.10.2025, 21:26)BulutKovalayan Yazdı: Ürgüp için istasyon düşünüyorum ve Netatmo ile başlamak aklımdaydı, bütçe dostu diye. Bu tabloya göre gece ve basınç için yeter, gündüz maksimumlarına güvenilmez; peki bulut ve fotoğraf planlaması için (basınç düşüşü... BulutKovalayan, senin amacın için Netatmo idare eder: basınç eğilimi doğru, nem eğilimi (mutlak değeri değil, artış-azalış yönü) doğru, gece sıcaklığı doğru. Bulut oluşumu için eğilim yeter, mutlak değer gerekmez. Ama foruma ölçüm göndermeyi ve yaz maksimumlarını düşünüyorsan Halil'in kalkan çözümüyle başla ya da bir yıl bekleyip doğru cihaza git. Ben iki kez ödedim; sen bir kez öde.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Alınan Beğeni: 65 mesajda 146
Verilen Beğeni: 121
İzmir şu an 18°C, dolu bitti, yağmur devam ediyor.
Konu: 24
Alınan Beğeni: 167 mesajda 1.374
Verilen Beğeni: 150
(21.10.2025, 19:44)SicakDalga07 Yazdı: Üç yıl Netatmo kullandıktan sonra Nisan 2025'te Davis Vantage Pro2'ye (fanlı kalkan) geçtim; Netatmo'yu söküp atmadım, altı ay yan yana çalıştırdım. Antalya Muratpaşa, 2 m, çim, iki cihaz arası 2 m. Sonuçlar, özellikle... Kışçı katkısı: Netatmo'yu 2021-2023 arasında Çekmeköy'de kullandım, kar günlerinde gece minimumları MGM'nin yakın istasyonuyla 0,3 derece içinde tuttu, güvenilirdi. Ama kar yağarken dış modülün üstüne kar birikince nem sensörü %100'de kaldı ve modül üç gün "yağış yok" gibi davrandı; kar ölçümü zaten elle. Kısacası: Netatmo ile kışı takip edebilirsin, yazı SicakDalga'nın tablosu yüzünden edemezsin.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alınan Beğeni: 18 mesajda 48
Verilen Beğeni: 79
Bu yağış nihayet baraj seviyelerini biraz yükseltir.
|