Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Netatmo'dan Davis VP2'ye geçiş: 6 ay yan yana karşılaştırma (Nisan-Ekim 2025)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Üç yıl Netatmo kullandıktan sonra Nisan 2025'te Davis Vantage Pro2'ye (fanlı kalkan) geçtim; Netatmo'yu söküp atmadım, altı ay yan yana çalıştırdım. Antalya Muratpaşa, 2 m, çim, iki cihaz arası 2 m. Sonuçlar, özellikle Netatmo ile "rekor" ölçüp paylaşanlar için:

Kod:
Nisan-Ekim 2025 Davis (fanlı) Netatmo (kendi kılıfı) Fark Ort. günlük maksimum 31,6 °C 33,1 °C +1,5 Ort. günlük minimum 21,9 °C 21,7 °C -0,2 En büyük anlık fark - - +3,4 (14.08 15:20) Nem, ort. gündüz %54 %47 -7 Nem, ort. gece %71 %70 -1 Basınç (indirgenmiş) - - ±0,5 hPa, sorun yok

Yorumlar:
  • Netatmo'nun dış modülünün radyasyon kalkanı yok; güneş gören her saat fazla okuyor. Kuzeye bakan gölgeli bir yere astım, yine de öğleden sonra yansıyan ışıkla 1,5 derece şişti. 14 Ağustos'ta 3,4 derece: Netatmo 41,9, Davis 38,5. Tahmin edin sosyal medyaya hangisi düştü.
  • Gece değerleri neredeyse aynı; yani Netatmo minimum sıcaklık için güvenilir, maksimum için değil.
  • Nem sensörü gündüz %7 düşük okuyor, bu da sensörün ısınmasıyla ilgili: ısınan sensör bağıl nemi düşük hesaplar. Hissedilen sıcaklık hesabına giren nem yanlışsa hissedilen de yanlış.
  • Basınç ve gece sıcaklığı için Netatmo yeterli; sıcak iklimde gündüz maksimumu için değil.

Bu tabloyu yazmamın nedeni Netatmo'yu kötülemek değil; iç mekân kullanımı ve basit takip için iyi cihaz. Ama Antalya'da Ağustos maksimumunu Netatmo ile ölçüp "rekor" demeyin; en az 1,5 derece hediye alıyorsunuz.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • bulutKiymet, Duygu.Aydin, Kubra660, baris_992, aktass62, yozgat646, Sultan_97, hakanm84, caglart, kayserifirtina, veyselmutlu, ilhandemirci, vedatmeteo, KarAvcisi34, KaradenizYagmur, bilgin99
Alıntı
Temiz karşılaştırma, tablo için teşekkürler. Netatmo dış modülü tasarım olarak duvara asılmak için yapılmış, kendisi hem sensör hem kılıf; ışınım hatası kaçınılmaz. İstersen üçüncü bir seçenek: Netatmo modülünü fansız bir pasif kalkanın içine yerleştirmek. Bursa'da bir arkadaşta denedik, gündüz fark +1,5'ten +0,6'ya indi; fanlı kalkana koymak modül boyutundan dolayı zor. Nem sapması da kalkanla yarıya indi, senin "ısınan sensör düşük nem" açıklaman doğru.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • gokyuzunuray, ozk, elazig70, bernaruzgar, gokyuzuEsra, aktas_nevsehir, bayrak79
Alıntı
(21.10.2025, 22:50)IstasyonHalil Yazdı: Temiz karşılaştırma, tablo için teşekkürler. Netatmo dış modülü tasarım olarak duvara asılmak için yapılmış, kendisi hem sensör hem kılıf; ışınım hatası kaçınılmaz. İstersen üçüncü bir seçenek: Netatmo modülünü fansız...
Kar yağışı için nem ve sıcaklık dışında neye bakmalıyız?
Yozgat yağmurları anlatılmaz, yaşanır.
[-] NiluferC498 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • eren_izmir, cemc
Alıntı
Sıcaklık sıfırın biraz üzerinde bile olsa lapa lapa yağabilir, nem yeterliyse. Kolay gelsin.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • Bayram_Nevsehir, taskinb, Bayram_Van, erzurum95, hamza.uslu, SicakDalga07
Alıntı
Bu tür karşılaştırmalar, forumun "gözlem kalitesi" ilkesinin en somut hali; teşekkürler. Bir genelleme: cihaz sınıfı ne olursa olsun, gece minimumları neredeyse her sensörde tutar, gündüz maksimumları ise kalkan ve havalandırmaya bağlıdır. Dolayısıyla forumda paylaşılan "en düşük" değerlere güvenmek kolay, "en yüksek" değerlerde cihaz ve kurulum sorulmalı. SicakDalga'nın yıllardır sorduğu "istasyon adı ve saat" sorusunun teknik gerekçesi bu tabloda.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • orcun.sahin, MeteoSule, tugayMeteo, gulizar947, Meteoosman, vanliserdar, leventg328, barank, ModelciKemal
Alıntı
(21.10.2025, 19:44)SicakDalga07 Yazdı: Üç yıl Netatmo kullandıktan sonra Nisan 2025'te Davis Vantage Pro2'ye (fanlı kalkan) geçtim; Netatmo'yu söküp atmadım, altı ay yan yana çalıştırdım. Antalya Muratpaşa, 2 m, çim, iki cihaz arası 2 m. Sonuçlar, özellikle...
Netatmo'nun rüzgar modülünü de bir yaz kullanmıştım, ultrasonik ve bakımsız; sakin havada iyi, 20 knot üstünde %10 düşük okudu ve tuzlu spreyde bir sabah tamamen sustu. Sıcaklık tarafında SicakDalga'nın tablosuna tek itirazım yok, Çeşme'de de gündüz farkı +1,2 idi, meltem biraz kurtarıyordu. Davis'e geçince ilk fark ettiğim, öğle maksimumunun "daha sıkıcı" olmasıydı; rekor gitti, doğruluk geldi.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • isikn73, meteosinan, SivasMeteo945, Hayriye_Usak, MuglaliSeyma, meteoleyla
Alıntı
(21.10.2025, 19:44)SicakDalga07 Yazdı: Üç yıl Netatmo kullandıktan sonra Nisan 2025'te Davis Vantage Pro2'ye (fanlı kalkan) geçtim; Netatmo'yu söküp atmadım, altı ay yan yana çalıştırdım. Antalya Muratpaşa, 2 m, çim, iki cihaz arası 2 m. Sonuçlar, özellikle...
Tutar mı sorusunun cevabı: zemin sıcaklığı sıfırın altındaysa evet.
Alıntı
Doğrulama için not: Antalya'daki Netatmo kullanıcılarının gündüz verisiyle ECMWF'yi karşılaştırınca model 1,5 derece "soğuk" çıkıyordu; SicakDalga'nın tablosu bunu açıkladı, model değil sensör sıcak. Doğrulama setinden Netatmo gündüz verilerini çıkarıyorum, gece verileri kalıyor. Cihaz karşılaştırması bir başlık, model karnesi düzeltmesi bedava.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • selmagozlem, hatay61, AsliEkinci78, tugrul698, zekii81
Alıntı
Kar sevenler toplanın, bu hafta sonu Marmara için ciddi bir sinyal var. ❄️

Bu kış Yalova için en az bir kez lapa lapa kar görmek istiyorum.
Beyaz örtü sevdalısı.
Alıntı
Elektrikler gitti, jeneratörle yazıyorum; Ege fırtınası ciddi.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sedatKar
Alıntı
Ürgüp için istasyon düşünüyorum ve Netatmo ile başlamak aklımdaydı, bütçe dostu diye. Bu tabloya göre gece ve basınç için yeter, gündüz maksimumlarına güvenilmez; peki bulut ve fotoğraf planlaması için (basınç düşüşü, nem artışı) yeterli olur mu, yoksa baştan doğru cihaza mı gideyim? Teşekkürler SicakDalga, tablo çok açıklayıcı.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • taskinb, yagmur_Asli, enes_89
Alıntı
(24.10.2025, 21:26)BulutKovalayan Yazdı: Ürgüp için istasyon düşünüyorum ve Netatmo ile başlamak aklımdaydı, bütçe dostu diye. Bu tabloya göre gece ve basınç için yeter, gündüz maksimumlarına güvenilmez; peki bulut ve fotoğraf planlaması için (basınç düşüşü...
BulutKovalayan, senin amacın için Netatmo idare eder: basınç eğilimi doğru, nem eğilimi (mutlak değeri değil, artış-azalış yönü) doğru, gece sıcaklığı doğru. Bulut oluşumu için eğilim yeter, mutlak değer gerekmez. Ama foruma ölçüm göndermeyi ve yaz maksimumlarını düşünüyorsan Halil'in kalkan çözümüyle başla ya da bir yıl bekleyip doğru cihaza git. Ben iki kez ödedim; sen bir kez öde.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • aydin337, melike355, ertugrul_280, umit86, GulbaharPehlivan65, engink96
Alıntı
İzmir şu an 18°C, dolu bitti, yağmur devam ediyor.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • meteofikret, Serap.Yalova, bulutSule, Gulsum_Karabuk, VanMeteo543, Cansu_Sivas, meteosevil, TulayD_Mardin, Serife10
Alıntı
Kışçı katkısı: Netatmo'yu 2021-2023 arasında Çekmeköy'de kullandım, kar günlerinde gece minimumları MGM'nin yakın istasyonuyla 0,3 derece içinde tuttu, güvenilirdi. Ama kar yağarken dış modülün üstüne kar birikince nem sensörü %100'de kaldı ve modül üç gün "yağış yok" gibi davrandı; kar ölçümü zaten elle. Kısacası: Netatmo ile kışı takip edebilirsin, yazı SicakDalga'nın tablosu yüzünden edemezsin.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • Hulya.Kirikkale, yagmur_Yasemin, Buse.Usak, musa_58, kastamonuhavasi
Alıntı
Bu yağış nihayet baraj seviyelerini biraz yükseltir.
[-] NazliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • selcuk_756, MusHavasi, yasar_423, SaadetFirtina, sevim_08
Alıntı