Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Şubat 2026 İstanbul kar olayında modeller: 5 gün önceden kim gördü?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
20-22 Şubat 2026 İstanbul kar olayının tozu duruldu, Kar Avcısı'nın gözyaşları kurudu; şimdi kış karnesi zamanı. Soru basit: olaydan 5 gün önce (15 Şubat 12z) hangi model ne dedi ve ne oldu?

Gerçekleşen
20 Şubat gecesi başlayan poyrazla birlikte 850 hPa İstanbul üzerinde -7,5 °C'ye indi (Kandilli radyosonda, 21 Şubat 00z). Kar 21 Şubat 02:00-22 Şubat 14:00 arasında aralıklı yağdı. Kalınlıklar: Çekmeköy 24 cm, Sarıyer 19 cm, Kadıköy sahil 6 cm, Bakırköy 4 cm, Çatalca 31 cm. Forumun canlı takip başlığı 430 mesaj.

15 Şubat 12z (120 saat önce)
  • ECMWF: 850 hPa -6, poyraz, İstanbul'a kar; Anadolu Yakası yüksekleri 10-15 cm. Güçlü sinyal, konum doğru, miktar az.
  • GFS: 850 hPa -3, sistem Karadeniz'e kaçıyor, İstanbul'a yağmur ve sulu kar. Yani yok dedi.
  • ICON: 120 saat sınırında; 850 hPa -5, kar var ama zayıf.
  • GEFS: Üyelerin %35'i 850 hPa -6 altı.
  • EPS: Üyelerin %60'ı -6 altı.

17 Şubat 12z (72 saat önce)
ECMWF -7, 15-25 cm yüksekler. GFS nihayet -5'e geldi, 5-10 cm. ICON -7, 20 cm. GEFS %65, EPS %85. Bu noktada MGM sarı kod verdi, ertesi gün turuncuya çevirdi.

19 Şubat 12z (24 saat önce)
Herkes aynı yerde: -7/-8, 15-30 cm yükseklerde. ICON kıyı için 5 cm dedi, doğru çıktı; ECMWF kıyıya 10 cm verdi, biraz fazla. GFS son gün 'ben de görmüştüm' moduna girdi, görmemişti.

Karne
ECMWF: 5 gün önce yönü doğru gördü, miktar 2 gün sonra oturdu. 9 puan.
ICON: Sınırında girdi, girdiği andan itibaren kıyı-iç ayrımını en iyi o yaptı. 8 puan.
GFS: 72 saat kala uyandı. 4 puan. Sezon ortalaması da bu civarda.
EPS: 5 gün önce %60 ile en erken güvenilir sinyal. Ensemble rehberi bir kez daha haklı.

Ders
Beş gün önceden İstanbul karı görmek istiyorsanız EPS yüzdesine bakın; operasyonel GFS'e bakan hafta boyunca 'yok' diye gezdi. Kar Avcısı, 15 Şubat gecesi 'ECMWF gördü' başlığını açarken haklıydın, ama miktar konusunda 'yarım metre' dediğini de arşiv hatırlıyor.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alıntı
Yarım metre Çatalca için demiştim, 31 cm oldu, yüzde 60 tutturdum, bu forumda GFS'ten iyi bir skor. Şaka bir yana: 15 Şubat gecesi EPS %60'ı görünce takip başlığını açmam bu forumun en doğru kararlarından biriydi; Ayşe'nin rehberi olmasa operasyonel GFS'e bakıp beklerdim. 24 cm Çekmeköy, 2022'den sonraki en iyi kalınlık; kar tahtası fotoğrafını betimlemeye kelime bulamıyorum.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • meteosenay, Sinoptikfaruk, tamery349, karshavasi, meteomahmut, karamanlisema, bulutKiymet, yagmur_Yasemin, IgdirHavasi, CerenFirtina, aydin67, KaradenizYagmur, fatihkar, BulutKovalayan, sema.alkan
Alıntı
Sinoptik açıdan GFS'in neden ıskaladığını ekleyeyim: 15 Şubat'ta GFS, Sibirya yüksek basıncının batı uzantısını 6-8 hPa zayıf çözdü; bu yüzden Karadeniz üzerindeki soğuk hava kütlesi Balkanlar'a değil kuzeye yöneldi. ECMWF ve EPS yüksek basıncı doğru güçte tuttu. Yani hata İstanbul'da değil, 2.000 km kuzeydoğuda, Hazar'ın kuzeyindeydi. Uzun vadede küçük bir basınç hatası, İstanbul'da kar ile yağmur arasındaki fark oluyor.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • selcukMeteo, MeteoYesim, OnerS91, perihanfirtina, tugrul_772, Sude_meteo, Sinoptikenes, rustu_hava, sukruelmas, erolb, balikesir83, haydar166, sanliurfaHavasi, karsoner, eskisehirFirtina, Hayriye_Usak
Alıntı
Bursa'yı ekleyeyim: Nilüfer 21 Şubat 22:00-22 Şubat 10:00 arası 14 cm, Uludağ Sarıalan 65 cm. 15 Şubat 12z'de ECMWF Bursa'ya 10 cm, GFS 0, ICON 8. Yine aynı sıra. Ölçüm notu: kar tahtasında 14 cm, ama 3 nokta ortalaması 12 cm; ıslak kar kendi ağırlığıyla oturdu. Su eşdeğeri 13 mm; 1:9 oranı, Ayşe'nin tablosuyla uyumlu.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • sinoptikdogukan, polat_adana, gokyuzuEbru, enderKar, bartinmeteo226, DamlaFirtina, kar_Gulsum, balikesirliumit
Alıntı
Kar için umutlanmayın, Marmara kıyısında yağmura döner.

Kusura bakma ama Çanakkale için bu kadar yüksek kar beklentisi bence gerçekçi değil.
[-] Sinoptikcem adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • dogant
Alıntı
Güzel karne. Yalnız GFS'e haksızlık etmeyelim, bir kez: 12 Şubat 00z, yani olaydan 9 gün önce GFS'in bir run'ı İstanbul'a -8 ve 30 cm vermişti, ECMWF o gün hiç görmüyordu. Sonra GFS kendi senaryosundan vazgeçti, ECMWF 15'inde aldı. Yani 'GFS uzun vadede fantezi' derken bazen fantezinin gerçekleştiğini de kaydedelim; sorun GFS'in görmemesi değil, gördüğünde tutunamaması.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • senol310, kenan_canakkale, Tanriverdi_Tekirdag, sinoptikcan, UnluM65, havacisedat, gokyuzuEbru, yunus_malatya, sirnakmeteo980, BulutKovalayan, IstasyonHalil, osmaniyeliguler, handeo870, tarik.kara
Alıntı
(26.02.2026, 22:08)ModelciKemal Yazdı: 20-22 Şubat 2026 İstanbul kar olayının tozu duruldu, Kar Avcısı'nın gözyaşları kurudu; şimdi kış karnesi zamanı. Soru basit: olaydan 5 gün önce (15 Şubat 12z) hangi model ne dedi ve ne oldu? Gerçekleşen 20 Şubat gecesi...
Kar için Marmara üzerindeki soğuk hava gölü çok önemli.
Beyaz örtü sevdalısı.
Alıntı
(27.02.2026, 17:14)HavaAdmin Yazdı: Güzel karne. Yalnız GFS'e haksızlık etmeyelim, bir kez: 12 Şubat 00z, yani olaydan 9 gün önce GFS'in bir run'ı İstanbul'a -8 ve 30 cm vermişti, ECMWF o gün hiç görmüyordu. Sonra GFS kendi senaryosundan vazgeçti, ECMWF...
Kabul; 12 Şubat 00z run'ı arşivimde var ve ben o gün 'fantezi' yazmışım, arşiv beni de hatırlıyor. Ama 30 üyeden 2'si veriyordu, o run'a dayanıp başlık açmak o gün de yanlıştı; sonuç doğru çıktı diye yöntem doğru olmaz. GFS'e 4 puanı 'tutunamama' için veriyorum, 'görmeme' için değil. Kayda geçsin.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • MeteoSule, SeldaGozlem, bayram_797, erhanc08, gul83, NeslihanGozlem, kardursun, Zonguldak904, orhanKar, karalperen
Alıntı
Hava sıcaklığı -1°C iken kar yağar mı?
[-] meteosevil adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Tugba89
Alıntı
Kayseri için kar beklentisi yine boşa çıkarsa üzülürüm.

Bu kış Kayseri için kar demek zor, deniz suyu çok sıcak.
[-] cemil77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • muglaliipek
Alıntı
Aynı olayda Erzurum'da ne oldu diye bakan yoksa ben yazayım: hiçbir şey. 850 hPa -6, bizim için ılık, kar bile yağmadı, mevcut 41 cm örtü sadece durdu. Sistem Marmara'ya soğuk taşırken biz güneybatılı akışta kaldık. İstanbul'a 24 cm yağdığı gece Erzurum'da -9 vardı, yani sizden sadece 4 derece soğuktuk; bu bize göre bahar. Kar Avcısı'nı tebrik ederim, hak ettiniz.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • rukiye_71, sibel_karabuk, Meryem_78, BartinliSevda, HavaAdmin, serdarkar, kastamonuhavasi, karbekir, DamlaFirtina, havaGulten
Alıntı
Kar yağışı için nem neden önemli, biri kısaca açıklayabilir mi?
Alıntı
Çeşme'de aynı gece 5 °C ve 35 knot poyraz, dalga 3 metre, tekneler bağlı, yağış yok. Kar sevincinizi Ege'den okuyarak kutladık, palmiyeler yerinde. Bir teknik soru: ICON kıyıya 5 cm derken Boğaz etkisini mi çözdü, yoksa şans mı? 7 km ile Boğaz görünür mü?
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • AzraA_Usak, bulutyeliz, Sinoptikefe, Meteobatuhan, MeteoAysel
Alıntı
(28.02.2026, 22:20)EgeliRuzgar Yazdı: Çeşme'de aynı gece 5 °C ve 35 knot poyraz, dalga 3 metre, tekneler bağlı, yağış yok. Kar sevincinizi Ege'den okuyarak kutladık, palmiyeler yerinde. Bir teknik soru: ICON kıyıya 5 cm derken Boğaz etkisini mi çözdü, yoksa...
7 km ile Boğaz'ın kendisi görünmez ama Karadeniz-Marmara arasındaki deniz-kara sıcaklık farkı ve kıyı şeridindeki 2 m sıcaklık gradyanı ICON-EU'da ECMWF'den daha keskin çözülüyor; kıyıda 1 °C, 5 km içeride -1 °C farkını yakalıyor. Şans değil ama Boğaz'ı çözmek de değil; kıyı etkisini doğru çözmek. Bakırköy'ün 4 cm'i ile Çekmeköy'ün 24 cm'i arasındaki fark tam bu.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • EmelA61, koray_aydin, cemal.gunes, yagmur_Asli, sercanKar, semaruzgar, yasaro81, meteosevil, havanazan
Alıntı
İstanbul için bu hafta sonu kar bekleniyor mu?

Katılıyorum, İstanbul için kar demek hep riskli olmuştur.
Alıntı