Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Foruma yeni katıldığımda 'modele bak' deniyordu ama nereye bakacağımı bilmiyordum. Bir ay boyunca ücretsiz kaynakları denedim, karşılaştırmayı paylaşıyorum; yeni üyeler için faydalı olur diye.
1. Windy- Modeller: ECMWF, GFS, ICON, ICON-EU, AROME (Batı Türkiye), ücretsiz sürümde hepsi var
- Artı: En görsel ve en hızlı; rüzgar animasyonu, 850 hPa sıcaklık katmanı, nokta tıklayınca meteogram
- Eksi: Haritalar yumuşatılmış, ensemble yok, arşiv yok, çıktı saati bazen belirsiz
- Kime: Başlangıç, hızlı bakış, fotoğrafçılar (bulut katmanları güzel)
2. Meteociel- Modeller: GFS, ECMWF (temel), ICON, ARPEGE, AROME, GEFS ve EPS diyagramları
- Artı: Ensemble diyagramları (tüm üyeler çizgi çizgi), nokta meteogramı, Fransızca arayüze rağmen sade
- Eksi: Türkiye için nokta seçimi biraz zahmetli, ECMWF haritaları sınırlı, mobilde zor
- Kime: Ensemble okumak isteyen herkes; forumda 'GEFS diyagramı' denince kastedilen bu
3. Tropical Tidbits- Modeller: GFS, ECMWF, ICON, GEFS, EPS, UKMO, CMC; çok geniş
- Artı: Aynı parametreyi modeller arasında yan yana açmak kolay, animasyon akıcı, 6 saatlik yağış dilimleri toplanabilir, arşiv var
- Eksi: Bölge seçimi 'Avrupa' ya da 'Orta Doğu', Türkiye köşede kalıyor; İngilizce
- Kime: Model karşılaştırması ve karne tutanlar
4. Wetterzentrale
Klasik 500 hPa ve yer basıncı haritaları; sinoptik analiz için hâlâ en okunaklı. Ensemble için de 'GFS ENS' sayfası var. Tasarım eski ama işlevsel.
5. ECMWF açık haritalar
Modelin kendi sitesi, temel haritalar ücretsiz. Zoom sınırlı ama kaynak birinci elden.
Benim düzenim
Sabah: Tropical Tidbits'te ECMWF ve GFS 850 hPa'yı yan yana. Öğlen: Meteociel'de Bursa için GEFS diyagramı. Fotoğraf çekeceksem: Windy bulut katmanı. Toplam 10 dakika.
Eksik bıraktığım kaynak varsa ekleyin; MGM'nin kendi model çıktılarına da (WRF) kısaca değinen olursa sevinirim, ben o kısmı bilmiyorum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 19 üye:IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını 19 üye beğendi
• kar_Figen, KaracaS05, DuzceHavasi, tugrul_772, MelekErbas64, havaciugur, ozane, NazlicanAkbas01, Radarahmet, sivas446, alpMeteo, Derya_Sirnak, osmaniyeliguler, erolb, Sinoptikefe, manisafirtina, KaradenizYagmur, havacisahin, cemc
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Güzel derleme, sabit rehbere bağlantı verdim. Eklemeler: Tropical Tidbits'te 'Europe' yerine 'Middle East' bölgesini seçince Türkiye tam ortaya geliyor, çoğu kişi bilmiyor. Windy'nin ECMWF'si 9 km ama görselleştirme için 0,25 dereceye indirgenmiş; Boğaz'daki kıyı farkını orada aramayın. Meteociel'de Türkiye noktası için koordinatı doğrudan URL'ye yazınca nokta seçimi derdi bitiyor.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 13 üye beğendi
• ridvankoc, havacisalih, MelekErbas64, Fatma346, GizemGozlem, salihMeteo, gokyuzuEsra, TurkS00, tarikk, erolguler, aydin67, KarAvcisi34, ardahanhavasi
Konu: 1
Alınan Beğeni: 13 mesajda 30
Verilen Beğeni: 40
Bir ekleme: Ensemble ne demek? Yeni üyeyim, kusura bakmayın.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 1 mesajda 8
Verilen Beğeni: 23
(22.08.2025, 14:56)IstasyonHalil Yazdı: Foruma yeni katıldığımda 'modele bak' deniyordu ama nereye bakacağımı bilmiyordum. Bir ay boyunca ücretsiz kaynakları denedim, karşılaştırmayı paylaşıyorum; yeni üyeler için faydalı olur diye. 1. Windy Modeller: ECMWF... Model tahminlerinde en zayıf halka yerel etkiler.
Ensemble okurum, deterministik inanmam.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Meteociel'in diyagramları için teşekkürler; kışa doğru bir ensemble okuma rehberi yazmayı planlıyorum, orada da aynı kaynağı önereceğim. Eklemek istediğim tek şey: MGM'nin kendi WRF çıktıları kurumsal sitede kamuya açık değil, yalnızca tahmin ürünleri (il il tahmin, uyarılar) var. Yani MGM'nin 'model çıktısına bakmak' diye bir şey amatör için yok; MGM'nin son tahmini ve uyarısı ise her zaman esas alınacak resmi kaynak.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alınan Beğeni: 8 mesajda 11
Verilen Beğeni: 16
Doğru, Sakarya genelde böyle durumlarda daha az etkilenir.
Aynı görüşteyim, sistem güçlenerek geliyor.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 116 mesajda 277
Verilen Beğeni: 131
Eyyam-ı bahur bitmeden bu sıcaklar gitmez, her yıl aynı.
Sıcak dalgası kayıtlara geçti, Güneydoğu Anadolu için tarihi bir yaz.
Alınan Beğeni: 65 mesajda 146
Verilen Beğeni: 121
(22.08.2025, 14:56)IstasyonHalil Yazdı: Foruma yeni katıldığımda 'modele bak' deniyordu ama nereye bakacağımı bilmiyordum. Bir ay boyunca ücretsiz kaynakları denedim, karşılaştırmayı paylaşıyorum; yeni üyeler için faydalı olur diye. 1. Windy Modeller: ECMWF... Kısa vadeli yüksek çözünürlüklü modeller yerel yağışı daha iyi yakalıyor.
Alınan Beğeni: 10 mesajda 25
Verilen Beğeni: 26
(22.08.2025, 14:56)IstasyonHalil Yazdı: Foruma yeni katıldığımda 'modele bak' deniyordu ama nereye bakacağımı bilmiyordum. Bir ay boyunca ücretsiz kaynakları denedim, karşılaştırmayı paylaşıyorum; yeni üyeler için faydalı olur diye. 1. Windy Modeller: ECMWF... Bu grafiği nereden aldınız, kaynak paylaşabilir misiniz?
Konu: 24
Alınan Beğeni: 167 mesajda 1.374
Verilen Beğeni: 150
Windy'nin bir artısını ekleyeyim: kar takip gecelerinde radar ve uydu katmanını modelin üstüne bindirip 'nerede yağıyor, model ne demişti' diye bakmak çok pratik. 2025 Ocak'ta bütün gece Windy radar açıktı. Eksi: 850 hPa -6 çizgisini Windy'de netlikle görmek zor, onun için Wetterzentrale'ye dönüyorum. Yani bende de üçlü düzen var.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alınan Beğeni: 65 mesajda 146
Verilen Beğeni: 121
Deterministik çıktıya tek başına güvenmeyin, ortalamaya bakın.
Bu tahmin hangi çıktıya dayanıyor, 00Z mi 12Z mi?
Alınan Beğeni: 41 mesajda 96
Verilen Beğeni: 74
Bolu için 40 derece görülebilir, öğlen saatlerinde dışarı çıkmayın.
Sıcaklık düşüşü için kuzeyli rüzgar bekliyoruz, henüz görünmüyor.
Konu: 19
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
Rüzgar için Windy'nin knot seçeneği ve ECMWF/ICON arasında geçiş yapabilmesi bizim için yeterli; deniz durumu için dalga katmanı da var. Ama meltem saatini ICON-EU bir saat geç veriyor, ECMWF daha iyi tutturuyor; bunu Windy'de iki modeli aynı noktada karşılaştırarak öğrendim. Kaptanlar için not.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Alınan Beğeni: 11 mesajda 26
Verilen Beğeni: 37
(22.08.2025, 17:14)ModelciKemal Yazdı: Güzel derleme, sabit rehbere bağlantı verdim. Eklemeler: Tropical Tidbits'te 'Europe' yerine 'Middle East' bölgesini seçince Türkiye tam ortaya geliyor, çoğu kişi bilmiyor. Windy'nin ECMWF'si 9 km ama görselleştirme... Bu 26 derecelik sıcaklık normal değil, iklim gerçekten değişiyor.
Alınan Beğeni: 2 mesajda 6
Verilen Beğeni: 31
Bu sıcak dalgasının sonu görünüyor, 21 Ağustos sonrası serinleme var.
Sıcaklar bitmeden serin bir sağanak olsa keşke.
Hava tahmini olasılıktır, kesinlik değil.
|