Konu: 19
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
Selam ekip, hafif bir yaz sohbeti: telefonunuzda hangi hava uygulamaları var ve neden? Yeni üyelerden sık gelen soru, bir başlıkta toplayalım.
Benimkiler:- Rüzgar için: Rüzgar haritası uygulaması, saatlik knot ve hamle gösteren. Alaçatı'ya çıkmadan önce mutlaka bakarım; 3 gün ötesine güvenmem, ertesi gün için gayet iyi.
- Resmi tahmin: MGM'nin uygulaması. Uyarılar için tek kaynak, bildirimleri açık tutuyorum; sarı kod geldiğinde tekneyi bağlamaya gidiyorum.
- Deniz durumu: Dalga yüksekliği ve deniz suyu sıcaklığı için ayrı bir denizcilik uygulaması, yelkenciler bilir.
- Radar: MGM radar sayfası, sağanak yaklaşırken.
Kullanmadıklarım: 15 günlük tahmin gösteren süslü uygulamalar. 10. günde 'güneşli 31 °C' yazan bir uygulama fal bakıyor demektir; Kemal buna kızar, haklı da.
Sorularım:
- Model çıktısına bakanlar hangi siteleri / uygulamaları kullanıyor?
- İstasyon sahipleri verilerini hangi uygulamada takip ediyor?
- Hissedilen sıcaklık için güvenilir bir kaynak var mı? Uygulamalar birbirinden 3-4 derece farklı gösteriyor.
Mağaza linki yok, marka reklamı yok; işlev ve gerekçe konuşalım.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• kenanmeteo, can_85, dogant, kastamonulicoskun, CananFirtina, yalcin107, bulent_antalya, TurkS00, alpMeteo, IstasyonHalil, MeteoNurcan, sedatKar
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Uygulama kullanmıyorum, ham model çıktısı kullanıyorum: 500 ve 850 hPa haritaları için Almanya kaynaklı meşhur harita sitesi, ensemble ve dikey kesitler için Fransız site, uydu ve model karşılaştırma için ABD'li tropikal site; hepsi ücretsiz, hepsi tarayıcıdan. Telefonda tek 'uygulama' bir kısayol klasörü. 15 günlük uygulama tahminleri için Ege'li arkadaş doğru söylemiş: o 'güneşli 31' GFS'in tek bir run'ından çekilmiş rakam, ensemble'ı yok, belirsizliği yok. %100 kesinlikle söylüyorum, hiçbir şey %100 değil.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• konyameteo857, taskinb, orduFirtina, bulutKiymet, musa97, yilmaz83, NazliRuzgar, buseo_tekirdag, IgdirHavasi, mersinlitamer, DamlaFirtina, PalandokenKar, sevim_08, malatyaliumut, havacituran
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
(29.07.2026, 02:26)ModelciKemal Yazdı: Uygulama kullanmıyorum, ham model çıktısı kullanıyorum: 500 ve 850 hPa haritaları için Almanya kaynaklı meşhur harita sitesi, ensemble ve dikey kesitler için Fransız site, uydu ve model karşılaştırma için ABD'li... Benim listem Kemal'inkine yakın, birkaç ek: MGM'nin kendi sayfası (uyarılar, radar, istasyon gözlemleri), ECMWF'nin açık haritaları ve Avrupa şiddetli hava uyarı ağı. Uygulama tahmininde dikkat edilecek nokta: çoğu uygulama ham model sıcaklığını gösterir, MGM tahmini ise meteorolog düzeltmesinden geçer; kıyı ve dağlık yerlerde fark 3-4 derece olur. Uyarı için tek kaynak MGM; uygulamanın kendi 'şiddetli hava' bildirimi resmi uyarı değildir, bunu yeni üyeler karıştırıyor.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 11 üye beğendi
• SemaB_Sakarya, karmusa, enes_89, elazigliemre, bulutKiymet, derya_mugla, semaruzgar, semihMeteo, EgeliRuzgar, gokyuzuEbru, ayhan_77
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
İstasyon tarafından cevap vereyim. Davis için üreticinin kendi bulut uygulaması, Ecowitt için yine üreticinin uygulaması; ikisinden de veriyi Weather Underground'a gönderiyorum, oradan haritada görünüyor. Bir de kendi sunucumda açık kaynaklı bir istasyon yazılımı çalışıyor, grafikleri o çiziyor. Tavsiyem: veriyi tek uygulamaya hapsetmeyin, dışa aktarımı açık olan yazılım seçin; yarın uygulama kapanınca 3 yıllık kayıt gitmesin.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 27 mesajda 92
Verilen Beğeni: 74
(29.07.2026, 09:14)IstasyonHalil Yazdı: İstasyon tarafından cevap vereyim. Davis için üreticinin kendi bulut uygulaması, Ecowitt için yine üreticinin uygulaması; ikisinden de veriyi Weather Underground'a gönderiyorum, oradan haritada görünüyor. Bir de kendi... Bu hafta sonu kamp yapacaklar için hava durumu uygun mu?
Konu: 0
Alınan Beğeni: 1 mesajda 1
Verilen Beğeni: 15
Bugünkü tahminim: yarın yine tahmin yaparız. 😄
Konu dışı olacak ama forumun mobil görünümü çok iyi olmuş.
Elazığ gözlemcisi | Balkon istasyonu
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
(29.07.2026, 00:32)EgeliRuzgar Yazdı: Selam ekip, hafif bir yaz sohbeti: telefonunuzda hangi hava uygulamaları var ve neden? Yeni üyelerden sık gelen soru, bir başlıkta toplayalım. Benimkiler: Rüzgar için: Rüzgar haritası uygulaması, saatlik knot ve hamle... Üçüncü soruya cevap: hayır, güvenilir tek kaynak yok, çünkü uygulamalar farklı formül kullanıyor. Biri ısı indeksi, biri hissedilen sıcaklık (rüzgar dahil), biri çiy noktası temelli; aynı 36 °C ve %50 nem için 39 ile 43 arası değer üretiyorlar. Ben hiçbirine bakmıyorum, sıcaklık ve nemi alıp çiy noktasına bakıyorum; 24 üstüyse bunaltıcı, formül tartışması bitti. Bir de uygulamanın hangi istasyonu gösterdiğine bakın, havaalanı istasyonu şehir merkezinden 2 derece farklı olabilir.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Alınan Beğeni: 51 mesajda 127
Verilen Beğeni: 83
Sıcaklık tahminleri için termometreyi dışarı bırakıp beklemek daha isabetli.
Hava dışında bir şey konuşalım: çay mı kahve mi?
Konu: 1
Alınan Beğeni: 28 mesajda 64
Verilen Beğeni: 54
Ben GFS çıktılarını dizi gibi takip ediyorum, her bölüm farklı final.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
Alınan Beğeni: 28 mesajda 50
Verilen Beğeni: 100
Fırtınayı balkondan izliyordum, komşunun anteni üstümden geçti.
gul83 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:gul83 adlı üyenin bu mesajını 1 üye beğendi
• karvolkan
Alınan Beğeni: 83 mesajda 196
Verilen Beğeni: 148
(29.07.2026, 05:08)SinoptikAyse Yazdı: Benim listem Kemal'inkine yakın, birkaç ek: MGM'nin kendi sayfası (uyarılar, radar, istasyon gözlemleri), ECMWF'nin açık haritaları ve Avrupa şiddetli hava uyarı ağı. Uygulama tahmininde dikkat edilecek nokta: çoğu... Ferahlatan bir şey söyleyeyim: bu sıcaklar da geçecek.
Herkese iyi bayramlar, hava nasıl olursa olsun.
Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
Benim ihtiyacım farklı: bulut örtüsü yüzdesi, bulut taban yüksekliği ve gece için astronomi koşulları. Bunlar için gökyüzü gözlem uygulamaları (yıldız gözlemcileri kullanır) ve uydu görüntüsü sayfaları. Bir de altın saat ve mavi saat zamanlarını gösteren fotoğrafçı uygulaması; hava uygulaması değil ama çekim planı onsuz olmuyor. Kemal'in dediği ham haritalar bana ağır geliyor, öğrenmeye çalışıyorum.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 21
Alınan Beğeni: 173 mesajda 1.523
Verilen Beğeni: 162
Cam kenarındaki termometreye bakıyorum. Ciddiyim: Erzurum'da kışın sorun 'kar yağacak mı' değil, 'kaç derece' ve 'yol açık mı'. Karayolları durum sayfası ve MGM uyarı bildirimi, o kadar. Palandöken pist durumu için işletmenin sayfası. Uygulamada -32 yazınca -35 olduğunu bilirim, sensör kentin içinde.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını 13 üye beğendi
• gurkan08, AsliAkbas97, ModelciKemal, kilic58, BulutKovalayan, demira, emin98, alp89, yozgat646, sivasmeteo68, FilizRuzgar, eminarslan, batmanlibuse
Alınan Beğeni: 83 mesajda 196
Verilen Beğeni: 148
Temmuz ayında bu sıcaklık olacaksa yaz için pasaport lazım.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 9 mesajda 20
Verilen Beğeni: 54
Tatil için Marmara tarafını düşünüyorum, ne dersiniz?
|