Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
Merhaba, Antalya'dan yazıyorum, Konyaaltı tarafı, deniz seviyesine yakın.
Bu foruma neden geldiğimi açıkça söyleyeyim: Her yaz televizyonda 'Antalya'da 47 derece' haberi dönüyor ve her seferinde kimse ölçümün nerede, kaç metrede, hangi zeminde yapıldığını söylemiyor. Geçen Temmuz bir arkadaşım otoparkta arabanın termometresinden 49 okuyup rekor diye paylaştı. Aynı saatte MGM Antalya istasyonu 40,6 gösteriyordu. İkisi de 'sıcaklık' ama biri ölçüm, diğeri sohbet.
Benim derdim daha çok hissedilen sıcaklık: Antalya'da Ağustos'ta nem %70'i geçince 38 °C, Diyarbakır'ın kuru 44'ünden daha zor. Bunu sayıyla konuşabileceğim insanlar arıyordum, forumun ölçüm paylaşımlarını görünce üye oldum.
İstasyonum yok, henüz. Alacaksam nem sensörü güvenilir bir şey olsun istiyorum; önerilere açığım.
Sorum: MGM'nin Antalya için kullandığı resmi istasyon bölge müdürlüğü bahçesindeki mi, yoksa havalimanı mı? Rekor tartışmalarında hangisi esas alınıyor?
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• koray_aydin, Serap.Yalova, taskinb, yagmur_Asli, hatay61, yozgat646, MineOzkan76, Sevgi_95, Sinoptikercan, SudeUzun94, eroglu98, KaradenizYagmur
Konu: 0
Alınan Beğeni: 11 mesajda 32
Verilen Beğeni: 21
Yağmur duası mı yapıldı ne, üç gündür durmuyor.
Yağmur sesi eşliğinde forum okumak ayrı keyif.
Gaziantep için kar günü sayacı: sıfırlandı.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
Hoş geldiniz. Sorgulayan üye bize lazım; forumda kimse size 'huysuz' demeyecek, en fazla 'haklı' diyecek.
Ölçüm standardı kısaca: sıcaklık, radyasyon kalkanı (Stevenson kulübesi ya da çok plakalı plastik kalkan) içinde, çim zeminden 2 m yükseklikte, doğal havalandırmayla ölçülür. Asfalt üstü, araba termometresi ve güneş gören duvar bu şartları sağlamaz; oradaki 47 derece hava sıcaklığı değil, yüzeye yakın ısınmış hava katmanının sıcaklığıdır.
Antalya için MGM'nin iki ana istasyonu var: bölge müdürlüğü (şehir merkezi) ve havalimanı. Rekor tartışmalarında uzun kayıt serisi olan merkez istasyon esas alınır; havalimanı verisi de resmidir ama seri daha kısa. Her ikisi de tarihsel olarak 45 °C'yi geçmiş kayıtlara sahiptir, ama 47-49 iddiaları çoğu zaman standart dışı ölçümdür.
Nem sensörü için istasyon forumundaki deneyimli üyeler yardımcı olur.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını 14 üye beğendi
• AycaGozlem, senol310, cengizKar, aksaray24, alperKar, MelekErbas64, serkan.kalkan, sedatKar, sevgi_63, ElvanFirtina, Acar_Kahramanmaras, Sinoptikefe, KarAvcisi34, IstasyonHalil
Yeni bir yüz görmek güzel, hoş geldin. Kar sever misin yoksa yaz insanı mısın?
Alınan Beğeni: 6 mesajda 27
Verilen Beğeni: 19
Kar geldiğinde forumda kimse uyumaz, gece nöbeti başlar.
Nöbetteyim, hastane penceresinden Bursa manzarası izliyorum.
Alınan Beğeni: 6 mesajda 16
Verilen Beğeni: 16
Kış lastiği taktım, üç gün sonra 20 derece oldu, klasik.
Konu: 19
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
Hoş geldin komşu! İzmir'de de aynı dert: Bornova'da asfaltta 45 okuyup 'İzmir yandı' diyorlar, Çeşme'de o gün 33 °C ve 20 knot imbat vardı. Ege'de nem %70'in üstüne çıkmaz, o yüzden senin Antalya Ağustos'una gıpta etmiyorum, teselli olsun.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
(09.04.2025, 14:56)SicakDalga07 Yazdı: Merhaba, Antalya'dan yazıyorum, Konyaaltı tarafı, deniz seviyesine yakın. Bu foruma neden geldiğimi açıkça söyleyeyim: Her yaz televizyonda 'Antalya'da 47 derece' haberi dönüyor ve her seferinde kimse ölçümün nerede... Hoş geldin. Yüzde yüz haklısın ve yüzde yüz katılmıyorum: haklısın, çünkü asfalt ölçümü ölçüm değil. Katılmıyorum, çünkü bu forumda birine 'rekor mu?' diye sorarsan 40 mesajlık tartışma çıkıyor ve ben de gece 02:00'de GFS 18z bakacağıma o tartışmayı okuyorum. Devam et yani.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Hava soğuk, kalorifer yanmıyor, yönetici kayıp; dertleşecek yer bulamadım.
Sabah kahvesini balkonda içmek için hava tam kararında.
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
(09.04.2025, 17:44)HavaAdmin Yazdı: Hoş geldiniz. Sorgulayan üye bize lazım; forumda kimse size 'huysuz' demeyecek, en fazla 'haklı' diyecek. Ölçüm standardı kısaca: sıcaklık, radyasyon kalkanı (Stevenson kulübesi ya da çok plakalı plastik kalkan) içinde... Teşekkürler hocam, tam aradığım cevap. Merkez istasyonun uzun seri sebebiyle esas alınması mantıklı; ama şehir büyüdükçe o istasyonun etrafı da betonlaştı, yani kentsel ısı adası etkisi seriye karışıyor olmalı. Bu durumda son 20 yılın 'rekorlarını' 1970'lerle karşılaştırmak ne kadar adil? Bunu ayrı bir başlıkta açayım belki, tanışma konusunu tartışmaya çevirmeyeyim.
Kemal, 40 mesajlık tartışma benim için başarı ölçütü, haberin olsun.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Alınan Beğeni: 6 mesajda 27
Verilen Beğeni: 19
Hoş geldin, Bursa tarafındaki kar haberlerini artık senden alırız.
Alınan Beğeni: 6 mesajda 8
Verilen Beğeni: 17
Kışın kar, yazın yağmur, baharda dolu; Zonguldak sürprizsiz olmuyor.
Ölçmediysen görmemişsindir.
Alınan Beğeni: 6 mesajda 16
Verilen Beğeni: 16
Bu forumda 'kar geliyor' yazıp kaybolanlar için ayrı bir bölüm açılmalı.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Hoş geldiniz. Kentsel ısı adası sorusu iyi bir soru ve evet, ayrı başlık hak ediyor; İklim Değişikliği forumunda açarsanız kaynaklarla tartışırız. Kısa cevap: MGM homojenizasyon yapıyor, yani istasyon çevresi değiştiğinde seriye düzeltme uygulanıyor, ama bu düzeltmenin ne kadarının yeterli olduğu literatürde tartışmalı.
Hissedilen sıcaklık için forumda genelde Heat Index ya da Humidex kullanıyoruz; hangisini tercih ettiğinizi yazarsanız aynı dilden konuşuruz.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alınan Beğeni: 6 mesajda 8
Verilen Beğeni: 17
Kar kürerken beli tutulan var mı, yaşlanıyoruz demek ki.
Dünya tarafında da ilginç bir sistem var, Atlantik'te kasırga sezonu hareketli.
Ölçmediysen görmemişsindir.
|