Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Kırlangıçlar alçaktan uçuyor, yağmur mu geliyor? Halk bilgisi mi, meteoroloji mi?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu akşam Gürsu'da kırlangıçlar yine çatı hizasının altından, neredeyse başımızın üstünden uçuyor. Babam hep derdi: "Kırlangıç alçaktan uçarsa yağmur yakındır." Ben de çocukluğumdan beri buna bakarım, çoğu zaman da tutar.

Hatta bu ay meraktan bir deftere not almaya başladım: 7 Eylül'den beri her akşam kırlangıçların alçak mı yüksek mi uçtuğunu yazıyorum. Kabaca baktığımda alçak uçtukları günlerin çoğunda ertesi sabaha kadar yağmur geldi.

Göç zamanı yaklaştı, birkaç güne kalmaz giderler; o yüzden bu yılın son gözlemleri bunlar. Sorum şu: bu işaret meteorolojik olarak gerçekten bir şey söylüyor mu? Bence söylüyor, hem de modellerden daha yerel ve daha hızlı. Sizce halk bilgisi mi, meteoroloji mi?
[-] Radarmuharrem adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • koray.demirci, tamerkar, malatyaliumut, osmaniyeliguler, zonguldak77, Sultan_97, sirnak372
Alıntı
Vds satın al
Babaannem de aynısını söylerdi: "Kırlangıç yere değerse yağmur kapıda." Onun işaretleri hep tutardı, ben de inanırım.
Konya için kar bekleyen sabırlı bir kalp.
[-] KonyaliMeryem adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • sivas446, MeteoFatma, aydinHavasi, taner_217
Alıntı
(27.09.2026, 09:52)Radarmuharrem Yazdı: Bu akşam Gürsu'da kırlangıçlar yine çatı hizasının altından, neredeyse başımızın üstünden uçuyor. Babam hep derdi: "Kırlangıç alçaktan uçarsa yağmur yakındır." Ben de çocukluğumdan beri buna bakarım, çoğu zaman da...
Güzel bir soru. Açık konuşayım: bu büyük ölçüde bir halk inanışı ve tek başına öngörü değeri taşıdığını düşünmüyorum. Kırlangıçların uçuş yüksekliği esas olarak avladıkları böceklerin yüksekliğine bağlı; böcekler de rüzgara, sıcaklığa ve termiklere (ısınan zeminden yükselen hava) bağlı. Yağmurla ilişkisi dolaylı.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • aktass62, yagmur_Sebnem, ozlemruzgar, vedatmeteo, tayfun_kastamonu
Alıntı
(27.09.2026, 11:12)HavaAdmin Yazdı: Güzel bir soru. Açık konuşayım: bu büyük ölçüde bir halk inanışı ve tek başına öngörü değeri taşıdığını düşünmüyorum. Kırlangıçların uçuş yüksekliği esas olarak avladıkları böceklerin yüksekliğine bağlı; böcekler...
Halk inanışı deyip geçmek biraz ağır geldi açıkçası. Büyüklerimiz yüzyıllarca gökyüzüne bakarak yaşadı; bilgilerini küçümsüyorsunuz gibi hissettim.
[-] KonyaliMeryem adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • kurtulus88, yagmur83, esino828
Alıntı
(27.09.2026, 11:12)HavaAdmin Yazdı: Güzel bir soru. Açık konuşayım: bu büyük ölçüde bir halk inanışı ve tek başına öngörü değeri taşıdığını düşünmüyorum. Kırlangıçların uçuş yüksekliği esas olarak avladıkları böceklerin yüksekliğine bağlı; böcekler...
Bilimsel olmayan her şeyi çöpe atmayın. Elimde üç haftalık defter var, alçak uçtukları gecelerin çoğunda yağmur yağdı. Bunu "inanış" diye kestirip atmak kolay, bakmak zor.
[-] Radarmuharrem adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • oktaybayram, alperentas, NevsehirMeteo607, tekirdag84
Alıntı
Fotoğrafçı gözlemi ekleyeyim: kırlangıçları en alçakta alçak, kapalı stratokümülüs ya da nimbostratus günlerinde görüyorum; açık, kümülüslü öğleden sonralarda ise çok yükseklerde, neredeyse nokta gibiler. Yani bulut tipiyle, dolayısıyla nem ve termikle bir ilişki var gibi. Ama her kapalı gün yağmur yağmıyor.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • karismail, alperKar, cerenu_sakarya, ozdemirs01, meteoleyla, havaciveli, samsunfirtina, nalan88
Alıntı
(27.09.2026, 11:47)KonyaliMeryem Yazdı: Halk inanışı deyip geçmek biraz ağır geldi açıkçası. Büyüklerimiz yüzyıllarca gökyüzüne bakarak yaşadı; bilgilerini küçümsüyorsunuz gibi hissettim.
Meryem Hanım, haklısınız, "halk inanışı" ifadem küçümseyici okunmuş olabilir; kastım bu değildi, özür dilerim. Gözleme dayalı halk bilgisinin çoğu gerçek bir fiziksel olaydan doğar. O zaman tartışmayı veriye taşıyalım, hadi test edelim:
  • Radarmuharrem'in defteri (7-26 Eylül, 20 akşam)
  • karsoner'in Yıldırım'daki istasyonu (Gürsu'ya ~10 km)
  • Ölçüt: gözlemden sonraki 12 saatte ≥0,2 mm yağış
Sonuç ne çıkarsa kabul edelim.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • malatyameteo293, gokyuzuAyse, hamza.uslu, yildiz_osmaniye, meteovolkan, Fatma346, havacimustafa, Meryem_78, perihanfirtina, bernaruzgar, mustafa19, kaan_303, bekirKar
Alıntı
Varım! İstasyonum Davis, saatlik yağış kaydı eksiksiz. 7-27 Eylül arası saatlik yağışları çıkarıp akşam paylaşırım.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • TurkS00, YesimFirtina, Yagmur_Usak, konyalikursat, havacisedat, ozdemirs01
Alıntı
Anlaştık. Defteri bu akşam temize çekerim. "Belirgin alçak" için ölçütüm şuydu: çatı hizasının altında, yerden 10 m'den alçak uçuş. Her akşam 18:00-19:00 arası bakıyordum.
[-] Radarmuharrem adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • dursun588, rizeGozlem, savasgokce
Alıntı
İstatistik tarafını ben üstleneyim. 2x2 bir tablo kuracağız (alçak/değil x yağış var/yok) ve şunlara bakacağız:
  • Temel oran: 20 günün kaçında yağış var?
  • Alçak uçuş günlerinde yağış oranı bu temel orandan ne kadar yüksek?
  • Iskalama ve yanlış alarm oranları
Şimdiden uyarayım: 20 gün küçük bir örneklem, sonucu "kesin" diye okumayacağız.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • SudeUzun94, karcaglar, baris_hava, erzurumFirtina, tarik.kara, radaryasin, GizemGozlem, cembalci, soner566
Alıntı
Vds satın al
Admin Bey'in açıklaması için teşekkürler, gönlüm alındı Smile Test fikri de çok hoşuma gitti. Sonuçları merakla bekliyorum, babaanneme de anlatacağım.
[-] KonyaliMeryem adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • FerideD_Yalova, karalp, NevsehirMeteo607, Sinoptikfuat, eroglu76
Alıntı
Defter temize çekildi (A = belirgin alçak, N = normal/yüksek):
Kod:
07 N 08 A 09 A 10 N 11 N 12 N 13 A 14 A 15 N 16 N 17 A 18 N 19 N 20 N 21 A 22 A 23 A 24 N 25 A 26 N
Toplam: 9 gün alçak, 11 gün normal.
[-] Radarmuharrem adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • vedatKar, havaNalan, havacibulent, MeteoGulizar, bulutNazli, OzkanE89, mutlub, Sinoptikokan
Alıntı
(28.09.2026, 10:37)Radarmuharrem Yazdı: Defter temize çekildi (A = belirgin alçak, N = normal/yüksek):
Kod:
07 N 08 A 09 A 10 N 11 N 12 N 13 A 14 A 15 N 16 N 17 A 18 N 19 N 20 N 21 A 22 A 23 A 24 N 25 A 26 N
Toplam: 9 gün alçak, 11 gün normal.
İstasyon verisi, gözlem akşamından sonraki 12 saatte (19:00-07:00) toplam yağış (resmi olmayan ölçüm):
Kod:
09 -> 6,4 mm 11 -> 1,2 mm 13 -> 3,8 mm 19 -> 0,6 mm 21 -> 11,2 mm 22 -> 4,6 mm 25 -> 2,0 mm Diğer 13 gecede yağış yok (<0,2 mm)
Bir de şunu fark ettim: alçak uçuş günlerinin çoğunda akşam nem %75'in üstünde, basınç 3 saatte 1-2 hPa düşüyordu.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • kar_hande, ilhandemirci, deniza933, ercan05, izmirHavasi, Elif.Kahramanmaras, ozgurr00, fatihkar, Meteozeki, radarrustu, tarikk
Alıntı
[quote='karsoner' pid='113008' dateline='1790583720']İstasyon verisi, gözlem akşamından sonraki 12 saatte (19:00-07:00) toplam yağış (resmi olmayan ölçüm):
Kod:
09 -> 6,4 mm 11 -> 1,2 mm 13 -> 3,8 mm 19 -> 0,6 mm 21 -> 11,2 mm 22 -> 4,6 mm 25 -> 2,0 mm Diğer 13 gecede...[/quote] Tablo çıktı: [code] Yağış var Yağış yok Toplam Alçak uçuş 5 4 9 Alçak değil 2 9 11 Toplam 7 13 20
  • Temel oran: 7/20 = %35
  • Alçak uçuş günlerinde yağış: 5/9 ≈ %56
  • Alçak olmayan günlerde yağış: 2/11 ≈ %18
  • Yanlış alarm oranı: 4/9 ≈ %44
  • Tek yönlü Fisher testi: p ≈ 0,10 (%5 düzeyinde anlamlı değil)
Yorum: işaret rastgeleden biraz iyi, ama 5/9 isabetle tek başına güvenilir bir tahmin aracı değil. Örneklem de küçük.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
Alıntı
Gördünüz mü, alçak uçtukları günlerde yağmur oranı üç kat! %56'ya karşı %18. Boşuna dememişim, babamın sözü tutuyor. Üstelik 27 akşamı da alçaktaydılar, dün geceki lodosun ardından bu sabah cephe yağmuru geldi!
[-] Radarmuharrem adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • meryem02, handeo870, zonguldak77, cerenu_sakarya, havacialperen, cagatayates, GizemGozlem, HazalRuzgar
Alıntı