Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Meteoroloji dışında hobileriniz neler? Biraz da havadan konuşmayalım

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ağustos ortası, modeller sıkıcı, Anadolu'nun üstünde bir sırt oturmuş kımıldamıyor; GFS bile fantezi üretemiyor. Öyleyse bir kere olsun havadan konuşmayalım: meteoroloji dışında ne yapıyorsunuz?

Benden başlayayım:
  • Satranç: Haftada iki akşam çevrim içi, bir de Eskişehir'de kulüpte. Tahmin işine benziyor: üç hamle sonrasını görürsün, yedinci hamlede rakip ensemble'ın dışına çıkar.
  • Ekşi maya ekmek: İki yıldır. Mayanın davranışı mutfak sıcaklığına bağlı; kışın 19 °C'de 14 saat, yazın 26 °C'de 6 saat. Evet, sonunda yine sıcaklığa geldim, kusura bakmayın.
  • Eski bilim kurgu filmleri: Özellikle hava kontrol makineli olanlar; senaryoların meteorolojik hatalarını not alıyorum, kimse okumuyor.

Sizinkileri merak ediyorum; özellikle hava ile hiç ilgisi olmayan bir hobisi olan var mı, yoksa hepimiz bir şekilde gökyüzüne mi dönüyoruz? Fotoğrafçı arkadaş için soru zor, onun hobisi mesleği oldu.

Kural: reklam yok, link yok, siyaset yok; sadece hobi.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alıntı
(22.08.2025, 14:56)ModelciKemal Yazdı: Ağustos ortası, modeller sıkıcı, Anadolu'nun üstünde bir sırt oturmuş kımıldamıyor; GFS bile fantezi üretemiyor. Öyleyse bir kere olsun havadan konuşmayalım: meteoroloji dışında ne yapıyorsunuz? Benden başlayayım...
Haklısın Kemal, fotoğraf artık hobi sayılmıyor. Onun dışında Avanos'ta çömlek atölyesine gidiyorum, iki yıldır; çamurun elde şekil alması bulutların şekil almasına benziyor, ikisi de sabır istiyor. Ama itiraf: kuruma süresi nem ve sıcaklığa bağlı, yazın çatlıyor, kışın kurumuyor. Görüyorsun, kaçış yok; hepimiz bir şekilde gökyüzüne dönüyoruz.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • selcukMeteo, celik_karaman, sevdaruzgar, Meteoismail, meteofunda, balikesirFirtina, bernaruzgar, emin98, GizemGozlem
Alıntı
Yelken ve rüzgar sörfü, ama bunlar hava dışı sayılmaz, biliyorum. Hava dışı olarak: eski teknelerin ahşap restorasyonu. Çeşme'de bir ustanın yanında öğreniyorum, üç yıldır bir kayıkla uğraşıyorum. Verniğin kuruması için nem %60 altı, rüzgarsız ve tozsuz gün gerekiyor; yine hava. Pes ettim, hava dışı hobim yokmuş.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • SemaB_Sakarya, bayram_797, van389, kursat_676, ozane, onur_00, sevgi_63, semaruzgar, harun_hava
Alıntı
Elektronik ve 3D yazıcı. Başta istasyon için sensör kutusu basmakla başladım, şimdi evde bozulan her şeyin yedek parçasını çiziyorum. Arduino ile toprak nemi ölçer yaptım, komşunun bahçesinde çalışıyor. Bunlar da bir şekilde ölçüme çıkıyor ama en azından gökyüzüne bakmıyor. Bir de model tren, çocukluktan kalma; onun havası yok, ray var.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • EmelA61, karserkan, Yeliz_meteo, havacidursun, SeherGozlem, oguzo03, sefa.bulut, SicakDalga07, Radartuncay
Alıntı
(22.08.2025, 14:56)ModelciKemal Yazdı: Ağustos ortası, modeller sıkıcı, Anadolu'nun üstünde bir sırt oturmuş kımıldamıyor; GFS bile fantezi üretemiyor. Öyleyse bir kere olsun havadan konuşmayalım: meteoroloji dışında ne yapıyorsunuz? Benden başlayayım...
Koşu. Sabah 06:00'da Caddebostan sahilinde 8 kilometre, haftada dört gün. Kabul ediyorum, koşarken bulutlara bakıyorum ve lodosun kaç km/s olduğunu adımlarımdan hesaplıyorum; ama koşunun kendisi hava dışı sayılır herhalde. Bir de klasik müzik, konser takvimi; orada belirsizlik yok, program yazıyor, güven derecesi yüksek.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • havaFadime, oktaybayram, burak.durmaz, radaralper, ipek.koc, erhankeskin, erenkoc, SeherGozlem, Radarmuharrem, HazalRuzgar, sezgin_79, ayhan_77, cemc
Alıntı
Kayak, tabii. Onun dışında -20'de mangal. Ciddiyim, Erzurum'da kışın bahçede mangal yapmak bir gelenek; et donmadan pişirmek beceri ister. Yazın ise motosikletle Kaçkarlar'a çıkıyorum, Karadeniz'e inince Yağmur'un yağmuruna yakalanıyorum. Hava dışı hobim: tahta oyma. Odun sıcak evde kuruyor, hava karışmıyor. Sonunda biri buldu.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • sinoptiktarik, havaciveli, malatyaHavasi, meteosinan, SeherGozlem, mersinHavasi, havacifikret, sefak, levent87, DamlaFirtina, ModelciKemal
Alıntı
(23.08.2025, 02:08)IstasyonHalil Yazdı: Elektronik ve 3D yazıcı. Başta istasyon için sensör kutusu basmakla başladım, şimdi evde bozulan her şeyin yedek parçasını çiziyorum. Arduino ile toprak nemi ölçer yaptım, komşunun bahçesinde çalışıyor. Bunlar da bir...
Hava durumu bir yana, Kilis çayı gerçekten farklı mı?
[-] Nese_92 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • TunceliliArzu, omer_418
Alıntı
Yağmur yağacak dedim şemsiye aldım, güneş açtı; şemsiyeyi güneşlik yaptım.
Alıntı
Arıcılık. Of'ta on iki kovan, dedemden kalma. Arının uçuşu sıcaklık, yağış ve rüzgara bağlı; 14 °C altında çıkmaz, yağmurda çıkmaz, kuvvetli rüzgarda çıkmaz. Yani hobim tamamen hava bağımlı, kabul. Ama bal süzme günü havadan bağımsız, o günü kutlarım. Kemal, ekşi maya için ilk kovanın balını yollarım, Abant'ta buluşursak.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • rukiye_71, CananFirtina, PelinBozkurt67, zuhalgozlem, rustu_hava, emin98, eren_izmir, OzkanE89, hamza.uslu
Alıntı
Dalış. Antalya'da yıl boyu, kışın kuru elbiseyle. Su altında rüzgar yok, nem tartışması yok, hissedilen sıcaklık yok; sadece su sıcaklığı var, onu da bileğimdeki bilgisayar ölçüyor, istasyon konumu sormama gerek kalmıyor. Şubat'ta 16 °C'lik suda kırk dakika, insanın kafası dinleniyor. Tavsiye ederim, hele model tartışmasından bunalanlara.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • haydar74, kar_Figen, meteosenay, murat_794, sivas446, KahramanmarasHavasi, hamza.uslu, PalandokenKar, havaelif
Alıntı
(23.08.2025, 15:26)KaradenizYagmur Yazdı: Arıcılık. Of'ta on iki kovan, dedemden kalma. Arının uçuşu sıcaklık, yağış ve rüzgara bağlı; 14 °C altında çıkmaz, yağmurda çıkmaz, kuvvetli rüzgarda çıkmaz. Yani hobim tamamen hava bağımlı, kabul. Ama bal süzme günü...
Bu kadar sıcakta model tartışmak bile enerji istiyor. 🥵
[-] cetind58 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • Hafize05, musa97, Oya.Dinc, GizemGozlem, karmustafa, Ardahan74, SicakDalga07
Alıntı
(23.08.2025, 15:26)KaradenizYagmur Yazdı: Arıcılık. Of'ta on iki kovan, dedemden kalma. Arının uçuşu sıcaklık, yağış ve rüzgara bağlı; 14 °C altında çıkmaz, yağmurda çıkmaz, kuvvetli rüzgarda çıkmaz. Yani hobim tamamen hava bağımlı, kabul. Ama bal süzme günü...
Fırtına önce çatıları sonra tahminleri uçurdu. 🌪️
Alıntı
Fırtına uyarısı geldi, komşu balkondaki halıyı içeri aldı; en güvenilir gösterge budur.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • yagmur_Nurcan
Alıntı
Ofisten yazıyorum, patron fark etmesin.

Konu dışı ama forumun mobil görünümü çok iyi olmuş.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • BayramT92, Hulya_76, ModelciKemal
Alıntı
İkinci el rüzgar ölçer arıyorum, elinde olan varsa yazsın.
Alıntı