Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Fanlı kalkan ile pasif kalkan yan yana: öğlen 1,8 °C fark çıktı, hangisine güveneceğiz?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arkadaşlar, karsoner dün akşam kurulum rehberi başlığına ilginç bir not düştü: Yıldırım'daki bahçesinde fanlı (aspirasyonlu) kalkan ile pasif kalkanı yan yana kurmuş, 3 Eylül öğlen pasif kalkan 1,8 °C daha yüksek göstermiş. Rehberde ben "doğru yere kurulmuş 6-8 katlı pasif radyasyon kalkanı ±0,5 °C içinde yeterlidir" diye yazmıştım, o yüzden konuyu ayrı başlıkta ele almak istedim.
Açıkçası 1,8 °C bana fazla geldi. Benim deneyimimde iyi bir pasif kalkan, çim üstünde ve açık alanda kurulduğunda fanlı referansa çok yakın çalışır. Bu kadar fark genelde kurulum hatasından çıkar:
  • Sensörler önceden birbirine göre kontrol edildi mi?
  • İki kalkan aynı yükseklikte ve aynı zemin üzerinde mi?
  • Fanlı kalkanın fanı çalışıyor mu, kalkan gölgede mi kaldı?
  • Pasif kalkan yıpranmış, sararmış ya da ucuz tek katlı bir model mi?
karsoner, detayları buraya yazarsan birlikte bakalım. Veri doğruysa rehberi güncellemekten çekinmem, ama önce emin olalım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • sema.alkan, elvank105, meteosevil, hakanm84, yagmur83, osmaniyeliguler, ozdemirs01, Azra_meteo
Alıntı
Vds satın al

Bu Konudaki Mesajlar
Fanlı kalkan ile pasif kalkan yan yana: öğlen 1,8 °C fark çıktı, hangisine güveneceğiz? - Yazar: IstasyonHalil - 04.09.2026, 10:15