03.08.2026, 00:32
Uzun zamandır söz verdiğim testin sonuçları. 1-31 Temmuz 2026 boyunca Nilüfer'de (155 m) iki sıcaklık sensörünü yan yana çalıştırdım:
İkisi de test öncesi buzlu su ve oda sıcaklığında karşılaştırıldı; başlangıç farkı 0,1 °C.
Sonuçlar (31 gün, 5 dakikalık kayıt):
Yorum:
Sonuç: Yaz maksimumlarını ciddiye alıyorsanız fanlı kalkan gerekli. Bütçesi olmayanlar için: fansız kalkanın plakalarına küçük bir 12 V bilgisayar fanı eklemek bile farkı yarıya indiriyor (Haziran'da denedim, ayrı yazarım). Kış testini Ocak'ta yapacağım; kar yansımasıyla farkın tersine dönüp dönmediğini merak ediyorum.
- Sensör A: Davis VP2, fanlı (24 saat aspire) radyasyon kalkanı, 2 m, çim.
- Sensör B: Aynı model sensör, Davis'in standart fansız pasif kalkanı, 2 m, çim, A'dan 1,5 m uzakta.
İkisi de test öncesi buzlu su ve oda sıcaklığında karşılaştırıldı; başlangıç farkı 0,1 °C.
Sonuçlar (31 gün, 5 dakikalık kayıt):
Kod:
A (fanlı) B (fansız) Fark (B-A)
Aylık ort. maksimum 34,1 °C 35,5 °C +1,4 °C
En büyük anlık fark - - +2,8 °C (12.07 14:35, rüzgar 0)
Gece (00-06) ort. fark - - -0,2 °C
Rüzgar > 3 m/s ort. fark - - +0,4 °C
Rüzgar < 1 m/s ort. fark - - +2,1 °C
Günlük maks. tarihinde
farkın 1 °C'yi aştığı gün 31 günün 24'üYorum:
- Fansız kalkan öğle saatlerinde ve rüzgarsız havada sistematik olarak fazla okuyor; fark 12 Temmuz'da 2,8 °C'ye çıktı. 12 Temmuz'da B'ye göre "40,2" yazan bir komşu "rekor" demişti; A o gün 37,4 gösterdi.
- Gece fansız kalkan biraz düşük okuyor (ışınımla soğuma); fark küçük ama var.
- Rüzgar 3 m/s üstündeyken fark kabul edilebilir düzeye iniyor; yani kıyıda meltemli yerlerde fansız kalkan idare eder, iç kesimde etmez.
Sonuç: Yaz maksimumlarını ciddiye alıyorsanız fanlı kalkan gerekli. Bütçesi olmayanlar için: fansız kalkanın plakalarına küçük bir 12 V bilgisayar fanı eklemek bile farkı yarıya indiriyor (Haziran'da denedim, ayrı yazarım). Kış testini Ocak'ta yapacağım; kar yansımasıyla farkın tersine dönüp dönmediğini merak ediyorum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)