Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım.

A. İlana bakarken
  1. Alım tarihi ve dış mekânda geçen süre: Plastik kalkanlar ve kepçeler UV ile 4-5 yılda kırılganlaşır; deniz kenarında daha erken.
  2. Kalibrasyon bilgisi: Satıcı 'MGM ile karşılaştırdım, fark şu' diyebiliyorsa iyi işaret. Diyemiyorsa fiyat pazarlığı gerekçesi.
  3. Bilinen kusurların yazılı olması: Hiç kusur yazmayan ilan, kusur bilmeyen satıcı demektir.
  4. Pil tipi: Lityum kullanılmışsa sensör kartında sızıntı riski düşük; alkalin pil kışın sızıp kartı bozar.

B. Teslim alırken (elden) ya da videoda
  1. Konsolun sensöre bağlandığını ve tüm parametrelerin canlı geldiğini görün: sıcaklık, nem, rüzgar, yağış.
  2. Anemometreyi elle çevirin: gıcırtı, takılma, düzensiz hız artışı olmasın. Yön kanadını 360 derece döndürün, tüm yönler gelsin.
  3. Yağış ölçere ölçekli kaptan yavaşça 100 ml su dökün; huni çapına göre beklenen mm değerini (Davis ve Ecowitt WH40 için 15,7 mm) tutmalı; yüzde 5 içinde iyi.
  4. Sıcaklık-nem sensörünü avucunuzda ısıtın, değer 1 dakika içinde yükselmeli; yavaş tepki, kirli ya da yaşlanmış sensör demektir.
  5. Kalkanı açıp içine bakın: örümcek ağı, kuş pisliği, toz birikimi ölçümü bozar; temizlenebilir ama pazarlık konusu.
  6. Güneş paneli ve süper kapasitörlü modellerde gece iletim kesilmesi öyküsü sorun; kapasitör ölmüş olabilir.

C. Fiyat
Sıfır fiyatının yüzde 50-60'ı, 3 yaş altı ve kusursuz setler için makul. 5 yaş üstü dış mekân setinde yüzde 35-40. Konsol tek başına daha değerli, sensör dizisi yıpranır.

D. Almayın
  • Sensör kartında yeşil oksitlenme görünen setler
  • Kalkanı çatlamış sıcaklık sensörleri
  • Seri numarası silinmiş ya da okunamayan ürünler

Eklemek isteyen buyursun; listeyi güncel tutarım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • havaFadime, nalan88, necatis91, gul83, Siirt507, serkan_00, unsalr, kar_Gulsum, yildiz_osmaniye, kahramanmarasFirtina, sezgin_79, senaygozlem, KaramanHavasi, sevim_08, Tugba89, manisafirtina
Alıntı
Çok faydalı, alışveriş kuralları başlığından buraya bağlantı verdim. Bir ekleme: sıcaklık sensörünü avuçta ısıtma testine ek olarak, mümkünse alıcı yanında referans bir termometre (ucuz bir dijital bile olur) getirsin ve gölgede 10 dakika yan yana bıraksın; 1 dereceden fazla fark varsa sensör yaşlanmış olabilir. Nem için referans zor, ama %100 nem için ıslak bez sarma testi kaba fikir verir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • ekrem_hava, Meteoabdullah, Meryem_78, vurala82, SeherGozlem, veyselmutlu, EmineU54
Alıntı
Yağış ölçer için ek: 100 ml testini bir kerede boşaltarak değil, 5-10 dakikaya yayarak yapın; hızlı dökünce kova devrilme hızına yetişemez ve eksik sayar, satıcı 'bozuk değil, hızlı döktün' der, haklı olur. Bir de huni deliğini ışığa tutup bakın; kısmen tıkalı huni yavaş yağmurda doğru, sağanakta eksik sayar. Karadeniz'de bu hatanın bedeli büyük.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • havaFadime, AycaGozlem, derya_mugla, sukruelmas, karzafer, Hayriye_Usak, IstasyonHalil
Alıntı
(12.09.2025, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım. A. İlana bakarken Alım tarihi...
Çok sağ ol IstasyonHalil, düzeltmen için ayrıca teşekkür; hatamı görmüş oldum.
Telefondan bağlanıyorum · Nazımiye / Tunceli
[-] tunceli710 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kar_Gulsum
Alıntı
Anemometre için deniz kenarı notu: kepçeleri çevirdiğinde 10 saniyeden kısa sürede duruyorsa yatak yorgun, sağlam yatakta 20-30 saniye döner. Bir de kanadın mil dibinde tuz kabuğu varsa tuzlu havada kullanılmış demektir; alacaksan kanadı yedekle birlikte iste. Bunu 6 yıllık tecrübeyle yazıyorum, marina kenarında hepsi başıma geldi.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • denizlifirtina, ReyhanGozlem, NevsehirMeteo607, CerenFirtina
Alıntı
Sıcak hava dalgasında en çok kediler köpekler zorlanıyor, gölgelik yapın.
Termometre yalan söylemez, model bazen söyler.
[-] mugla05 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • meteomeryem
Alıntı
Şiddetli hava için hazırlık listesi: fener, powerbank, su. İstanbul'dan selamlar.
[-] sema.alkan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • balikesirFirtina
Alıntı
Nem sensörü için en önemli madde bence şu: kapasitif nem sensörleri 2-3 yılda yüksek nem tarafında kayar (drift), yani %90 gösterdiği yerde gerçek %82 olabilir; sıcaklık tarafı sağlam kalırken nem gider. Satıcıya 'yüksek nemde MGM ile farkı kaç' diye sormalı. Antalya'da bu soru fiyatın yüzde 20'sine denk gelir.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • selcukMeteo, aygun_ordu, yavuzs81, serkan_00, demirelc, Acar_Kahramanmaras, DamlaFirtina
Alıntı
Şöyle diyeyim: Sıcaklık 35'i geçince şehir boşalıyor, herkes evde. İstanbul'dan selamlar.
Alıntı
(12.09.2025, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım. A. İlana bakarken Alım tarihi...
Ege için kuraklık ne durumda, barajlar doldu mu?
Run takibi: 06z ve 18z ara çıktılar dahil
[-] ayhan_77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • gulizar947
Alıntı
(12.09.2025, 21:02)EgeliRuzgar Yazdı: Anemometre için deniz kenarı notu: kepçeleri çevirdiğinde 10 saniyeden kısa sürede duruyorsa yatak yorgun, sağlam yatakta 20-30 saniye döner. Bir de kanadın mil dibinde tuz kabuğu varsa tuzlu havada kullanılmış...
Üç eklemeyi de listeye işledim: referans termometre testi, yağış testinin süreye yayılması ve huni kontrolü, anemometre dönüş süresi, nem drift sorusu. Egeli'nin 20-30 saniye kuralı özellikle iyi; bende de sağlam Davis kepçesi 25 saniye dönüyor, ölçtüm.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • DamlaS_Kahramanmaras, diyarbakirGozlem, samsunlihamza, coskund403, rustue87
Alıntı
Muğla gece 26°C, sıcaklık hiç düşmedi, uyumak zor oldu.
Termometre yalan söylemez, model bazen söyler.
[-] mugla05 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • yagmur_ecrin, eren_67
Alıntı
Ben katılmıyorum ama umarım sen haklı çıkarsın.

Bence abartılıyor, bu tür haberlere temkinli yaklaşmak lazım.
[-] Meteozeki adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • harunKar, osman_91, cetind58
Alıntı
Kar bölgesi için bir madde: kışın dış mekânda kalmış setlerde kalkanın alt plakalarında buz kırığı çatlaklar olur, gözle görünmez ama parmakla dokununca hissedilir; çatlak kalkan yağmurda sensöre su alır. Ayrıca satıcının kaç kışın -10 altını gördüğünü sormak, pil sızıntısı riskini anlamak için iyi bir soru. Çekmeköy'de iki set böyle gitti.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • senol310, meteofuat, sivas446, tekirdag84
Alıntı
Kesinlikle katılıyorum, meteoroloji bir gecede öğrenilmiyor.
Kar kürerken bile gülümseyen.
[-] bartinmeteo226 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • celik_karaman, alp89, Ceren.Cevik, hakanm84, Hafize71, zafermeteo, Miray_Usak, yunus_malatya, IpekRuzgar
Alıntı