12.09.2025, 00:32
Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım.
A. İlana bakarken
B. Teslim alırken (elden) ya da videoda
C. Fiyat
Sıfır fiyatının yüzde 50-60'ı, 3 yaş altı ve kusursuz setler için makul. 5 yaş üstü dış mekân setinde yüzde 35-40. Konsol tek başına daha değerli, sensör dizisi yıpranır.
D. Almayın
Eklemek isteyen buyursun; listeyi güncel tutarım.
A. İlana bakarken
- Alım tarihi ve dış mekânda geçen süre: Plastik kalkanlar ve kepçeler UV ile 4-5 yılda kırılganlaşır; deniz kenarında daha erken.
- Kalibrasyon bilgisi: Satıcı 'MGM ile karşılaştırdım, fark şu' diyebiliyorsa iyi işaret. Diyemiyorsa fiyat pazarlığı gerekçesi.
- Bilinen kusurların yazılı olması: Hiç kusur yazmayan ilan, kusur bilmeyen satıcı demektir.
- Pil tipi: Lityum kullanılmışsa sensör kartında sızıntı riski düşük; alkalin pil kışın sızıp kartı bozar.
B. Teslim alırken (elden) ya da videoda
- Konsolun sensöre bağlandığını ve tüm parametrelerin canlı geldiğini görün: sıcaklık, nem, rüzgar, yağış.
- Anemometreyi elle çevirin: gıcırtı, takılma, düzensiz hız artışı olmasın. Yön kanadını 360 derece döndürün, tüm yönler gelsin.
- Yağış ölçere ölçekli kaptan yavaşça 100 ml su dökün; huni çapına göre beklenen mm değerini (Davis ve Ecowitt WH40 için 15,7 mm) tutmalı; yüzde 5 içinde iyi.
- Sıcaklık-nem sensörünü avucunuzda ısıtın, değer 1 dakika içinde yükselmeli; yavaş tepki, kirli ya da yaşlanmış sensör demektir.
- Kalkanı açıp içine bakın: örümcek ağı, kuş pisliği, toz birikimi ölçümü bozar; temizlenebilir ama pazarlık konusu.
- Güneş paneli ve süper kapasitörlü modellerde gece iletim kesilmesi öyküsü sorun; kapasitör ölmüş olabilir.
C. Fiyat
Sıfır fiyatının yüzde 50-60'ı, 3 yaş altı ve kusursuz setler için makul. 5 yaş üstü dış mekân setinde yüzde 35-40. Konsol tek başına daha değerli, sensör dizisi yıpranır.
D. Almayın
- Sensör kartında yeşil oksitlenme görünen setler
- Kalkanı çatlamış sıcaklık sensörleri
- Seri numarası silinmiş ya da okunamayan ürünler
Eklemek isteyen buyursun; listeyi güncel tutarım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)